Post entry

Dagens finger (torsdag)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Färska uppgifter från Sydkorea skvallrar om att Fingerprint Cards tillsammans med CrucialTec mobiliserar sig för stora framgångar.

Jag hade egentligen tänkt minska frekvensen på bloggandet efter tre inlägg på tre dagar men så snubblade jag igår över ny information. Det rör sig om en sydkoreansk webbartikel, daterad 18 januari, och ett uttalande från CrucialTec.

http://translate.google.com/translate?hl=sv&sl=ko&tl=en&u=http%3A%2F%2Fm.etnews.com%2Fnews%2Fdevice%2F2639158_4435.html

I artikeln belyses t ex linjesensorns strömsnålhet på 1 mA vilket är betydligt lägre än de 20 mA som de flesta fingersensorer ligger på idag. Eller vi kan väl säga att det är revolutionerande mycket lägre. Google translate-översättningen är visserligen inte en fullt tillförlitlig metod men nog tycker jag den avslöjar tillräckligt mycket för att förstå att kommande månader kommer att bli högintressanta, särskilt denna mening:

”Officials Crucialtec "BTP readers with enhanced security technology input device" "Inquiry has led domestic and foreign more than 10 smart phones from the PC manufacturer," he said.”

Min tolkning av texten är att intresse finns från fler än tio mobiltillverkare och intressant är att det rör sig om såväl inhemska (sydkoreanska) som utländska aktörer. Detta är naturligtvis mycket bra nyheter som stärker tron om att försäljningsprognosen på 30 miljoner sensorer kommer att kunna nås i år.

Utöver detta har vi den kinesiska marknaden där Fingerprint själva marknadsför linjesensorn. I Kina förväntar sig bolaget flera design win under de kommande månaderna och har redan vunnit två. Förutom att linjesensorn har konkurrenskraftiga produktegenskaper sitter ju Fingerprint med oerhört viktiga referenser i Kina tack vare areasensorns starka position inom banksektorn, där den idag betraktas som standard. Detta är ett slagkraftigt trumfkort som talar för att Fingerprint kommer att kunna nå en stor marknadsandel hos kinesiska mobiltillverkare. Det spås i år säljas 430 miljoner smarta telefoner i Kina och över hälften bedöms tillverkas av inhemska aktörer varför potentialen bör betraktas som stor. Därutöver bedöms nu kinesiska staten införa en ny lag som kräver att internetanvändarna identifierar sig hos sin internetleverantör innan de börjar surfa. Här framstår fingersensorer vara det självklara verktyget till att identifieringen skall kunna gå smidigt och snabbt.

För att PIN-koder och lösenord vid mobila betalningar skall kunna ersättas med fingeravtryck i telefonen kommer det sannolikt också att krävas godkännanden från banker och kreditkortsföretag. De vill naturligtvis ha en säker fingersensor och att fingeravtrycksinformationen bevaras på säkert ställe.

I november meddelade Fingerprint att de slutfört integrationen av företagets algoritmer och linjesensorer i Infineon Technologies inbyggda Secure Elements. Lösningen kommer att bli plug & play för leverantörer av mobila NFC-lösningar och säkerställer säker åtkomst och säkra transaktioner via mobiler och surfplattor. I lösningen ingår även Fingerprints nyutvecklade Android-applikationer för mobil betalning.

Samarbetet som säkrar upp att fingeravtrycksinformationen bevaras säkert torde även öppna upp för licensförsäljning (algoritmer & Android-applikationer) till leverantörer av mobila NFC-lösningar, vilket i allmänhet brukar präglas av hög bruttomarginal. Den potentiella marknaden bedöms uppgå till flera hundra miljoner enheter under de kommande tre åren och branschkollegan Precise Biometrics pressmeddelade t ex nyligen att deras algoritm valts ut av ett företag inom den finansiella sektorn.

Det händer just nu väldigt mycket inom NFC och antalet försäljningsställen som har terminaler klara för NFC-teknik bedöms växa till 43,3 miljoner år 2017. Trenden är därmed tydlig, att allt fler teleoperatörer lanserar kontaktlösa betalningsmöjligheter till sina kunder. MasterCard har t ex med Turkcell lanserat en av de mest avancerade mobila plånbokslösningarna i världen, Turkcell Wallet, i samarbete med 14 banker. Lösningen samlar mobil betalning, mobil bank och ett mobilt lojalitetsprogram i ett. Även Deutche Telecom, T-Mobile, Vodafone och japanska NTT Docomo har påbörjat samarbete med MasterCard och det handlar i praktiken om att integrera alla betal- och kreditkortsfunktioner tillsammans med övriga funktioner i telefonerna. Smartphones kommer alltså att bli alltmer ”känsliga” varför också själva låsfunktionen kommer att bli viktig där fingersensorn kan spela en viktig roll.

Det är slutligen en del som oroas över att det kommer att bli aktuellt med fingersensorer under själva glaset på telefonen och att detta kommer att bli en populärare lösning än att integrera fingersensorn i HOME-knappen eller t ex på baksidan av telefonen. Trais sägs jobba med detta men vad jag erfar har de alltid haft Authentec:s sensor som underlag vilket de inte längre kan ha tack vare det exklusiva avtalet med Apple och de saknar egna patent för att utveckla egen teknik. Jag erfar också att Fingerprint nu jobbar med att få fram en teknik för avläsning under glaset (det kan ha att göra med den nya ASIC:en) men det finns ett problem som sannolikt senarelägger teknikens genombrott.

Det krävs nämligen att glaset är ca 50 micrometer tunt för att få acceptabel bildavläsning och för att sannolikt banker och kreditkortsföretag skall godkänna tekniken. De främsta touchskärmtillverkarna kan idag tillverka ca 70 micrometer tunna glas varför det alltså återstår en del teknikutveckling. Det är således HOME-knappen som sannolikt kommer att bli populärast de två närmaste åren. Detta är en smart lösning eftersom sensorn är adaptiv och lär sig mer om ditt fingeravtryck desto fler gånger du rör sensorn vilket innebär att den blir smartare och bättre. Rena magin alltså. Jag börjar nu bli uttömd men jag utesluter inte ett ”Dagens finger” som avslutning på veckan i morgon. :)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?