Follicum- Revolutionerande upptäckt öppnar upp för en möjlighet till en Blockbuster
2014-11-23 22:40, Edited at: 2016-12-23 11:19Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
När samtliga godkända läkemedel mot naturligt håravfall ( Rogaine, Propeceia och Avodart ) säljs med utgången patenttid och marknaden skriker efter nya produkter planerar svenska Follicum, som på tisdag den 25/11 listas på Aktietorget, för kliniska prövningar på människa under 2015.
Många stora upptäckter har kommit till av en slump och så är även fallet med Follicums upptäckt. Bolagets forskning påbörjades 2004 och grundarna upptäcker i samband med forskning inom
åderförkalkning att ett modifierat protein ökar hårväxt på möss.
Det helt unika med FOL-005 är att det i prekliniska studier både stimulerat och hämmat hårväxt effektivt redan vid låga doser – utan att negativa reaktioner har observerats. Vid
jämförelse med resultat från en av de ledande produkterna på marknaden stimulerade FOL-005, i prekliniskt jämförbara studier, hårtillväxt betydligt effektivare.
I en preklinik studie där en jämförelse med Rogaine ( Pfizer ) har genomförts visar Follicums preparat, FOL- 005 , dramatiskt bättre resultat än Pfizers produkt
Se resultat i prospekt
http://www.aktietorget.se/pressdocs/Follicum/Prospekt.pdf
De tre läkemedel som är godkända har samtliga en säkerhetsprofil som inte är helt tillfredställande och är orsak till många biverkningar. Osteopontin är ett kroppseget protein och har en betydligt bättre toxikologisk profil.
Kapitalisering
Bolaget har i en framgångsrik emission säkrat 28 Mkr samt ytterligare 10.5 Mkr som kan tecknas via en teckningsoption inom ett år ( 17 nov. 2015)
Follicum hade på förhand säkerställt hela 22 av 28 Mkr via teckningsförbindelser. Bolaget har i prospektet angett att kapitalbehovet är minst 18 MSEK för kommande 12-månadersperiod så finansiering ser ut att vara i hamn en bit in på 2016.
Ägare
LU Bioscience och Sunstone Capital är huvudägare.
Båda framgångsrika investerare och Sunstone var aktuella med en bra affär nyligen via det delägda boalget Galecto Biotech AB.
Stark ledning och erfaren och internationell styrelse
Jan Alenfall, född 1962, extern VD sedan 2013
Jan Alenfall har en doktorsexamen och över 20 års erfarenhet av farmaceutisk utveckling och forskning, däribland forskning gällande nya botemedel för immunologiska sjukdomar och cancer. Alenfall var bland annat chef för preklinisk och klinisk utveckling i Bioglan. Han har även varit forskningschef på Probi AB. Alenfall har stor erfarenhet inom forskning, produktutveckling, prekliniska och kliniska prövningar samt kommersiella samarbeten och 2006 tillträdde han VD-positionen på DermaGen AB. Alenfall har skrivit och medförfattat 17 publikationer i vetenskapliga tidskrifter och har sex patentansökningar.
Fredrik Buch, född 1954, styrelseordförande sedan 2014
Erfarenhet från Pharmacia-Upjohn , Svenska Hoechst AB och Squibb Skandinavien. Buch var tidigare partner i HealthCap, HealthCap Fund III och har arbetat på SEB Investment Management AB som investeringsansvarig för SEB Läkemedelsfonder.
Claus Asbjørn Andersson, född 1968, styrelseledamot sedan 2012
Claus Asbjørn Andersson är partner i Sunstone Life Science Ventures.
Lars H. Bruzelius, född 1943, styrelseledamot sedan 2013
Lars H. Bruzelius är docent i företagsekonomi samt managementkonsult med stor erfarenhet av arbete med banker samt företag inom energi-, medicinteknik- och telekombranscherna
Jürgen Heitmann, född 1966, styrelseledamot sedan 2013
Jürgen Heitmann har en doktorsexamen i biologi vid universitetet i Tübingen. Novartis Pharma AG i Basel senare chef för utlicensieringsavdelningen inom företagets affärsutveckling. Efter sju år på Novartis började Heitmann på Nycomed där han arbetade som chef för företagets affärsutveckling och efter Takedas förvärv av Nycomed som chef för affärsutveckling med placering i Moskva
Anna Hultgårdh Nilsson, född 1958, styrelseledamot sedan 2011
Anna Hultgårdh Nilsson har en kandidatexamen i odontologi och doktorerade i medicinsk cellbiologi vid Karolinska Institutet.
Pontus Dunér, född 1976, styrelsesuppleant sedan 2013
Pontus Dunér har en magisterexamen inom molekylär biologi samt en doktorsexamen i medicinsk vetenskap, biomedicin från Lunds universitet, där han även bedriver experimentell kardiovaskulär forskning.
Övriga projekt
Follicum har flera projekt i sin portfölj som kan hämma och stimulera hårtillväxt. På sikt är Bolagets förhoppning att kunna ha en produktportfölj inom detta segment.
Öppnar upp för behandling av kvinnor
De befintliga håravfallsmedicinerna kan endast användas av män medan den produkt Follicum skall utveckla inte har denna begränsning.
Bolagets produkt kan även användas för att hämma hårtillväxt och där kan nämnas produkten Vaniqua som under 2013 haft en försäljning på 280 MUSD.
Snabb väg till exit
Det stora uppdämpta behovet av en ny läkemedelskandidat för Big Pharma gör att intresset för Follicum kan bli mycket stort och VD Jan Alenfall räknar med att inleda diskussioner med licenstagare redan under nästa år.
Att patenten fallit för samtliga nu godkända preparat ger en möjlighet till kombinationsbehandling där FOL-005 kan ge en förlängnin. Detta ger Big Pharma ytterligare en anledning att inleda förhandlingar med Follicum.
Värdering
Follicum har hittills kapitaliserats med 15.5 Mkr och värdering innan emission var 25 MSEK. Efter emissionen är värderingen ca 53 Mkr efter en fulltecknad emission om 28 MSEK.
Bolaget har satt värdering på en mycket låg nivå eftersom de båda huvudägarna tecknar tillsammans 14 Mkr i emissionen. Samtliga huvudägare har dessutom Lock-up på sina innehav.
Liknande bolag med verksamhet främst i USA med samma forskningsinriktning som är på väg in i Fas 1/2 värderas 10-20 gånger högre jämfört med Follicum.
Som ex. kan anges Leo Pharmas uppköp av Peplin Inc. för 287 MUSD som är ett dermatologiskt forskningbolag.
Bolaget borde snabbt uppvärderas till ca 10 kr vilket skulle innebära en värdering på ca 80-10 Mkr. Vid licensavtal inom 2-3 år ger en potential på en värdering om ca 1 Miljard kr vilket innebär en kurs om ca 100-120 kr.