Fyrklövern hos Fingerprint Cards
2011-09-24 12:55, Edited at: 2011-09-24 21:53Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Att sitta med världens bästa produkt innebär inte några automatiska framgångar utan det krävs såväl branscherfarenhet samt ett brett kontaktnät och här sitter Fingerprint Cards med en riktig fyrklöver.
För ett och ett halvt år sedan hade jag en intressant mailkonversation med Fingerprints VD, Johan Carlström, där han tydligt förklarade att bolaget inte kommer att släppa linjesensorn förrän marknaden är mogen för produkten. Linjesensorn är en fingeravtrycksläsare tänkt att integreras i framförallt mobiltelefoner med syfte att öka säkerheten men den kan även användas som navigationsenhet. I december ifjol skedde lanseringen och tidpunkten framstår som perfekt då flera tillverkare av mobiltelefoner och tablet-PC:s i år släppt modeller med integrerade fingeravtrycksläsare vilket är ett bevis på hjulen nu börjar rulla. Allt fler mobiler börjar också vara försedda med NFC-teknologi vilket spås öka efterfrågan på bättre säkerhetslösningar i form av bl a integrerade fingeravtrycksläsare. Med världens minsta och mest strömsnåla linjesensor på marknaden framstår naturligtvis Fingerprint sitta med en konkurrenskraftig produkt. Företaget ser också ut att sitta med nyckelkomponenterna ”branscherfarenhet” samt ”kontaktnät” för att kunna nå kommersiella framgångar.
I september ifjol köpte konsortiet Solrosen(Sunfloro) upp samtliga A-aktier (1,2 miljoner). I samband med förvärvet avslöjades att konsortiets mål var att vara ägare i 3-5 år. Solrosen består av kvintetten; Johan Carlström(VD i Fingerprint), Mats Svensson(styrelseproffs & ordförande i Fing), Urban Fagerstedt(styrelsemedlem i Fing), Hans Göran Stennert samt Lars Söderfjell. Här finner vi också tre fjärdedelar av fyrklövern.
Förutom delägandet i Solrosen har VD Johan Carlström köpt 420 000 B-aktier och tycks således vara ganska övertygad om att han kommer att lyckas styra skutan rätt och skapa stora aktieägarvärden. Carlströms meritlista är också tung. Före han värvades till Fingerprint Cards arbetade han för amerikanska Ulticom med globalt försäljnings- och kundansvar för telekomsektorn. Han har även varit anställd hos Ericsson, Comdisco Systems samt Allgon och jobbat som telekomanalytiker hos Handelsbanken och Fischer Partners.
Styrelsemedlem Urban Fagerstedt är inte heller någon gröngöling då han arbetat 28 år på Ericsson. Innan han slutade 2007 var han chef för koncernens utveckling av radiosystem, som då stod för 65 procent av försäljningen och som sista uppdrag tog han fram turbo 3G. Efter sin anställning på Ericsson blev han managementkonsult för Huaweis ledning i Kina samt FoU-chef för det kinesiska bolagets verksamhet i Kista. Syftet med att Huawei valde att lägga en produktutvecklingsenhet till Sverige var att få tillgång till erfarenhet och förutom Urban har många rutinerade telekomrävar hos Ericsson valt att ta steget över till den asiatiska konkurrenten. För Fingerprint Cards är det knappast negativt med att ha Urban sittande i styrelsen då han sitter med spjutspetskompetens inom produktutveckling samt har direktkontakt med Huaweis ledningsgrupp i Kina vilket kan komma väl till pass vid införsäljningen av linjesensorn.
Det är också synnerligen intressant att Hans-Göran Stennert finns med i ägarkonsortiet. Inte heller han är någon duvunge då han under 14 års tid varit styrelseordförande och ledamot för IKEA. Med tanke på möbeljättens utveckling de senaste åren med framgångsrika etableringar i bl.a. Asien kan man lugnt påstå att Stennert sitter med god erfarenhet av ”global erövring”, något som naturligtvis också kan komma Fingerprint Cards till gagn.
Den sista jokern i fyrklövern finner vi i styrelsemedlemmen, Christer Bergman, som i år också kontinuerligt handlat aktier och nu sitter med ett totalinnehav av 100 000 st. Förutom att Fingerprint behöver kompetens inom telekom krävs naturligtvis erfarenhet inom biometri och det är här Christer har sin roll. Mellan 2001-2008 var Bergman VD för den svenska branschkollegan Precise biometrics och förde under dessa år upp bolaget som i praktiken totaldominerande inom Match-on-Card, en teknik där fingeravtryck läses av mot ett smart kort. Bergman stod även vid rodret när Precise vann sitt första nationella ID-kortsprojekt(Thailand) samt då bolaget vann sina första orders till Department of State. Utan dessa framgångar skulle sannolikt inte Precise existera idag. För närvarande arbetar Bergman som vice VD för Fujitsu Biometric Solutions i Nordamerika och sitter även som styrelsemedlem och sekreterare för International Biometric Industry Association. Med god branschkunskap och ett brett kontaktnät framstår således Bergman sitta med lovande nycklar som kan öppna upp dörrar till stora framgångar för Fingerprint Cards.
Förutom ”fyrklövern” finns även Lars Söderfjell och Mats Svensson med i ägarkonsortiet. Söderfjell har jobbat som telekomanalytiker för Handelsbanken och varit analyschef och aktiestrateg för ABG Sundal Collier samt Ålandsbanken. Ytterligare anlitas han ofta av Affärsvärlden till deras expertpanel gällande börsutvecklingen. Mats Svensson är styrelseproffs och ordförande i Fingerprint. Han tycks dock sakna telekomerfarenhet då han mestadels varit engagerad inom transportsektorn men det kan ju vara klokt att Svensson håller i klubban ifall telekomrävarna börjar löpa amok i olika riktningar samtidigt som Bergman vill ha ett finger med i spelet då Stennert reder upp bland stolarna. ;o)
Slutligen, inte att förglömma, finns en ”advisory board” som en extra resurs till satsningen på mobiltelefoni där vi finner en trio f.d. tekniska chefer från Sony Ericsson, ST-Ericsson samt Fingerprint Cards.
Sammanfattar vi detta är det onekligen fascinerande att Sveriges ”telekomelit” tycks ha fattat ett stort intresse för lilla Fingerprint Cards. Lika uppseendeväckande är det att f.d. styrelseordföranden för Sveriges mest ansedda varumärke tycks ha det tillsammans med den svensk som nått den högsta positionen hittills inom biometribranschen. Då Fingerprint därtill sitter med marknadens minsta och mest strömsnåla linjesensor för mobiltelefoner framstår treenigheten ”konkurrenskraftig produkt – branscherfarenhet – brett kontaktnät” som fullbordad vilket förhoppningsvis slutligen också kommer att föra upp aktien mot himmelska höjder.