Post entry

Fingerprint+SONY

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SONY kommer den 20:e februari att presentera en prototyp av spelkonsolen PS4 där spelkontrollerna kommer att vara försedda med Fingerprint Cards linjesensorteknik. Sant eller falskt?

Låt oss pussla:

Jag har i tidigare blogginlägg spekulerat i att Tier 1-tillverkaren som annonserades i slutet av 2011 kan vara japanska SONY. Den främsta anledningen är att de första kommunicerade vunna design win till en japansk tillverkare torde komma från Tier 1-tillverkaren då kunden helt enkelt ligger först i pipeline. Det tar ju tid att integrera tekniken i plattformar, bygga prototyper osv. Då endast ett japanskt företag, SONY, fanns bland de tio största mobiltillverkarna i slutet av 2011, när den hemliga Tier 1-kunden annonserades, talar därför mycket för att det är SONY.

Jag har också i tidigare blogginlägg spekulerat i orsaken till att Fingerprint skjutit fram bokslutsrapporten med ett par veckor. Tidigare år har rapportdatumet legat mellan 9-12 februari men i år har rapportdagen senarelagts till 21 februari. Min ursprungliga misstanke var att Fingerprint strategiskt flyttat fram datumet med syfte att överskugga rapportens mediokra siffror med en positiv nyhet och att i första hand detta skulle handla om offentliggörandet av den mobiltillverkare som bedöms lansera en smartphone med företagets linjesensorteknik under Q2. Jag hänvisade min misstanke till att mobiltillverkarna ofta släpper förhandsinfo kring nya modeller strax innan mobilmässan i Barcelona går av stapeln, vilket är några dagar efter bokslutsrapporten.

Jag har också spekulerat i möjligheten att SONY kommer att lansera spelkonsolen PS4 med Fingerprints linjesensor. Spelkonsoler är en målprodukt som Fingerprint offentliggjort att de siktar på med sin linjesensor och för ett par veckor sedan spreds rykten på nätet att SONY planerar att införa biometriska läsare och LCD-touchskärmar i spelkontrollerna till PS4. Det surrades om att läsarna skall placeras på handtagen till spelkontrollen och touchskärmen i mitten. Tänker vi oss då en linjesensor på varje handtag till varje spelkontroll, kopplad till PS4, talar vi om fyra sensorer per spelkonsol(PS4). Med tanke på att PS2 och PS3 sålts i 150 respektive 70 miljoner exemplar blir det då naturligtvis fart på räknesnurran. Det är dock nu den sista pusselbiten kommer.

SONY kommer denna månad att hålla den första större Playstation-tillställningen på två år och datumet är lagt till 20 februari, dagen före Fingerprint Cards bokslutsrapport. Senast SONY höll ett liknande evenemang avslöjades en prototyp av spelkonsolen PS Vita och 2005 var det PS3 och innan dess PS2. Med hög sannolikhet kommer således något att avslöjas kring den nya generationens Playstation, PS4, och att evenemanget äger rum dagen före Fingerprint Cards bokslutsrapport ger en kittlande känsla. Vi vet dessutom att en ny kiselbaserad ASIC bedöms lanseras i början av innevarande år riktat till segment och marknader som är helt nya för Fingerprint, med en förväntad försäljning av tiotals miljoner enheter, redan från början av 2013. Jag tycker personligen att detta är vansinnigt spännande men naturligtvis kan det vara slumpen som rör till det angående datumen. Frågan är om du vågar ha läktarplats i detta läge?

Trevlig helg!

http://www.reuters.com/article/2013/02/01/us-sony-playstation-meeting-idUSBRE91007O20130201

http://www.eurogamer.net/articles/2012-09-24-sony-patents-biometric-data-identification-technology

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2414515,00.asp

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?