Post entry

Det är nu det slutar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

”Buy on rumours sell on facts” är en av de mest klassiska aktiedeviser. I fallet Fingerprint Cards och Precise Biometrics, kan det handla om precis detta, kanske en av århundradets bästa småspeckarbubblor i svensk aktiehistoria. (Eller ja, i alla fall den bästa sedan 2001 med heta bolag som Framtidsfabriken i frontlinjen).

När Apple till sist tillkännagav dess fingeravtrycksläsare i sin nya telefon, uttalade sig Fingerprints vd och tillika frälsare Johan Carlström med orden ”man kan säga att det är nu det börjar”, om man översätter detta till aktiespråk betyder det ”man kan säga att det är nu det slutar”.

Vi vrider tillbaka klockan drygt ett år då den proaktiva småspararen Kim Dahlström uppmärksammade Apples uppköp av det börsnoterade Authentec Inc, ett bolag som bland annat hade en produkt för fingeravtrycksläsning, en hyfsad försäljning och kunder såsom HP och Dell. Apple betalade 356 miljoner dollar för detta bolag, eller i runda slängar 2,4 miljarder kronor, vilket var en premie på runt 60 procent. Kim Dahlström hade uppmärksammat Authentec tidigare och menat att detta var det säkraste valet bland biometribolagen. Förhoppningsvis hade Apple vid det här laget scannat av ett antal bolag med liknande teknik och bestämt sig för just detta. I det här skedet hade Fingerprint ett börsvärde på 250 miljoner kronor...

Uppköpet gav en tydlig signal att man kunde vänta sig fingeravtrycksläsare i framtida Apple produkter. Den smarte investeraren förstod nu att det skulle börja spekuleras vilt i samtliga aktier med liknande teknik. Och Apples konkurrenter förstod att man kunde vänta sig fingeravtrycksläsare i kommande Iphones. Och vi alla vet att Samsung med flera kopierar Apples funktioner, design etcetera. Så vad hände? Konkurrenterna gav sig inte in i en budstrid med Apple om marknadsledaren Authentec, man har för den delen inte heller lagt ett bud (i alla fall inte officiellt) på svenska Fingerprint Cards eller Precise Biometrics. Nu har det som sagt gått mer än ett år.

Den 3 juni offentliggjorde Fingerprint ett samarbete med Microsoft där man skall leverera en fingeravtrycksbaserad touchsensor för Windows 8.1. Att det annars så köpsugna Microsoft inte istället köpte Fingerprint, kan mycket väl betyda att man inte var intresserade. I det här läget så handlades aktien till ett börsvärde på runt 2 miljarder, nästan hälften mot idag.

Visst kan aktiekurserna i Fingerprint och Precise fortsätta upp en tid, men den största triggern bör ju vara ett potentiellt bud, en trigger som jag själv inte ser som överväldigande sannolik, åtminstone inte på de här nivåerna.

/ Tomas Otterbeck

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?