Många småsparare gillar att satsa sina pengar i förhoppningsbolag. Läser man inläggen på t.ex. “Börssnack” är inläggen betydligt fler om bolag som Morphic, Impact Coating och Countermine än företag som SKF, Sandvik och Volvo. Gissar att det är önskan om det “snabba klippet” som hägrar.
Min definition på förhoppningsbolag är ett bolag som bygger sin verksamhet på oftast en, ibland flera produkter, som skall revolutionera marknaden och därmed erövra en stor markandsandel. Revolutionen består ofta av överlägsen pris/prestanda, eller en helt ny spännande produkt. Företaget går oftast med förlust och måste då och då be marknaden om nya pengar för att färdigställa produkten, allt medans vinsterna ligger i framtiden. Här i ligger kärnan till varför det som privatsparare är svårt att göra en rimlig värdering av dessa bolag. Hur stora och NÄR kommer vinsterna? Ju längre fram i tiden de ligger desto mindre bidrar de till aktiens värde idag.
Därför är jag själv mycket skeptisk till att investera i dessa förhoppningsbolag, då jag tror att man måste ha en hel del tur för att lyckas pricka rätt. Som liten småsparare tror jag att det är mycket svårt att själv skapa sig en korrekt uppfattning om bolagets förmåga att lyckas på marknaden.
Här kommer sju frågor som jag tycker man skall vara medveten om som småsparare i ett förhoppningsbolag (som jag kommer på spontant när jag sitter och skriver):
- Finns det en produkt, om inte NÄR är produkten framme?
- Finns det en marknad?
- Har företaget möjlighet att nå ut med produkten till marknaden?
- Är marknaden beredd att betala vad produkten kostar?
- Vad sysslar konkurrenterna med under tiden, hur stora är de och hur snabbt kan de ta tillbaka initiativet?
- Är ledningen kompetent, har de lyckats förr?
- Är företaget attraktivt prissatt, eller är en succe redan inprisad i aktiekursen?
För en småsparare skulle jag vilja säga att det är omöjligt att ha kunskapen som krävs för att kunna svara på dessa frågor - om man inte har egen branschkunskap. Jag vill påstå att det i slutändan blir något av ett spel på lotto, där spelaren “fastnar” för något bolag av en eller annan anledning och gör en större insats. Sannolikheten att vinna är naturligtvis större än på lotto och man får säkert tillbaka en del av insatsen också.
Hur många förhoppningsbolag är det egentligen som har lyckats och “blivit något”? Jag tror att det istället är betydligt vanligare att tillväxtbolag börjat som ett litet lönsamt bolag som successivt växer och växer under fortsatt god lönsamhet. Tittar man på dessa förhoppningsbolag som existerat under 80, 90 och 00-talet är min bedömning att avkastningen på satsat kapitalt inte varit speciellt bra. Personligen tror jag mig inte ha förmågan att vaska fram de guldkorn som naturligtvis finns, och därför satsar jag på företag som redan lyckats.
Gott Nytt börsÅr önskar
Henk