Fingerprint mot väggen
2012-07-10 16:12, Edited at: 2012-07-11 07:59Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
För att man överhuvudtaget skall våga investera sina surt förvärvade pengar på börsen förutsätter man ju att företagens ledningar ger ut sanningsenlig information. Detta kan ifrågasättas hos Fingerprint Cards.
Jag har under det senaste året vid ett par tillfällen kritiskt granskat Fingerprint Cards vilket inte alltid varit så populärt. Jag har ifrågasatt rekordordern, marknadsställningen i Kina, insiderhärvan och insiderförsäljningarna. I blogginlägget ”Ett avhugget finger för FPC” ändrade t o m Redeye-redaktionen det inledande stycket då jag uppenbarligen var alltför stygg. Anledningen var att jag påbörjade inlägget med att förklara att nuvarande VD hade god kännedom om aktiemarknaden då denne bl a arbetat som telekomanalytiker hos Handelsbanken vilket knappast är någon nackdel när man beslutar om förvärv alternativt försäljning av aktier i det bolag man är anställd hos. Jag undrar om redigeringen uppkom från en anmälan från Fingerprint Cards, någon av dess aktieägare eller från Redeye själva? Jag vill inte på något sätt hävda att VD gjort något brottsligt men redigeringen förbryllar eftersom jag kunnat konstatera att "negativa" inlägg på andra börsforum ofta plockats bort och att det även surrats om att styrelsemedlemmar förekommit bland skribenterna. Hur stor sanningshalt det verkligen är i detta kan vi sannolikt endast spekulera i men knappast är ovissheten ett dragplåster till aktien.
Sedan slutet på april, innan dagens nedgång, har dock Fingerprints aktiekurs rasat med ca 30 procent. Under samma tidsperiod har företaget kablat ut fem positiva pressmeddelanden, där bl a CrucialTec:s lansering av biometrisk styrmodul för mobiltelefoner, innehållande Fingerprints linjesensor, är en. Branschen ser även ut att närma sig ett avgörande skede då t ex Motorola nu spås lansera flera uppföljare till modellen Atrix med integrerad linjesensor, där syftet i huvudsak är att fingeravtryck från användarens olika fingrar skall förenkla inloggning till facebook-konton och dylikt. Denna strategi satsar även Fujitsu på vilket får en att tro att dörren nu verkligen är på väg att öppnas. Trots detta har aktien sjunkit som en sten och det är således lockande att misstänka att det funnits något skumt bakom kurspressen och framförallt att någon kan ha handlat på insynsinformation för att rädda vad som räddas kan inför dagens sjunkbomb.
Idag presenterade nämligen Fingerprint sin kvartalsrapport för det andra kvartalet. Den presenterades i förtid och var katastrofalt dålig innehållande bl a en obetydlig försäljning på 0,6 Mkr. Den goda framtidstron som målades upp i Q1-rapporten, angående bl a en förväntad betydande orderingång(100 – 140 Mkr) var nu även utraderad. Istället säger VD till nyhetsbyrån Direkt att försäljningen för återstående del av året kan bli så låg som 0 – 3 Mkr per kvartal. Därmed kapade han bort ca 90 procent av årets försäljningsprognos samtidigt som han halshögg aktien på kort sikt!
Det märkliga är att bolaget den 26 juni, alltså innan kvartalets slut, pressmeddelade att den nya förbättrade versionen av areasensorn nu lanserats och att den redan valts i höga volymer av samtliga av Fingerprint Cards ledande kunder. Att ledande kunder redan valt höga volymer innebär i min värld omfattande ordrar och inte en försäljning på 0,6 Mkr och en prognos om mycket låg försäljning för resterande del av året. Därmed anser jag att ledningen talat osanning vilket inte förbättrar förtroendekapitalet som redan förbrukades vid årsskiftet i och med två uppmärksammade försäljningstransaktioner och sedermera av den insiderhärva som avslöjades gällande en före detta toppchef.
Den 2 januari pressmeddelade Fingerprint om en rekordstor order på 44 Mkr från den kinesiska distributören HST. Ordervärdet var märkligt högt eftersom bolaget tidigare annonserat att de eftersträvade mindre orders men istället i högre intervaller från distributören. HST avtackades dessutom med 1-års marknadsexklusivitet för areasensorn gällande den kinesiska marknaden vilket naturligtvis fick en att hoppas att distributören skulle anstränga sig lite extra för att ytterligare öka försäljningen. I samband med pressmeddelandet om rekordordern, då aktien låg kring 1-årshögsta, valde däremot bolagets VD, Johan Carlström, samt styrelseledamot, Anders Hultgren, att sälja 320 000 respektive 30 000 aktier. VD:s försäljning förklarades bero på privatekonomiska skäl men transaktionen ger en illa eftersmak när vi nu har facit i hand gällande företagets utveckling sedan transaktionsdatumen. Nyligen fälldes även en tidigare toppchef i företaget för grovt insiderbrott och utreds dessutom för mutor då distributören HST gjort inbetalningar på hundratusentals kronor till dennes personliga konto. Detta förpestar ytterligare anrättningen och jag skrev tidigare att denna soppa även kan äventyra distributionsavtalet vilket nu riskerar att bli fallet då rekordordern nu annullerats av styrelsen.
Nu spås visserligen orsaken till den låga försäljningsprognosen bero på omfattande fördröjningar i kinesiska bankprojekt men vågar vi verkligen lita på detta eller skruvar ledningen på sanningen? Jag skrev tidigare om huvudkonkurrenten Authentecs intåg på den kinesiska marknaden där konkurrentens areasensor börjat rullas ut till större banker via Miaxis, som ifjol utsågs till bästa partner hos Fingerprint Cards(för 2010) och som bekräftats vara en av företagets storkunder. Då misstänkte jag att Miaxis bytt ut en betydande del av Fingerprints areasensorer i sina säkerhetsprodukter mot Authentec:s motsvarighet, särskilt då Authentec:s VD i samband med bokslutsrapporten avslöjade att de ser möjlighet till att ta signifikanta marknadsandelar i Kina.
Visserligen svarade Fingerprint ganska snabbt på detta med att kabla ut att de vidareutvecklar samarbetet med Miaxis där VD bekräftade att de fortsätter ha en ställning som huvudleverantör till Miaxis gällande olika bankapplikationer. Detta gällde dock den nya versionen av areasensorn och här kan det finnas ett rejält tidsglapp tills denna börjar rullas ut till Miaxis kunder och frågan som återstår är hur omfattande egentligen de kontrakterade volymerna med Authentec:s motsvarighet är?
Personligen fick jag mig en rejäl käftsmäll pga dagens oväntade release av rapporten. Jag valde att köpa aktien tack vare Miaxis bekräftelse, det begynnande nationella ID-projektet i Kina, samt framförallt utvecklingen för linjesensorn samt biometribranschen i helhet. CrucialTec har sålt sina styrmoduler till framförallt Samsung(ett 10-tal modeller) och Sharp varför samarbetsavtalet känns spännande och ytterligare finns bl a en vunnen Tier 1-tillverkare vilken vi ännu inte vet namnet på. Att t ex nu Motorola satsar på integrerad fingeravtrycksläsare med syfte att ge användarna ökad bekvämlighet vid inloggning skulle också kunna bli nyckeln till att öppna upp volymmarknaden på allvar, framförallt utanför Asien där användandet av mobiler med fingeravtrycksläsare fortfarande är i sin linda.
CrucialTec:s prognos(alltså inte Fingerprints) är dessutom att sälja 20 – 40 miljoner biometriska styrmoduler under 2012 – 2014 samt tiotals miljoner enheter av den ASIC som Fingerprint nu utvecklar. Här talar vi kanske om en möjlig försäljning för Fingerprint på upp mot 800 Mkr. Sett ur detta perspektiv känns dagens kursreaktion som kraftigt överdriven.
Kompetensen tycks också finnas i bolaget, där framförallt Advisory Board samt Thomas Rex framstår kunna bli nyckelpersoner till framgångar. Problemet är att vi än så länge inte fått några indikationer alls om att t ex CrucialTec:s prognos kommer att kunna besannas eller hur länge Tier 1-tillverkaren kommer att stå gömd i kulisserna? Fingerprint har dessutom, gällande areasensorn, varit beroende av en enda marknad – den kinesiska – och än så länge haft svårt att nå större genombrott någon annanstans trots distributionsavtal på nya marknader. Detta är faktiskt lite märkligt med tanke på att det finns få större konkurrenter på marknaden som utvecklar kapacitiva sensorer.
Nu får Fingerprint ta smällen av detta då de tvingas medicinera sig med en ökenvandring tills sannolikt någon gång under nästa år vilket naturligtvis tär på plånboken som dock inte är alarmerande tunn. Men för att överhuvudtaget kunna bjuda upp till dans med en mobiltillverkare krävs naturligtvis en stabil balansräkning varför det sannolikt kommer att bli aktuellt med kassapåfyllning under det närmaste halvåret. För aktiekursen är slutligen denna soppa naturligtvis förödande vilket vi bevittnar med dagens nedgång. Jag blöder men är fortsättningsvis hoppfull till biometribranschen och ser det inte heller som omöjligt att Fingerprint Cards, bland spillrorna, skulle kunna finna pusselbitar till att bygga ett nytt förtroende. Det lär dock troligtvis dröja minst ett par kvartal innan aktien når tillbaka till gårdagens kursnivå, beroende på emissionsvillkoren i den förmodade kommande kapitalpåfyllningen. Vi får se om ledningen passar på att ta tag i livlinan för förtroendekapitalet med att köpa aktier i samband med det fönster som öppnades tack vare dagens rapport eller om de väljer att kasta sig huvudstupa igenom det.
Det är faktiskt sällan man får uppleva liknande tillställningar. Vid årsskiftet såg allting extremt ljust ut. Med sig hade Fingerprint en rekordhög årsförsäljning på 69 Mkr(2011), färska avtal med en Tier1 respektive Tier2-tillverkare samt en rekordstor order till HST. I samband med orderreleasen förklarade Fingerprints VD att HST inte såg någon avmattning i Kina och så sent som i mitten på maj när årsredovisningen publicerades framgick ur denna att försäljningsprognosen på 70 - 90 Mkr för innevarande år fortfarande låg fast tillsammans med den förväntade orderingången på 100 - 140 Mkr. I VD-ordet kunde vi även läsa att Fingerprint kände sig trygga med innestående order på 46,3 Mkr i slutet av Q1. Plötsligt blev dock allting nattsvart då försäljningen för innevarande år kanske inte ens når upp till 10 Mkr. Hur är det möjligt att flera bankprojekt avstannar samtidigt? Det är en liten gåta att lösa som förhoppningsvis, för bolagets aktieägare och kunders skull, inte löses genom en polisutredning. Det enda som kan betraktas som positivt är att Fingerprint varit nedslagna förr och lyckats överleva. 2005 låg företaget blåslagna i ringhörnan men lyckades ställa sig på benen strax innan domaren skulle blåsa av matchen. Vi får verkligen hoppas att de har domaren med sig denna gång och det återstår också att se om det är den som köper nu eller som säljer som gör den bästa affären.