Post entry

Dagens finger (onsdag)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Mästaren på att spå kommande äppelskörd har uttalat sig och det är bra nyheter för Fingerprint Cards.

I Q1-rapporten 2011 avslöjade Fingerprint Cards att de träffat fler än 30 tillverkare av mobiltelefoner och andra produkter inom konsumentelektronik och att alla utom en då övervägde att släppa produkter med integrerade fingersensorer under 2011, 2012 eller 2013.

Det är således inte alls förvånande att företaget sedan 24 oktober ifjol vunnit fem design wins och att de förväntar sig att vinna fler under de kommande månaderna. Det är dock i kölvattnet av Apple:s lansering av en iPhone med fingersensor som det kommer att börja ta fart på allvar.

Fingerprints VD avslöjade nyligen till nyhetsbyrån SIX att han såg det som högst sannolikt att Apple har en fingeravtryckssensor i nästa iPhone och troligen även i nästa iPad. Anledningen till att han är så säker kan åtminstone i viss mån bero på att företaget anställt en f.d. försäljningschef från Authentec och att det utöver väder och vind diskuterats Apple:s strategi vid kaffebordet.

Även mästaren på att spå Apple:s produktlanseringar är säker på att fingersensorer debuterar i nästa iPhone. Det rör sig om KGI Securities analytiker Ming-Chi Kuo som nyligen avslöjade att han tror att Apple i år kommer att lansera en ”iPhone 5S” med en integrerad fingersensor i HOME-knappen. Analytikern har ett otroligt track-record då denne ifjol träffade rätt med samtliga spådomar, att Apple skulle lansera en högre design av iPhone 5 och iPod touch, en tunnare iMac, en iPad Mini och den 4:e generationens iPad med s.k. lightning connector. Det är ju vanligtvis inte rena gissningar bakom rykten kring nya telefonmodeller utan snarare läckor från underleverantörer och personer som är delaktiga i prototypbyggen.

Igår fick vi läsa att China Times rapporterat att Apple i år kommer att lansera tre olika iPhones, där den ena kommer att vara ”iPhone 5S” som tillsammans med modellen ”iPhone Math” bedöms finnas tillgängliga på marknaden redan under juni månad. Talar spåkulan sanning hos China Times kommer presentationen av modellerna sannolikt att ske ett par veckor innan dess, eventuellt redan i maj. Nedräkningen framstår alltså ha börjat och den dagen Apple presenterar en iPhone med fingersensor, då skall man vara aktieägare i Fingerprint Cards. Anledningen är helt enkelt att det kommer att bli mediahysteri kring tekniken och att förväntningarna kommer att eskalera angående att fingersensorer kommer att bli en standardkomponent i smartphones tack vare Apple som trendskapare.

Glädjande för Fingerprints del är att CrucialTec redan utvecklat BTP-modulen så att den kan integreras i HOME-knappen. Fingerprint är alltså i högsta grad med på banan och visar det sig att Apple:s version blir en 2D-variant under glaset, vilket vissa patentansökningar signalerar, gör det inte så mycket, framförallt eftersom Apple inte släpper ifrån sig tekniken. Den viktigaste faktorn är trots allt att sitta med trumf på hand, en optimerad sensor för mobiler som konkurrenterna till Apple snabbt kan integrera för att inte bli ifrånsprungna. Det kan idag endast Fingerprint Cards erbjuda pga att Authentec levererar exklusivt åt Apple, och snart kan t o m den första mobilen med linjesensorn presenteras.

De senaste tre åren har bokslutsrapportens datum varit mellan 9 och 12 februari. I år har datumet flyttats fram till 21 februari. Rapportdatumet är endast några dagar innan mobilmässan i Barcelona går av stapeln. Denna tillställning brukar omgärdas av mycket ”buzz” och innan mässan brukar det dyka upp avslöjanden vilka telefonmodeller som mobiltillverkarna kommer att presentera. Sett till siffrorna kommer inte bokslutsrapporten att bjuda på några sötsaker varför Fingerprint av strategiska skäl skulle ha behov av att överskugga denna med positiva nyheter. Det är en rätt vanlig taktik bland börsbolagen. Jag tror därmed att chansen är god att vi i samband med bokslutsrapporten även kommer att få avslöjanden angående vilken, alternativt vilka, mobiltillverkare som valt företagets linjesensor, åtminstone till den modell som bedöms lanseras under Q2.

Låt oss slutligen göra en tillbakablick till Q3-rapporten där Fingerprint skriver att de tillsammans med CrucialTec arbetar ihop med en handfull asiatiska kunder för att hitta intressanta, lönsamma och strategiskt viktiga kundprojekt. Min tolkning av detta är att de kan röra sig om projekt utanför smartphone- och tablet-marknaden, t ex fjärrkontroller till Smart TV och spelkontroller till spelkonsoler. Dessutom pågår prototypsbyggen och mjukvaruportering hos flera mobiltillverkare, bl a ett par av industrins giganter.

Skriver man ”gigant” är det givetvis någon av de absolut största och en aptitretare är att det dykt upp bilder från Korea på en smartphone med CrucialTec:s BTP, innehållande Fingerprints linjesensorteknik.

http://tinypic.com/view.php?pic=oivzae&s=6

Designen indikerar rätt tydligt att det rör sig om en Samsung-modell men det skall understrykas att det framstår vara en prototyp varför inte några garantier finns att modellen verkligen kommer att lanseras. Den koreanske mobiljätten är dock sedan tidigare huvudkund till CrucialTec och jag har i tidigare blogginlägg fört fram andra signaler som talar för att Samsung just nu testar tekniken. Därutöver är detta min slutsats efter att ha talat med VD och tolkat denna mellan orden. Vi lär dock inte få se Galaxy S4 med Fingerprints linjesensorteknik eftersom modellen ryktas presenteras i mars varför en design win redan borde ha kommunicerats ut om tekniken fanns med. Men jag är rätt övertygad om att tester pågår och bilden ger åtminstone en ytterligare pusselbit till att Samsung skulle kunna vara en av giganterna.

Det intressanta är vad som väntar nästa år? Hur många mobiltillverkare har då valt ut Fingerprints teknik? Har Miaxis då börjat rulla ut större volymer av säkerhetsprodukter innehållande areasensorn till det kinesiska ID-kortprojektet? Har SONY lanserat spelkontroller med linjesensorn till nya PS4? Har CardLab och SmartMetric påbörjat volymproduktion av ett biometrisäkrat kort innehållande Fingerprints teknik? Har Fingerprint Cards slukats upp av någon jätte och försvunnit från börsen?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?