Som alla har märkt blev det duktigt ner när siffran presenterades häromdagen. Det var i övrigt den första riktiga recessionssiffran på senare tid. Nästan depressionssiffra om man ska vara ärlig. Så dålig att den nästan är overklig. Allt fler bedömare, även jag, tycks tro att något har vlivit fel.

Gunnar Örn skrev häromdagen i DI att sämre utfall än efter 11/9 2001 manar till eftertanke. Då var ju det mesta lamslaget eller rent av stängt. Ändå blev utfallet då något bättre eller i paritet med det nyligen publicerade. Det känns nästan overkligt att läget skulle vara lika dåligt just nu.

Sven Arne Sandström som är väldigt duktig konjunkturbedömare är inne på samma linje och menar det finns en hel del underligheter i sammanställningen av indexet senast. Främst gäller det delindexet som mäter sysselsättningen menar han. Detta index sjönk alltså från 51,8 till 43,9. En bokstavlig tolkning av detta enligt Sandström är att sysselsättningen ökade i måttlig takt under december men sjönk påtagligt under januari. Detta stämmer inte med tidigare statstik som visade att sysselsättningen inom den privata tjänstesektorn ökade med 52 000 personer mellan december och januari. Sedan kom ju även ADP-rapport som påstod att sysselsättningen inom näringslivet ökade med 130 000 personer. Eftersom sysselsättningen minskade inom industrin och byggsektorn så borde den ha gått upp desto mer inom den privata tjänstesektorn.

Osäkerheten är alltså total och jag lutar nog åt att det har blivit något slags fel i ISM senast. Inte för att det skulle bli starkt, kanske borde utfallet bli svagt ändå (eftersom andra delindex också var svaga) men inte så svagt som det blev. Det var nästan overkligt dåligt och kan nog bara av den anledningen inte stämma. Vi ska komma ihåg att inköpsindexen inte bygger på några kvantitativa förändringar utan företagen uppger enbart om sysselsättningen ökat, varit oförändrat eller minskat. Sedan är det knappt 400 företag som ingår i den.