Post entry

En relativvärdering av Follicum visar tydligt på aktiens potential

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En relativvärdering med jämförbara bolag visar att aktien handlas till en kraftig rabatt mot sektorn. Ett starkt nyhetsflöde under hösten och en stundande klinisk studie vilken är planerat att starta vid årsskiftet kan leda till en omvärdering. Ett motiverat värde av Follicum aktien i dagsläget ligger på 17,1 SEK per aktie.

För att kunna jämföra värderingar av forskningsbolag utan en egentlig omsättning (saknar riktiga nyckeltal) kan man använda sig av relativvärdering. Denna typ av jämförande värdering syftar man till att härleda ett företags värde utifrån prissättningen av aktier i jämförbara marknadsnoterade bolag (d.v.s. en marknadsjämförelse). Vid en relativvärdering är målet att finna bolag med så likartad verksamhet som möjligt i förhållande till bolaget. I fallet av små forskningsbolag bör man välja bolag i ungefär samma fas i sin utveckling och bolag som är noterade på liknande listor som bolaget man vill värdera.

Jag gör antagandet att bolag noterade på aktietorget eller First North, som utvecklar medicinska preparat och befinner sig i antingen preklinisk fas eller tidig klinisk fas ger en god approximation av värden för att gör en jämförelse med Follicum. Jag har inkluderat 10 bolag i denna analys: A1M, Follicum, WNT, Real heart, Peptonic medical, Pharmalundensis, Prostalund, Saniona, Idogen och Dignitana inkluderades i analysen.

En jämförelse av bolagsvärde ger ett medelvärde på 227,5 MSEK. Follicum ligger idag på endast 77,4 MSEK (baserat på aktiekurs 8,7 SEK) och är således stark undervärderad i sektorn. Hade de legat i linje med övriga bolag hade det inneburit en aktiekurs på 25,6 SEK. Man får alltid vara försiktig med en relativvärdering och för att vara på den säkra sidan kan man ta 50% av uppsidan som motiverat värde fram tills den kliniska studien startat. Då får jag ett riktvärde på 17,1 SEK i dagsläget (ca 100 % upp) och ett riktvärde på 25,6 SEK för våren 2016 (ca 200 % upp) när den kliniska studien är igång.

Jag finner den låga värderingen oförtjänt och beror nog mest på att få investerare har hittat detta bolag. Än så länge har de följt utsatt plan till punkt och pricka och till och med rapporterat saker i förtid. Sammantaget ser jag ett motiverat värde på omkring 17,1 SEK nu när Follicum går in mot klinisk fas, vilket förväntas ske kring årsskiftet. De nyligen avslutade toxstudierna visade inte på några biverkningar av FOL-005 vilket tyder på god säkerhet och tolererbarhet. I förra veckan meddelade Follicum att de har lämnat in ansökan om start av klinisk fas I/II a-studie till det tyska läkemedelsverket, BfArM, samt till etikkommittén. Marknaden kan relativt snart efter start av kliniska studier komma att kraftigt omvärdera Follicum.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?