Post entry

Dagens finger (tisdag)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

SONY planerar en ”game-changer” och ibland kan det vara klokt att satsa allt på ett kort.

Ett sunt antagande är att när acceptansgraden för biometri stiger ökar också antalet applikationsområden.

2008 levererade Fingerprint sin linjesensor(en gammal modell) till ett utvecklingsprojekt hos danska kortutvecklaren CardLab. Det rörde sig om ett biometrisäkrat betalkort innehållande en integrerad linjesensor och fördelen var att kortet endast kunde aktiveras med hjälp av kortinnehavarens fingeravtryck. Prototyper tillverkades och större amerikanska storbanker visade intresse för tekniken tillsammans med myndigheter som var nyfikna på huruvida kortet skulle kunna användas som ID-kort eller till pass.

I en intervju till Realtid.se under 2010 avslöjade CardLabs VD att kortet planerades att lanseras under 2013, alltså under innevarande år. Enligt en investerarpresentation från oktober ifjol, i samband med en kapitalanskaffning, avslöjade CardLab att kortet bedömdes färdigställas för produktion inom 3-6 månader och att företaget inom samma tidsram eftersträvade att fastställa kontrakt med en sensortillverkare. Därmed är det sannolikt så att Fingerprint endast levererade teknik till prototypen men att det naturligtvis kan bli högaktuellt att snart annonsera ut att CardLab valt Fingerprints senaste linjesensor till den kommersiella fasen.

Potentialen för ett biometrisäkrat kort är inte betydelselöst. Blir fingersensorer i mobilen den stora moroten till att konsumenterna börjar våga använda mobila betalningar talar mycket för att banker och kreditkortsbolag också integrerar tekniken i kort med syfte att försvara sina marknadsandelar. Kreditkortsmarknaden är trots allt attraktiv och via den mobila plånboken kommer nya spelare in på marknaden. Generationsskiftet till mobila betalningar kommer givetvis också att ske stegvis, varför fortsättningsvis traditionella kreditkort kommer att vara populära och rullas ut i stor utsträckning.

Det är också uppenbart att det redan idag finns ett behov av säkrare kort pga att kortbedrägerierna ökat lavinartat och här framstår CardLabs kort som en konkurrenskraftig lösning då det alltså är omöjligt att aktivera kortet utan den behörige innehavarens fingeravtryck. Dessutom är naturligtvis potentialen svindlande om kortet skulle väljas till ett nationellt ID-kortsprogram som i allmänhet omfattar hela befolkningen. Ett sådant utfall känns dock idag rätt avlägset men inom t ex banksektorn är fördelen med fingersensorn i själva kortet att det inte behöver byggas ut någon infrastruktur av dyra läsare då autentiseringen sker på kortet.

Den vassaste konkurrenten Fingerprint möter inom marknaden för biometrisäkrade kort är norska IDEX vars sensors främsta fördel är att den är böjbar. Det är således mindre risk att den går sönder om kortinnehavaren av misstag böjer kortet. Fingerprint Cards nya linjesensor är dock den minsta och mest strömsnåla på marknaden. Desto mindre sensor desto lägre risk torde det således vara att den går sönder om kortet böjs.

Det är dock strömsnålheten som kan ha vågmästarrollen till att Fingerprint blir utsedd till leverantör när CardLabs kort nu står inför kommersiell fas. Livslängden på kortet har nämligen varit huvudproblemet för CardLab. Vid varje aktivering av kortet belastas naturligtvis batteriet vilket förkortar livslängden och det krävs sannolikt att kortet är brukbart i åtminstone tre år för att bankerna skall vara intresserade, annars blir helt enkelt kostnaden för hög. För ID-kort är dessutom kraven sannolikt betydligt högre, troligtvis upp mot tio år (ett ID-kort aktiveras dock i allmänhet avsevärt färre gånger än ett betalkort).

Jämför vi då t ex strömförbrukningen vid aktivt läge mellan Fingerprints och IDEX sensor drar dessa 1,2 mA respektive 8 mA ström. Det är alltså en väsentlig skillnad till Fingerprints fördel, även i standby-läge, vilket är av stor vikt när det gäller ID-kort med krav på lång livslängd. Därmed är det inte alls osannolikt att Fingerprint snart annonserar att linjesensorn valts ut av CardLab till planerad volymproduktion av det biometrisäkrade kortet, vilket åtminstone skulle kunna vara en liten kurstrigger då linjesensorns användningsområde då bevisligen skulle breddas till nya volymmarknader.

Det är dock inte enbart CardLab som har biometrisäkrade kort på gång. Även amerikanska SmartMetric bedömer att deras kort är redo för massproduktion i år (Q4). Jag känner inte till vem som hittills levererat sensorer och huruvida SmartMetric letar sensorleverantör inför volymproduktion men enligt årsredovisningen (publicerad 28 september-12) har varierande leverantörer av sensorer använts under utvecklingstiden vilket indikerar att företaget ännu inte kontrakterat en tillverkare inför volymproduktionen.

Det rapporteras dock ett stort intresse för tekniken, från privata sektorn (banker) och även inom amerikanska myndigheter, bl a Department of Defence. Inom US GOV skulle kortet passa utmärkt till den nya generationens PIV- eller CAC-kort och t ex eliminera behovet av externa biometriska läsare. Detta skulle möjliggöra stora kostnadsbesparingar när det t ex gäller att säkra upp mobila enheter. Thursby:s smartkortsläsare för iPhone kostar t ex 150 usd jämfört med Precise Biometrics kombinerade fingeravtrycks- och smartkortsläsare "Tactivo", vars pris ligger på 249 usd. Även till SmartMetric framstår således Fingerprint vara en kandidat till att leverera fingersensorer.

Ett genombrott att vänta inom spelkonsoler

Hundratals webbsidor skriver dessutom nu att SONY planerar att lansera spelkontroller med biometriska läsare till nästa generation Playstation (PS4). Detta har jag redan varit inne på i tidigare blogginlägg men nu ser det alltså ut att bli verklighet. Enligt patentansökningar skulle t ex tekniken kunna införas så att tjänsteleverantören enklare skulle kunna spåra användaren. En annan fördel är att det t ex skulle kunna vara möjligt att förprogrammera olika finger till olika manövrar i ett spel, t ex för att snabbt aktivera ett vapen ur vapenarsenalen.

Det har sålts ca 150 miljoner enheter av PS2 vilket ger en vink om potentialen. Sedan är frågan om SONY kommer att lansera spelkontroller med biometriska läsare som tillägg eller om de kommer att integrera dessa i de spelkontroller som ingår i spelkonsolens paket. I det senare fallet skulle det röra sig om två spelkontroller per PS4 och därmed alltså ett par fingersensorer per såld Playstation, förutsatt att det rör sig om fingerigenkänning.

Det vi glädjande kan konstatera är att det bubblar lite varstans just nu och stämmer min tidigare teori att SONY är Tier 1-tillverkaren som annonserades i slutet av 2011, skulle Fingerprint även sannolikt ligga bra till för att få leverera sensorer till kommande Playstation-spelkontroller.

Det jag framförallt vill framhäva är att Fingerprint Cards inte är helt beroende av utvecklingen av fingersensorer i smarta telefoner och surfplattor utan att det finns stor potential även inom andra områden. Det är dock inom mobiltelefonbranschen det händer och i onsdagens ”Dagens finger” skall jag förklara varför.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?