Post entry

Dagens finger (Samsung)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Samsung har gjort en kovändning avseende Home-knappen i nya Galaxy S4 och nu känns det som jag går på en högspänningsledning.

När det i början av januari kablades ut att Fingerprints VD, under perioden 21-28 december, köpt ca 120 000 aktier var min första tanke att företaget nu hade Samsung i hamn. Det torde helt enkelt ha varit något med stor magnitud som låg bakom VD:s köp. Så sent som i augusti tvingades han nämligen sälja 100 000 aktier för att kunna finansiera optionsprogrammet men några månader senare valde han att punga ut med 1,5 miljoner SEK för köp av aktier till ett betydligt dyrare pris än han sålde för i augusti. Jag ser detta som en väldigt tydlig signal om att något extremt positivt hade hänt.

Tidigare rykten skvallrade om att Samsung hade bestämt sig för att överge Home-knappen i nya Galaxy S4. Gårdagens uppgifter från koreanska Digital Daily (http://www.phonesreview.co.uk/2013/02/14/samsung-galaxy-s4-last-minute-decisions/) avslöjar däremot att den koreanske mobiljätten i sista minuten gjort en kovändning och valt att bevara Home-knappen.

Nu går tankarna onekligen till Apple och de rykten som idisslas att iPhone 5S kommer att vara utrustad med fingersensorer integrerade i Home-knappen, vilket bl a den träffsäkre koreanske analytikerna Ming-Chi Kuo är inne på och även jag då jag sitter med liknande info från andra trovärdiga källor.

http://appleinsider.com/articles/13/01/16/home-button-fingerprint-sensor-in-iphone-5s-would-give-apple-a-new-leg-up-on-the-competition

Jag har ju redan i tidigare blogginlägg belyst pusselbitarna som skvallrar om att Samsung kan vara på väg att integrera Fingerprints linjesensorteknik. Här finns bl a "ryggdunkarteorin", att t ex Göran Malm som sitter i FPC:s Advisory Board är en strategisk kontaktlinje mellan företagen då han tidigare suttit 9 år i Samsungs huvudstyrelse. Därutöver är ju Samsung redan en av CrucialTec:s huvudkunder som i sin tur avslöjat att de ser BTP:n som ett flaggskepp, vilket är synonymt med bästsäljare. Dessutom har en bild läckt ut på en förmodad prototyp, som till designen är väldigt lik en Samsung-telefon. Men det mest uppenbara är ju frågan; varför skulle inte Samsung integrera linjesensortekniken i Home-knappen när de har möjlighet att lansera Galaxy S4 före nästa iPhone 5S och ge Apple långnäsa?

Därmed tror jag att det finns en sannolikhet att VD:s köp av relativt dyra aktier i december är kopplade till Samsungs ”sista minuten beslut” och att vi eventuellt snart kommer att få bevittna en mäktig fyrverkeripjäs.

Jag har dock tidigare skrivit att jag inte tror att Galaxy S4 kommer att vara försedd med linjesensortekniken eftersom Fingerprint då redan torde ha kommunicerat en vunnen design win eftersom lanseringsdatum ryktats vara i april. Vi kan dock inte ta för givet att en telefon med linjesensortekniken alltid föranleds av en kommunicerad vunnen design win. Den 30 januari avslöjade t ex Fingerprint att World Wide Touch Technology beställt 800 000 enheter av linjesensorn med syfte att integrera dessa i mobiltelefontillbehör, som lanserades vid CES-mässan i Las Vegas några veckor tidigare. Denna order föranleddes alltså inte av någon kommunicerad design win varför vi har bevis på att det säkras DW:s även bakom kulisserna. Nu avslöjar dessutom Digital Daily att massproduktion av Galaxy S4 kommer att inledas under nästa månad och att leveranser av delar kommer att ske mot slutet av innevarande månad, varför vi befinner oss i knivskarpt läge.

http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.ddaily.co.kr%2Fnews%2Fnews_view.php%3Fuid%3D101028

Det hettar även till med nya rykten angående SONYs Playstation-tillställning som kommer att ske på onsdag nästa vecka, dagen före Fingerprints bokslutsrapport. Även här kan mycket vara på gång bakom kulisserna. Evenemangets aptitretare är rubriken ”See the future” och det rör sig sannolikt om en presentation av nya PS4 där det ryktas att handkontrollerna kommer att vara försedda med biometriska sensorer, med syfte att bl a skräddarsy reklam åt varje användare. Huruvida handkontrollerna kommer att vara försedda med Fingerprints linjesensorer återstår dock att se men spelkonsolen spås lanseras först mot slutet av året varför det kanske inte ens är klart med leverantören av eventuella linjesensorer.

http://www.computerandvideogames.com/390977/more-ps4-controller-rumours-emerge/

När jag tidigare talade med Fingerprints VD gällande bl a årets prognos för antalet sålda linjesensorer, sade han; ”Det intressanta är ju vad som händer nästa år? Då kan det bli frågan om 200 miljoner”. Jag vill dock kraftigt understryka att uttalandet INTE var en prognos utan istället en förklaring kring möjligheterna om allting klaffar, att t ex Apple drar igång marknaden på allvar och att Fingerprint kan dra nytta av sin ledarposition, för då är ju inte 200 miljoner någon omöjlighet. Personligen tror jag att Fingerprint kommer att dominera i Asien, i synnerhet på den kinesiska marknaden. Detta räcker sannolikt också för att företaget skall kunna verkställa en fantastisk tillväxt och en fortsatt angenäm resa för dess aktieägare.

Slutligen så firar jag denna vecka sex år på Redeye-bloggen. Författandet har varit lärorikt och jag har lagt ner enormt många timmar på bloggandet. Min strategi har alltid varit skriva underhållande, att belysa företagens möjligheter samt att bjuda på färsk intressant information vilket jag ivrigt sökt mig fram till. Det har uppenbarligen också varit uppskattat då jag fått många glädjande kommentarer och t o m tre jobberbjudanden. Sedan begynnelsen har jag också följt biometribolagen. Det har varit en skakig resa men nu är jag övertygad om att framförallt Fingerprint Cards inte längre vandrar i dödsskuggans dal utan snarare befinner sig i det stora genombrottsåret.

Jag hade planer på att öka innehavet på rapportdagen vid en eventuell dipp men nu har aktien fallit rätt kraftigt varför jag blivit mer osäker på om verkligen en kursnedgång kommer att uppenbara sig på torsdag nästa vecka. Jag är nämligen rätt övertygad om att rapporten kommer att vara välfylld med intressant information. Därutöver har det ju dykt upp färska rykten som skvallrar om eventuella framgångar för Fingerprint med gigantiska proportioner vilket jag vill dra optimal nytta av. Någon större oro tror jag inte heller att jag kommer att drabbas av vid eventuella dippar eftersom jag använder ”ryggdunkarteorin” som lugnande medel, den koppling personer runt Fingerprint Cards har till mobiltelefontillverkarna:

Göran Malm (FPC:s Advisory Board) har suttit 9 år i Samsungs huvudstyrelse

Christer Bergman (styrelseledamot) jobbar som VP för Fujitsu Biometric Solutions

Urban Fagerstedt (styrelseledamot och storägare via Solrosen) har varit managementkonsult åt Huawei:s ledning i Kina

Tord Wingren (FPC:s Advisory Board) har varit Samsungs Europachef och chef för Huawei:s plattformsbolag.

Sedan fanns det ju tidigare ett bolag som hette SonyEricsson med tanke på att en handfull anställda har kopplingar till Ericsson.

Nu håller vi tummarna...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?