Sälj Fingerprint Cards
2013-06-05 01:47, Edited at: 2013-06-25 23:16Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Kommer fingeravtrycks-teknologibolaget Fingerprint Cards kunna infria förväntningarna?
Här sätts alltså frågetecken för att så kommer att kunna ske vilket kan tolkas som hög risk för framtida besvikelser och kursnedgång i aktien.
Sammanfattning
• Fingerprint Cards (nedan även kallat FC eller FPC) nu värt över 2 miljarder kr på börsen vid nuvarande börskurs 43 kr (slutkurs tis 4 jun 2013).
• Intäkter på 10 miljoner kr och ett ebitda-resultat på -27 miljoner kr under 2012.
• För 2013 är prognosen intäkter på 130-190 miljoner kr och ett ebitda-resultat på ca 30-70 miljoner kr.
• Under q1/2013 blev intäkterna 9 miljoner kr och ebitda-resultatet -9 miljoner kr.
Dvs bolaget har en hel del att bevisa framöver, dels för att nå prognosen för 2013 och även de kraftigt ökande intäkter och resultat som krävs åren därefter för att motivera nuvarande börsvärde.
• Bolaget har bla tidigare pratat om målet att nå en marknadsandel på 60% för fingeravtrycks-läsare för mobiltelefoner globalt år 2014 och 50% år 2015.
Bolaget har även pratat om att nå en marknadsandel på 20%.
Utifrån info från bolaget är tex ett scenario att det säljs 1,4 miljarder smartphones i världen år 2016 varav 30% (420 miljoner st) väntas ha fingeravtrycks-läsare.
Når bolaget en marknadsandel på 20% av de 420 miljoner telefonerna innebär det 84 miljoner sålda fingeravtrycks-läsare, vilket med ett pris på 2 dollar/st ger intäkter på över 1 miljard kr.
Och med en bruttomarginal på 50% blir det en bruttovinst på över 500 miljoner kr.
I så fall verkar ju inte ett börsvärde på drygt 2 miljarder kr idag avskräckande högt, men är det tex realistiskt att räkna med att FC kommer att nå en så hög marknadsandel?
FC självt säger tex att bolagen Authentec (numera uppköpt av Apple), FC och Validity är dominerande inom detta produktsegment med en sammanlagd marknadsandel på nästan 80%.
Och om Authentec bara kommer att leverera till Apples mobiltelefoner så står alltså resten av marknaden öppen för FC och den mindre konkurrenten Validity. Apples smartphones väntas svara för bara 15-20% av de totalt 1,4 miljarder sålda smartphones år 2016, vilket ger FC och Validity stora intäktspotentialer.
• I dagsläget har FC ca 150 miljoner kr i kassan per slutet av q1/2013 vilket är ganska mycket i relation till börsvärdet på drygt 2 miljarder kr.
• Men historiskt har bolaget bett aktieinvesterare om ideliga kapitaltillskott genom utförsäljningar av nya FC-aktier till investerarna.
Det handlar om kapitaltillskott på 220-230 miljoner kr sedan år 2008, vilket erhållits genom utförsäljning av 40 miljoner nya FC-aktier. Det totala antalet FC-aktier har därmed ökat från drygt 10 miljoner st till nu över 50 miljoner st. Utspädningen har alltså varit enorm vilket sänkt värdet på de tidigare aktierna pga att bolagets värde nu fördelas på ett mycket större antal aktier.
• Dessutom kan antalet aktier öka med ytterligare 15-16% om personalens teckningsoptioner utnyttjas till att köpa aktier. I och för sig erhåller bolaget i så fall även ett kapitaltillskott på 140-150 miljoner kr, men det innebär ändå att FC bara får 17-18 kr per nytecknad aktie via optionerna vilket är långt under nuvarande börskurs 43 kr och alltså leder till fortsatt stor utspädning av tidigare aktier.
Samtidigt kan man ju hävda att det krävs sådana generösa optionsprogram för att locka de bästa anställda osv.
• Pressmeddelande om Microsoft-samarbete ledde till att FC-aktien sköt upp till nya höjder tis 4 jun 2013. Under dagen steg aktien med 24% till 43 kr och som högst var kursen uppe i 44,30 kr.
I och för sig stort att amerikanska IT-jätten Microsoft (värd nästan 2 000 miljarder kr på Nasdaq-börsen i USA) har samarbete med lilla svenska FC men något konkret innebar inte pressmeddelandet i form av ordrar osv, utan det handlade om att Microsoft och FC som test visar upp på en mässa hur FC:s fingeravtrycks-läsare etc kan användas ihop med Microsofts programvaror.
• Bolaget (med fd aktieanalytikern Johan Carlström som även är stor FC-aktieägare) är skickligt på att "gödsla" aktiemarknaden med många pressmeddelanden som verkar viktiga men egentligen inte säger så mycket. Under de 106 börsdagarna hittills i år (tom 4 jun 2013) har FC publicerat hela 42 pressmeddelanden. Det innebär 1 nytt pressmeddelande varannan eller var 3:e börsdag.
Bara 6 av dessa pressmeddelanden hade ordet "order" i rubriken och av dem var det bara 1 pressmeddelande som angav ordervärdet.
Förutsättningar för framgång
Köper (eller behåller) man aktien vid nuvarande börskurs måste man tex göra en rad antaganden såsom följande:
• Användning av fingeravtrycks-teknologi står inför ett stort globalt genombrott. Teknologin kommer att bli standard på tex smartphones inom bara några få år.
• Dator- och mobiltelefontillverkaren Apple köpte fingeravtrycks-teknologibolaget Authentec för 356 miljoner dollar (2,5 miljarder kr med dåvarande dollarkurs 6,96 kr) i juli 2012: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mergers_and_acquisitions_by_Apple
Efter det återstår nästan bara Fingerprint Cards som leverantör av fingeravtrycks-teknologi till övriga mobiltelefon-tillverkare. Det försätter Fingerprint Cards i en mycket gynnsam förhandlingssits gentemot sina kunder (dvs bla mobiltelefon-tillverkare).
• Antingen kommer alltså Fingerprint Cards att nå skyhöga intäkter och resultat under de kommande åren eller så lär även Fingerprint Cards bli uppköpt av tex någon mobiltelefon-tillverkare eller liknande bolag.
Talar emot framgång
Vad som talar emot att denna "success story" kommer att förverkligas är bla följande:
• Hittills har Fingerprint Cards bara haft nästan obefintliga intäkter samt förluster, vilket gjort att bolaget varit tvunget att regelbundet be aktieägarna om kapitaltillskott genom utförsäljningar av nya FC-aktier via nyemissioner (vilket ökat bolaget totala antal utestående aktier och lett till utspädning av befintliga aktier).
• Börskursen har skjutit i höjden tack vare mycket snack från bolaget i form av pressmeddelanden om avtal med olika bolag etc, men ännu så länge märks de skyhöga förväntningarna inte av i form av att FC:s intäkter faktiskt börjat stiga märkbart.
• Att Fingerprint Cards i princip kommer att ha monopol på fingeravtryckts-teknologi (förutom Authentec) tack vare patentskydd etc, är väl osannolikt såsom teknologibranschen fungerat historiskt. Nya uppfinningar har väl i princip alltid även lett till att konkurrenter strömmat till som kunnat lansera liknande produkter med vissa skillnader för att kringgå patent.
• Man kan sätta frågetecken för att fingeravtrycks-teknologi kommer att bli standardmetoden för att identifiera folk via datorer och mobiltelefoner inför att man tex ska göra bankaffärer eller köpa grejer via datorn/mobiltelefonen.
• Och i Asien finns det säkert hundratals bolag som anser sig vara världsledande på fingeravtrycks-teknologi.
Teknologiföretag historiskt
>Intel
Visst har tex Intel lyckats bibehålla en stark marknadsposition inom datorprocessorer, men det är väl ett exempel på ett undantag och beror på ständig produktutveckling till mer avancerade och bättre produkter snarare än patent.
>Ericsson, Nokia, Motorola
I början av 1990-talet var det väl bara Ericsson, Nokia och Motorola som var stora på mobiltelefoner, men det visade sig bli en marknad med stenhård konkurrens från andra tillverkare och idag är Apple och Samsung störst i den branschen.
I Sverige är det lätt att bli "hemmablind" och tro att ett svenskt bolag som Fingerprint Cards ska kunna bli branschledande globalt på fingeravtrycks-teknologi, men det är väl osannolikt att det ska kunna bli så.
>Framfab, Icon Medialab
Kursuppgången i Fingerprint Cards börskurs liknar den bubbla som växte upp i internetkonsultfirmorna Framfab och Icon Medialabs börskurser i samband med IT-bubblan kring år 2000.
Även då ansåg dessa svenska bolag ligga i frontlinjen globalt för kunnande kring internet, men det slutade ju med ren katastrof för Framfabs och Icon Medialabs aktieägare med börskurser som kollapsade för att förväntningarna inte infriades.
Sedan kan förre Icon Medialab-vd:n Johan Staël von Holstein prata hur mycket han vill om att utvecklingen blev precis som bla han förutspådde vad gäller hur internet används idag av företag osv.
Men bolag som Framfab och Icon Medialab finns inte kvar som expertbolag i frontlinjen kring internet.
Med dessa kritiska synpunkter sagda blir ingen gladare än jag om det i slutändan om några år visar sig att Fingerprint Cards faktiskt lyckades och har tex intäkter på flera miljarder kr och ett resultat kring någon miljard kr.
Men det lär vara osannolikt att det kommer att bli så, vilket innebär hög risk att köpa aktien idag.
>Net Insight
Även ett teknologiföretag som Net Insight (som förenklat uttryckt gör utrustning för att snabba upp dataöverföringar) växte fram kring IT-bubblan och lyckades faktiskt med det ganska osannolika att lansera sina produkter som köpts av kunder världen över.
Under 2012 nådde bolaget intäkter på 280 miljoner kr och ett resultat för skatt på 12 miljoner kr vilket inte alls är fy skam och säkert inte så lätt att nå i en bransch med hård konkurrens.
Men där verkar aktieinvesterare nu ha gett upp tidigare förväntningar på att bolaget ska kunna bli en riktigt stor, global aktör.
Uvecklingen av Net Insights börskurs de senaste 5 åren ser ut som en brant utförsbacke från kursnivåer på 6-7 kr i juni 2008 till nuvarande börskurs på drygt 1 kr (som fortfarande innebär ett börsvärde på i alla fall 400-500 miljoner kr).
Mer om Fingerprint Cards och dess utveckling
• Fingerprint Cards är baserat i Göteborg och hade 20 pers anställda i slutet av mars 2013.
• Bolagets resultatrapport för q1/2013 kom 25 apr 2013 och enl rapporten finns det ca 51,2 miljoner utestående aktier i Fingerprint Cards.
Vid nuvarande börskurs på 43 kr (slutkurs tis 4 jun 2013) är alltså FC värt 2,2 miljarder kr på börsen (börskurs 43 kr gånger 51,2 miljoner aktier).
Är det motiverat att ett bolag med 20 pers anställda är värt över 2 miljarder kr på börsen?
• Börsvärdet kan även jämföras med att bolaget haft följande ekonomiska utveckling de senaste åren:
Intäkter:
2008: 27,5 miljoner kr
2009: 38,5 miljoner kr
2010: 60,9 miljoner kr
2011: 68,6 miljoner kr
2012: 10,3 miljoner kr
q1/2013: 9,1 miljoner kr
Ebitda-resultat:
2008: -20,8 miljoner kr
2009: -14,7 miljoner kr
2010: 8,3 miljoner kr
2011: 8,2 miljoner kr
2012: -27,4 miljoner kr
q1/2013: -9,2 miljoner kr
Ebitda-marginal:
2008: -76%
2009: -38%
2010: 14%
2011: 12%
2012: -266%
q1/2013: -101%
Resultet efter skatt:
2008: -23,3 miljoner kr
2009: -24,5 miljoner kr
2010: 2,0 miljoner kr
2011: 3,4 miljoner kr
2012: -38,1 miljoner kr
q1/2013: -12 miljoner kr
Vem vill köpa ett bolag för över 2 miljarder kr som har haft denna ekonomiska utveckling?
Visst kan man säga att intäkter och resultat just från och med nu kommer att förbättras dramatiskt de kommande åren, men det är alltså ännu inget som syns i siffrorna vilket innebär risk för besvikelser (och därmed nedgång i börskursen) framöver.
Mer info om hur det går kan komma på FC:s bolagsstämma 18 jun 2013.
Därefter kommer resultatrapporten för q2/2013 22 aug 2013.
Prognos för 2013
Och FC har (i bla q1/2013-resultatrapporten från 25 apr 2013) gett följande prognoser för bolaget under helåret 2013:
• 30 miljoner sålda fingeravtrycksläsare vilket ska generera intäkter på 130-190 miljoner kr under året
• en ebitda-marginal på 20-35%
Dessa prognoser gavs tydligen från början i nov 2012.
I årsredovisningen för 2012 (som är daterad 8 maj 2013) säger vd Johan Carlström att han känner sig "trygg" med att prognoserna kommer att uppnås.
Ebitda-resultatet är ju rörelseresultatet före avskrivningar och en ebitda-marginal på 20-35% på 130-190 miljoner kr i intäkter innebär ett ebitda-resultat på 26-66,5 miljoner kr.
• Eftersom intäkterna uppgick till 9,1 miljoner kr under q1/2013 måste alltså intäkterna uppgå till ca 121-181 miljoner kr för att intäktsprognosen för 2013 ska nås.
• Och eftersom ebitda-resultatet blev -9,2 miljoner under q1/2013 måste ebitda-resultatet alltså uppgå till ca 35-76 miljoner kr under årets kvarvarande 9 månader (apr-dec 2013) för att prognosen ska nås.
FC skriver i årsredovisningen för 2012 (som är daterad 8 maj 2013) att intäkterna enl prognosen främst kommer att genereras under 2:a halvåret 2013:
"Den övervägande delen av omsättningen beräknas komma under det andra halvåret, då försäljningen bedöms stiga sekventiellt."
http://www.fingerprints.com/~/media/PDF/Finansiella%20rapporter/2012/FPC%20ÅR%202012.ashx
Utspädning genom teckningsoptioner
FC har gett ut teckningsoptioner till de anställda. Om optionerna utnyttjas ökar antalet aktier i FC med 15-16% vilket innebär motsvarande utspädning av befintliga aktier.
Dvs det räcker inte med att FC:s framtida ekonomiska utveckling (dvs intäkter och resultat) måste bli sådan att nuvarande börsvärde på 2,2 miljarder kr kan motiveras.
Inkl aktierna från optionerna blir FC:s börsvärde ca 2,55 miljarder kr (2,2 miljarder kr gånger 1,156) så bolagets framtida utveckling för intäkter och resultat måste bli sådan att det börsvärdet (och därmed nuvarande börskurs 43 kr) kan motiveras.
Säg att det kräver tex intäkter på drygt 1 miljard kr och ett resultat efter skatt på 200-300 miljoner kr inom 3-5 år, samt fortsatt goda tillväxtutsikter för åren därefter.
Om optionerna utnyttjas erhåller dock bolaget kapitaltillskott i form av teckningskursen per option.
FC har (enl q1/2013-resultatrapporten) 4 olika optionsprogram med olika lösenpriser:
TO2: 422 108 st aktier för teckningskurs 15,74 kr/st
TO3: 1 760 000 st aktier för teckningskurs 13,64 kr/st
TO4: 4 818 000 st aktier för teckningskurs 9,72 kr/st
TO5: 1 300 000 st aktier för teckningskurs 52,35 kr/st
- - -
Summa 8 300 108 st aktier
Dvs om optionsinnehavarna köper nya FC-aktier för alla optioner kommer drygt 8 miljoner nya FC-aktier att tillkomma (vilket ökar det totala antalet utestående FC-aktier från drygt 51 miljoner st till knappt 60 miljoner st.
Dock får bolaget i så fall samtidigt ett kapitaltillskott på 140-150 miljoner kr genom den teckningskurs optionsinnehavaren måste betala för att köpa aktier för optionerna.
Den genomsnittliga teckningskursen för optionerna ligger alltså på 17-18 kr vilket är långt under FC:s nuvarande börskurs 43 kr.
Det blir alltså i så fall en stor utspädning av det tidigare antalet FC-aktier på drygt 51 miljoner st (dvs bolaget fördelas på fler aktier vilket gör de tidigare aktierna mindre värda per st än annars).
Tidigare kapitaltillskott
Dessutom ökas antalet befintliga FC-aktier löpande genom att bolaget ber aktieinvesterare om ytterligare kapitaltillskott via nyemissioner.
• Under nov/dec 2008 sålde FC ut 7,7 miljoner nya aktier för 2,20 kr/st vilket gav ett kapitaltillskott på 17 miljoner kr.
• Under hösten 2009 sålde FC ut 19,8 miljoner aktier för 2,50 kr/st vilket gav ett kapitaltillskott på 50 miljoner kr.
• I apr 2012 såldes 3,94 miljoner nya FC-aktier ut för 7 kr/st vilket gav ett kapitaltillskott på 28 miljoner kr.
• I dec 2012 såldes 4,2 miljoner nya FC-aktier ut för 8,60 kr/st vilket gav ett kapitaltillskott på 36 miljoner kr.
• I mars 2013 såldes 3 miljoner nya FC-aktier ut (1,4 miljoner st för 28,81 kr/st och 1,6 miljoner st för 34 kr/st) vilket gav ett kapitaltillskott på 95 miljoner kr.
Sammantaget under dessa år har FC alltså sålt ut nästan 40 miljoner nya aktier vilket gett ett kapitaltillskott på 220-230 miljoner kr.
Det har lett till en ganska stor utspädning eftersom bolagets totala antalet aktier i dagsläget uppgår till drygt 50 miljoner st.
Per slutet av mars 2013 hade FC kvar knappt 150 miljoner kr i kassan (att jämföra med bolagets börsvärde på 2,2 miljarder kr vid nuvarande börskurs 43 kr).
Pressmeddelanden
Eftersom FC:s ekonomiska utveckling (för intäkter och resultat) alltså hittills varit skral, är det bolagets pressmeddelanden som har lyft börskursen.
Sedan årsskiftet har bolaget gett ut hela 42 pressmeddelanden under de 106 börsdagarna hittills under 2013.
Det blir i snitt 1 nytt pressmeddelande varannan eller var 3:e dag.
>Pressmeddelande om Microsoft
Idag (tis 4 jun 2013) steg FC-aktien med hela 24% på börsen till 43 kr efter ett pressmeddelande som offentliggjordes kl 19 (dvs efter börsens stängning) igår mån 3 juni 2013.
Som högst var aktien uppe i 44,30 kr under dagen och hela 5-6 miljoner FC-aktier handlades på börsen under dagen (dvs 11% av bolagets totala antal utestående aktier på ca 51 miljoner st).
Vad handlade då det pressmeddelandet om?
"Fingerprint Cards(FPC) och Microsoft presenterar fingeravtrycksbaserad touchsensor för Windows 8.1 på TechEd 2013
Microsoft demonstrerar på TechEd North America 2013, den stora Microsoft-mässan för utvecklare, en touchsensor med fingeravtrycksteknologi från Fingerprint Cards i betaversionen av Windows 8.1, som är en större uppdatering av operativsystemet Windows 8. Presentationen innehåller ett antal nya innovativa användningsområden online för FPCs globalt ledande fingeravtrycks teknologi."
(Här kallas Fingerprint Cards alltså för "FPC".)
Fingerprint Cards vd Johan Carlström i pressmeddelandet:
"Med detta initiativ går Microsoft i spetsen i användandet av fingeravtryckssensorer för att garantera den ultimata användarupplevelsen vad gäller säkerhet och användarvänlighet.
Kombinationen av Microsofts lättnavigerade gränssnitt i Windows 8.1 och FPCs tillförlitliga och lättanvända fingeravtrycks-baserade touchsensor gör att användaridentifiering blir en enkel procedur för konsumenter och företag."
Pressmeddelandet fick aktieinvesterare att få blinkande dollartecken i ögonen och drog igång spekulationer om att pressmeddelandet kan tolkas typ som att det ser ut som att FC blir exklusiv leverantör av fingeravtrycks-teknologi till alla datorer och mobiltelefoner med Microsofts nya programvara Windows 8.1 som operativsystem - dvs en hägrande intäktspotential med jättebelopp för FC.
Men rent konkret innebär ju pressmeddelandet egentligen ingenting. Det är ingen konkret order av FC:s teknologi med ordervärde och tidpunkt för när den ska levereras.
Utan rent konkret handlar det om att Microsoft och FC tillsammans på en mässa visar upp hur FC:s fingeravtrycks-teknologi kan användas med Microsofts programvara.
Det kan i och för sig tolkas som positivt för FC då Microsoft är ett jättebolag i IT-branschen med ett börsvärde på nästan 300 miljarder dollar (nästan 2 000 miljarder kr).
Och tex har ju Microsoft ett samarbete med Nokia som innebär att Microsofts programvara sitter i Nokias mobiltelefoner, så det skulle kunna tolkas som att FC:s teknologi framöver kommer att sitta i Nokias mobiltelefoner.
Microsofts underchef Dustin Ingalls pratar även i pressmeddelandet och säger följande:
"Fingerprint Cards har visat oss en imponerande produktplan framåt och bolaget har ett utmärkt sortiment av kapacitiva touchsensorer som kommer att hjälpa oss göra biometri till standard för att verifiera användaren i Windows-baserade enheter.
Vi uppskattar FPCs samarbetsförmåga och deras lyhördhet för vår feedback, något som kommer att resultera i en utmärkt integrering i Windows 8.1."
Dvs det kan tolkas som att Microsofts programvara åtminstone kommer att fungera ihop med FC:s teknologi.
>Ordrar
Av de totalt 42 pressmeddelandena hittills under 2013 avser 6 st konkreta ordrar av FC-produkter. (I alla fall är det bara de 6 pressmeddelandena där ordet "order" finns med i rubriken.)
Det är följande ordrar:
• 14 jan 2013: FPC har erhållit den första serietillverkningsordern om 100 000 sensorer avsedda för mobiler från CrucialTec
Ordern avser produktionstester med lansering i jan 2013 inför lansering av en ny mobiltelefon i Japan under q2/2013.
Större uppföljningsordrar till kunden väntas from apr 2013 i samband med lanseringen av mobiltelefonen.
• 30 jan 2013: FPC erhåller Design Win i Kina för tillbehör för mobiltelefoner och surfplattor och får en initial order om 800 000 FPC1080A
Ordern ska levereras under 2013 varav 400 000 st under 1:a halvåret.
Enl pressmeddelandet indikeras ökande leveransvolymer till kunden under senare delen av 2013 och även under 2014.
• 11 mars 2013: Fingerprint Cards vinner kinesisk order på areasensorer värd 20 miljoner kronor
Avser FC:s så kallade "areasensor" FPC1011F3.
Leverans av ordern ska ske under 2:a halvåret 2013.
FC:s vd Johan Carlström säger i pressmeddelandet att ordern bekräftar FC:s position som "dominant marknadsledare på den kinesiska marknaden för kapacitiva areasensorer. FPC har i dag mer än 80 procent av den viktiga marknaden."
• 25 apr 2013: FPC har fått en initial order om 100 000 enheter av bolagets linjesensorteknik för den japanska mobiltelefonmarknaden
Avser FC:s linjesensorteknik. Leverans i början av maj 2013.
• 8 maj 2013: FPC har fått en uppföljningsorder om 275 000 sensorer för den japanska mobiltelefonmarknaden
Avser FC:s linjesensorteknik. Sensorerna ska levereras i maj 2013.
• 16 maj 2013: FPC har fått en uppföljningsorder om 455 000 sensorer för den asiatiska mobilmarknaden
Ordern avser FC:s "linjesensorteknik".
Bara för en av ordrarna uppgavs alltså ordervärdet, och då uppgavs inte antalet enheter vilket gör det svårt att beräkna ordervärdet på övriga ordrar.
>Design wins
Utöver ovannämnda ordrar handlar 4 av pressmeddelandena hittills i år om så kallade "design wins", dvs att tillverkare av tex mobiltelefoner har valt FC som leverantör av fingeravtrycks-teknologi till en framtida mobiltelefon-modell från tillverkaren.
Det är alltså inte ordrar men ger chans till framtida ordrar i samband med att respektive produktmodell lanseras.
Det är följande 4 pressmeddelanden (där begreppet "design win" finns med i rubriken):
• 30 jan 2013: FPC erhåller Design Win i Kina för tillbehör för mobiltelefoner och surfplattor och får en initial order om 800 000 FPC1080A.
Detta är alltså ett kombinerat pressmeddelande som även innehåller ovannämnda order.
• 18 mars 2013: FPC har erhållit sin första Design Win för mobiler på en strategiskt viktig tredje marknad i Asien
• 8 apr 2013: FPC har erhållit betydande Design Win för fyra nya mobiler samt en surfplatta från en befintlig välkänd kund i Asien
• 15 jan 2013: FPC har vunnit sin första Design Win för linjesensorn FPC 1080A för surfplattor från ett framstående kinesiskt designhus
Senaste årsredovisningen
Info ur FC:s årsredovisning för 2012 (som är daterad 8 maj 2013):
• FC:s fingeravtrycks-teknologi avser fingeravtrycks-sensorer (läsare) samt relaterad programvara.
• Sensorerna är "kapacitiva" som inte bara läsera av fingeravtrycks-ytan utan även djupet (dvs tredimensionell avläsning).
• Avancerade mobiltelefoner (så kallade "smartphones") väntas minst dubblas i antal sålda enheter under de 4 åren från 2012 till 2016.
Under 2012 såldes ca 700 miljoner smartphones i världen och under 2016 väntas det bli ca 1,4 miljarder st enl IDC.
• Och mobiltelefoner och surfplattor väntas börja lanseras med fingeravtrycks-läsare from 2013.
• Utöver Authentec (som numera ägs av Apple) är det bara FC och ett ytterligare bolag (Validity) som levererar fingeravtrycks-teknologi. Dessa 3 konkurrenter har en marknadsandel på nästan 80% vad gäller fingeravtrycks-teknologi för smartphones.
• FC:s mål vad gäller marknadsandelen är följande avseende marknaden för fingeravtrycksläsare för mobiltelefoner:
2014: 60%
2015: 50%
Dvs marknadsandelen väntas minska under 2015 men 50% är ju ändå en väldigt hög nivå.
• Hittills under 2013 har FC fått 10 design wins avseende bolagets linjesensor-teknologi för mobiltelefoner och surfplattor:
"Vann linjesensor-Design Wins från tio olika mobil- och surfplatteproducenter för ett flertal modeller."
• På ett annat ställe i årsredovisningen står det att FC fått totalt 13 design wins hittills under 2013:
"Till dags dato har vi sedan 2012 vunnit 13 Design wins (att vår sensor
ingår i en systemlösning) från ett flertal mobil- och surfplatteproducenter.
Det är framför allt i mobiler."
• Areasensor jämfört med linjesensor:
Areasensor (tex FC:s produkt FPC1011F) "avläser ett helt fingeravtryck genom att användaren lägger sitt finger på sensorn".
Linjesensor (tex FC:s produkt FPC1080A) "avläser ett fingeravtryck genom att användaren drar sitt finger över den".
Lönsamhet för areasensorn respektive linjesensorn:
Areasensorn verkar vara den produkt FC sålt mest av hittils så där har bolaget nått en bruttomarginal (bruttovinsten (dvs försäljningspris minus inköpskostnader) delat med försäljningspriset) på 50%, och bruttomarginalen för linjesensorn väntas också nå dit:
"I takt med ökade sålda volymer, gynnsammare köpkraft och förbättrad produktion har bruttomarginalen för areasensorn efter kostnad för sålda varor ökat till drygt 50 procent.
Linjesensorns bruttomarginal beräknas att stiga och stabiliseras över tiden, i likhet med utvecklingen som vi sett för areasensorn."
• FC fick inte ordrar i den omfattning som vd Johan Carlström räknat med:
"I mitt VD-ord i förra årsredovisningen sa jag att 2012 sannolikt skulle bli genombrottsår för införandet av fingeravtrycksverifiering.
Med facit i hand kan jag konstatera att något genombrott i form av
lagda order inte skedde."
• FC:s linjesensor beställs mest av mobiltelefontillverkare medan FC:s areasensor används mycket av bla kinesiska banker och ambassader.
• Under q1/2013 fick FC en order värd 40 miljoner kr avseende areasensorer till bolaget HST.
• Antal fingeravtrycksläsare från FC i mobiltelefoner och surfplattor:
2013: 30 miljoner st
2014: 195 miljoner st
2015: 440 miljoner st
Lite oklart om det avser nyförsäljning per år eller ackumulerat antal sålda enheter till och med respektive år.
Går man strikt efter FC:s rubrik i diagrammet ("Antal FPC fingeravtryckssensorer i mobiler och surfplattor, miljoner") så verkar det ju vara det ackumulerade antalet till och med respektive år, men det blir ju ändå ganska många.
Om FC enl sin prognos för 2013 väntas nå intäkter på 130-190 miljoner kr med 30 miljoner sålda fingeravtrycks-läsare innebär det ett pris på ca 4-6 kr/läsare.
Och om ovannämnda siffror infrias med 440 miljoner sålda läsare tom år 2015 innebär det intäkter för FC på ca 2-3 miljarder kr tom år 2015.
Och med en bruttomarginal på 50% blir det ju stora vinster.
• Stavfel i årsredovisningen bla:
Sid 6: I vd-ordet står det "öpnnat", ska väl vara "öppnat".
Sid 12: Analysföretaget Gartner stavas där som "Grartner".
Sid 22: Det står både "CrucialTech" och "CrucialTec" som namn på ett bolag FC samarbetar med. Vilken stavning är korrekt?
Det kan tyckas petigt att anmärka på stavfel i årsredovisningen, men dels kan bolag (i form av tex kunder eller samarbetspartners) som stavas fel ta illa upp vilket kan leda till förlorade ordrar etc. Och dels undrar man om bolaget även slarvar med sin övriga verksamhet om de slarvar med stavningen i årsredovisningen.
FC:s årsredovisning för 2012: http://www.fingerprints.com/~/media/PDF/Finansiella%20rapporter/2012/FPC%20ÅR%202012.ashx
Tidigare presentation
I tex ett presentationsmaterial till FC:s bolagsstämma 31 maj 2012 står det följande:
• 30% av alla smartphones väntas ha fingeravtrycks-läsare år 2015.
• FC:s mål är en marknadsandel på 20%.
• Priset för en fingeravtrycks-läsare ligger på 2 dollar/st.
Om man utgår ifrån infon från årsredovisningen för 2012 om 1,4 miljarder sålda smartphones i världen år 2016 och att 30% av dem väntas ha fingeravtrycks-läsare, innebär det 420 miljoner sålda fingeravtrycks-läsare för det ändamålet år 2016.
Om FC tar en marknadsandel på 20% av det betyder det 84 miljoner sålda enheter och till ett pris på 2 dollar/st blir det intäkter på 1,1 miljarder kr.
Frågan är dock om FC sedan dess uppjusterat sitt marknadsandelsmål eftersom FC enl årsredovisningen för 2012 (från i maj 2013) räknar med en marknadsandel på 60% 2014 och 50% 2015 avseende marknaden för fingeravtrycks-läsare för mobiltelefoner.
Då skulle det bli ett oväntat stort tapp ner till 20% år 2016.
Om FC når 30-40% marknadsandel år 2016 innebär det alltså intäkter på 1,5-2 miljarder kr år 2016 med dessa förutsättningar.
Och med en bruttomarginal på 50% innebär det en bruttovinst på ca 750 miljoner kr-1 miljard kr.
Och det kan då jämföras med FC:s nuvarande börsvärde på drygt 2 miljarder kr.
Dock ska ju fasta kostnader och skatt dras ifrån bruttovinsten för att komma fram till en nettovinst som bolaget får behålla.
Tidigare blogginlägg
Tidigare blogginlägg (från 14 mars 2013) där Fingerprint Cards-aktien fick rekommendationen "sälj" vid dåvarande börskurs 32,50 kr: http://www.redeye.se/aktiebloggen/fingerprint-cards/salj-fingerprint-cards-precise-biometrics
Och nu ligger börskursen i 43 kr (slutkurs tis 4 jun 2013) dvs den har stigit med 32% sedan det tidigare blogginlägget, så hittills har säljrekommendationen inte stämt.
//Tillägg 5 jun 2013
Affärsvärlden har säljrekommendation för Fingerprint Cards-aktien i dagens nummer av tidningen.
Enl nyhetsbyrån Direkt (publicerat tis 4 jun 2013 kl 23.32):
"Fingerprint Cards är enligt Affärsvärlden ett klassiskt förhoppningsbolag och företagets syn på branschen är väl optimistisk.
Visserligen kan fingeravtrycksläsare sitta i alla smarta telefoner och läsplattor i framtiden, men den utvecklingen kommer inte att ske över en natt.
Därtill kommer det att finnas många konkurrenter, vilket kommer tynga Fingerprints marginaler.
Förväntningarna anses vara alltför höga och rekommendationen blir att sälja aktien."
www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N19917br /52&source=
Videoklipp där tidningens reporter Jonas Elofsson pratar om Fingerprint Cards med tidningens chefredaktör Jon Åsberg (ca 6 min in i klippet): http://www.affarsvarlden.se/webbtv/bors_affarer/article3710116.ece
Enl klippet har Fingerprint Cards sagt att bolaget ska sälja 500 miljoner fingeravtrycks-läsare år 2015.
Åsberg benämner först Microsoft-beskedet (som kom i måndags kväll 3 jun 2013) som "en stororder" från Microsoft.
Elofsson beskriver dock beskedet som att Microsoft "tecknar partneravtal" med FC, vilket handlar om att FC:s produkter är förberedda och godkända för att ingå i Microsofts produkter.
Enl honom innebär avtalet inte att det finns några pengar på bordet ännu från Microsoft till FC, utan det kan i så fall bli i framtiden.
Och då är det hårdvaruleverantörerna själva som väljer vilken underleverantör av fingeravtrycks-läsare som ska anlitas, dvs det är inte säkert att det blir FC då heller.
FC-aktien slutade idag ons 5 jun 2013 -4% ner till 41,30 kr. Som lägst var aktien nere i 40,10 kr under dagen.
Aktiemäklarfirman Avanza var dagens största nettosäljare av aktien på börsen medan banken SEB var dagens största nettoköpare.
//
//Tillägg 10 jun 2013
FC:s börskurs hittills idag 54,75 kr som högst.
Vid 14-tiden låg aktien i 53,25 kr vilket gjorde att FC:s börsvärde uppgick till över 2,5 miljarder kr.
Edit: Med 51 661 135 utestående aktier i bolaget (enl pressmeddelande per 22 maj 2013) och börskurs 54,25 kr vid 17-tiden, är bolagets börsvärde nu 2,8 miljarder kr.
Bla artikel idag där nyhetsbyrån Six har intervjuat FC-vd:n Johan Carlström: http://www.di.se/artiklar/2013/6/10/fingerprints-vd-om-avtalet-som-kan-ge-miljarder/
Carlström säger bla:
"Jag vill generellt inte uttala mig om aktiens värdering. Dock är det klart att dagens värdering bygger på att marknaden nu börjar diskontera kraftiga intäktsökningar för 2014 och 2015 som går långt utöver den prognos vi lagt för 2013.
Om det byggs in sensorer i bortåt 500 miljoner devices under ett par år så innebär det intäkter räknat i miljarder dollar."
Artikeln handlar även om att samarbetet med Microsoft avser en särskild typ av fingeravtrycks-läsare; en så kallad "touchsensor" som kostar 5-7 dollar/st.
Enl artikeln innebär Microsoft-samarbetet ännu ingen order för FC utan samarbetet handlar om att Microsoft anpassar sitt operativsystem Windows 8.1 för att kunna använda fingeravtrycks-läsare.
FC:s vd Johan Carlström räknar ändå att det ska leda till stora intäkter för FC i slutändan:
"Det kommer påverka våra intäkter oerhört mycket men exakt när det sker och i vilken takt är för tidigt att säga."
"Det kommer ske en uptake 2014 och sedan blir det ännu mer 2015 och ännu mer 2016."
Dvs det kan tolkas som att FC tack vare Microsoft-avtalet from år 2014 kommer att få ordrar på touchsensorer från mobiltelefontillverkare som använder Microsofts operativsystem i sina mobiltelefoner.
Det är mobiltelefontillverkare som Samsung, HTC, Nokia, LG Electronics, Huawei och ZTE.
Microsoft-samarbetet innebär alltså inte att FC får ensamrätt på att leverera fingeravtrycks-läsare till mobiltelefontillverkare som använder Windows, men i dagsläget är FC den enda tillgängliga leverantören för detta enl Six-artikeln.
Och potentialen beskrivs som stor vad gäller försäljning av fingeravtrycksläsare till mobitelefontillverkare som använder Windows i mobiltelefonerna. Enl artikeln:
"En så kallad touchsensor kostar initialt 5-7 dollar vilket även med priserosion skulle innebära en ny adresserbar marknad för Fingerprint på ett antal miljarder dollar med början 2014 och framåt."
"Det kommer handla om flera hundra miljoner devices 2015 eller tom upp mot en miljard."
Vad gäller prognoserna för FC:s ekonomiska utveckling framöver säger även vd Johan Carlström följande i artikeln:
"Tanken är att vi ska vara kassaflödespositiva i det fjärde kvartalet (2013)."
//
//Tillägg 10 jun 2013
FC-vd:n Johan Carlströms aktieinnehav i FC (enl signaturen "CrowHater" på Di.se:s aktieforum Börssnack):
• VD har officiellt 0.76 Miljoner B-aktier i FPC, Hur många han har via KF (kapitalförsäkring) _eller tjänstepension vet ingen utom han själv.
• Han har vidare 240 000 A-aktier som han äger via Sunfloro AB.
• Han har slutligen 2 808 000 optioner som alla är 'in the money' där 500 000 har lösenpris 13,64 kr i Oktober 2014 och 2308 000 med lösenpris 9,72 kr i September 2015._
Hans aktieinnehav i FC är därmed värt över 140 miljoner kr i dagsläget (vid nuvarande börskurs på över 50 kr) enl CrowHater.
//
//Tillägg 14 jun 2013
Enl artikel i Dagens Industri innebar Microsoft-beskedet 3 jun 2013 att Microsoft "har utsett Fingerprint Cards till exklusiv utvecklingspartner för" fingeravtrycks-läsare: http://www.di.se/artiklar/2013/6/11/fingerprint-cards--en-daytraders-paradis/
Dvs det innebär i så fall att FC har ensamrätt till att ha den rollen hos Microsoft.
//
- - -
Skala för aktie-rekommendationer i denna blogg:
• "Köpläge": En aktie som för tillfället är särskilt köpvärd just nu av någon specifik anledning som väntas leda till kursuppgång inom en ganska snar framtid (typ inom 0,5-1 år).
• "Kortsiktigt köp": En aktie som har goda skäl att utvecklas väl på kort sikt (typ inom de närmaste månaderna), även om man inte vet hur det kommer att bli på lång sikt.
• "Långsiktigt köp": En aktie som i och för sig kanske inte verkar särskilt billig just nu, men att bolaget har så långsiktigt goda förutsättningar och framtidsutsikter att aktien ändå är ett bra köp i dagsläget eftersom den därmed lär ge en god värdeökning på lång sikt.
• "Spekulativt köp": En aktie som vid köp till gällande börskurs har stor potential till kursuppgång, samtidigt som risknivån är hög vilket i värsta fall kan leda till stor kursnedgång.
• "Fullvärderad": En aktie i ett bolag som i och för sig kan gå bra, men att aktien är värderad på en nivå som inte verkar ge utrymme för särskilt mycket kursuppgång.
• "Sälj": En aktie som man inte bör äga eftersom den tex är övervärderad med hänsyn till bolagets förutsättningar.
Utgångspunkten är att givna rekommendationer här är långsiktiga och kan utvärderas först efter tex tidigast 1-2 års tid (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp"). Dvs avsikten är inte att ge vägledning om utvecklingen på kort sikt för en akties börskurs (förutom rekommendationen "kortsiktigt köp").
Aktieinvesteringar innebär en risk för att ett aktieinnehav i värsta fall kan bli helt värdelöst.
Enligt den vetenskapliga finansteorin är (förenklat sett) all information redan inbakad i alla börskurser. Därmed ger alla aktier (vid rådande börskurs) den förväntade framtida avkastning som är motiverad med hänsyn till aktiens risk, vilket i så fall gör det meningslöst att försöka plocka ut köpvärda (eller säljvärda) aktier. Enligt teorin är istället en indexfond alltid att föredra: http://www.redeye.se/aktiebloggen/en-indexfond-det-enda-rationella
Här fick alltså Fingerprint Cards-aktien rekommendationen "sälj" vid nuvarande börskurs 43 kr (aktiens slutkurs tis 4 jun 2013).