Fingerprint Cards - trumf eller Svarte Petter?
2009-07-21 21:51, Edited at: 2010-06-11 12:18Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Idag gick börsens två biometribolag åt skilda vägar då årets kursvinnare Precise Biometrics ramlade högst upp på förlorarlistan samtidigt som Fingerprint Cards landade högst upp på vinnarlistan med en kursuppgång på 25 procent. Anledningen till att kursutvecklingen gick åt motsatt håll var att Precise Biometrics levererade en rapportbesvikelse som även innehöll en flaggning om en eventuell nyemission medan Fingerprint Cards kablade ut en nyhet om en order på drygt 10 Mkr från en återförsäljare i Kina. Fingerprints order var välbehövlig eftersom den stärker bolagets möjligheter att nå målet om en break-even punkt under det andra halvåret och pressmeddelandet avslöjar även att återförsäljaren är optimistisk om att börja sälja Fingerprint Cards teknologilösningar till nya marknadssegment med stor potential. Dagens order ger alltså hopp om framtiden men redan i fredags upptäckte jag något som stärkte min tro till att även FingerprintCards har möjlighet att bli en kursrusare på börsen likt branschkollegan Precise Biometrics.
I fredags presenterade nämligen IT-konsulten Prevas sin kvartalsrapport. Rapporten var ingen höjdare men det jag däremot höjde ögonbrynen för var avsnittet ”ett axplock av kunduppdrag under perioden” där det stod: ”Prevas danska dotterbolag har fått fler utvecklingsuppdrag inom avancerad kreditkortsteknologi och biometri____”.
Detta är högintressant för högst troligt är uppdragsgivaren den danska kortutvecklaren CardLab som utvecklat världens första biometrisäkrade kreditkort som innehåller en inbyggd fingeravtrycksläsare där själva sensorteknologin är levererad av Fingerprint Cards. Redan förra sommaren inledde CardLab ett samarbete med Prevas med målsättningen att sätta framtidens standard för intelligenta plastkort och vid årsskiftet 07/08 avslöjade Fingerprint Cards att de blivit utvalda som leverantör av den biometriska hårdvaran i korten. Kortet är ett såkallat smartkort innehållande inbyggt batteri, mikroprocessor, minne samt fingeravtrycksläsare och batteriet varar minst 3 år. Orsaken till att Fingerprint valts som leverantör är att bolaget erbjuder en innovativ sensor som är liten, har låg strömförbrukning samt har en låg tillverkningskostnad.
Den biometriska säkerhetslösningen i kortet är även mycket intressant och bygger på att användaren måste aktivera kortet innan betalningstransaktionen sker - genom att dra sitt finger över linjesensorn. Om inte användaren verifierar sig vid varje transaktion med hjälp av sitt fingeravtryck så fungerar alltså kortet inte. Tekniken omöjliggör således skimming och lösningen är även intressant ur ett kostnadsperspektiv eftersom befintlig infrastruktur inte behöver uppgraderas för att klara av kortet. Kortet kan således tas i bruk direkt utan att banken varken behöver uppgradera mjukvaran i betalningsterminalen eller installera någon fingeravtrycksläsare eftersom allltså matchningen sker direkt mot kortet.
I en intervju publicerad i november ifjol på branschsajten findbiometrics.com, avslöjade CardLabs VD att ett mycket stort intresse fanns för kortet hos stora amerikanska banker samt även från regeringar som var intresserade av om kortet även går att använda till nationella ID-kort och pass. Läser vi Fingerprint Cards bokslutskommuniké framkommer det även att ett antal prototypkort tillverkats och visats upp för potentiella kunder och att uppmärksamheten från detta projekt även resulterat i att Fingerprint fått leverera sin areasensor till andra kortprojekt i både Nordamerika och Fjärran Östern. Att då Prevas avslöjat att de nu fått flera nya utvecklingsuppdrag kan det innebära att projektet nu framskridit till en punkt där kundernas slutliga krav och finjusteringar är på väg att integreras i korten med hjälp av IT-konsulten.
Sneglar vi på Q1-rapportens siffror ökade nettoomsättningen med 12 procent till 7,4 Mkr med ett resultat efter skatt på – 4,4 Mkr (-6,7). Bruttomarginalen uppgick till 18 procent och målsättningen är att bruttomarginalen skall överstiga 30 procent innan halvårsskiftet samt överstiga 40 procent under det andra halvåret. Ordervärdet den 31 mars uppgick till 26,3 Mkr och Fingerprint hade 15,8 Mkr i kassan. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till – 6,8 Mkr.
Efter dagens kursuppgång uppgår börsvärdet till cirka 100 Mkr. Det är knappast högt ifall kreditkortsprojektet eller satsningen mot mobiltelefonmarknaden lyckas. Det intressanta är att bolaget genom åren även fått ett rätt bra fotfäste inom den finansiella sektorn på den kinesiska marknaden, vilket dagens order vittnar om. Ytterligare har en kund i Kanada genomfört pilot-test med en bankapplikation vilket de nu finns planer för serieproduktion för. När nu biometrimarknaden börjat blomma upp sitter Fingerprint i alla fall hyfsat positionerat inom ett flertal högintressanta områden och bolaget spår även en kraftig ökad försäljning i år. Det man dock behöver känna till är att konkurrensen bland sensortillverkarna är stentuff men å andra sidan spås biometrimarknaden komma att växa rejält framöver. Som ett exempel estimerar Frost & Sullivan att den Nordamerikanska biometrimarknaden kommer att nästan fyrdubblas på sju år - från 2,6 miljarder USD år 2007 till 9,4 miljarder USD år 2014.
En hämsko är dock att bolaget flaggat för en nyemission. Orsaken till detta är att den senast genomförda emissionen i höstas misslyckades då den endast tecknades till 63 procent, vilket inbringade 13,7 Mkr. Ledningen bedömer dessvärre att detta inte kommer att räcka till för att nå lönsamhet, vilket sannolikt innebär att en nyemission kommer att bli aktuell under hösten. Med en successivt förstärkt bruttomarginal kan dock kanske bolaget klara sig en bra bit in i Q4 innan kapitalbehovet blir akut och innan dess kanske fler kursdrivande nyheter kommit upp till ytan vilket skulle reducera utspädningen. Det finns också ett projekt i pipeline som skulle kunna få en markant effekt på aktiekursen.
I Q1-rapporten avslöjades ett samarbete mellan Fingerpint Cards och japanska BgenuineTec Inc. där Fingerprints linjesensor tillsammans med det japanska bolagets algoritm skall erbjudas till mobiltelefontillverkare, särskilt avsedda för den kinesiska marknaden. Algoritmen finns redan i mobiltelefoner och algoritmens utformning möjliggör att den linjesensor Fingerprint kommer att utveckla kommer att kunna göras extremt liten gällande kiselytan, vilket kommer att skapa en mycket konkurrenskraftig lösning. Nyheter kring detta med lansering osv skulle sannolikt påverka kursutvecklingen positivt.
Jämför vi slutligen Precise Biometrics och Fingerprints Cards börsvärde så är Precise värde tre gånger högre. För några månader sedan var de dock rätt jämlika, vilket skvallrar om vad som kan hända med kursen vid genombrottsnyheter. Dock finns det all anledning att uppmana till försiktighet för även fastän Fingerprint har flera trumf i pipeline så återstår frågan om de verkligen hinner landa på spelbordet innan Svarte Petter käkat upp balansräkningen?