Post entry

Dagens finger (fredag)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vad passar bättre än att avsluta en veckas intensivt bloggande med en sammanfattning.

”Vi sover inte, vi äter inte och vi vilar inte just nu, utan vi springer väldigt fort”, var avslutningsraden i min senaste mailkonversation med Fingerprints VD. Vad han syftade på var naturligtvis att företaget nu försöker ta vara på de möjligheter som öppnats upp via Apple:s köp av Authentec.

Det var i oktober ifjol som budet klubbades. Priset blev 382 MUSD vilket motsvarade drygt fem gånger Authentec:s försäljning under 2011. En grupp mindre aktieägare blev dock rosenrasande och inledde en stämningsprocess då de ansåg summan som ett skambud. Orsaken var naturligtvis att fingerigenkänningstekniken nu stod inför det stora genombrottet inom konsumentelektronik och då Authentec hade positionen som marknadsledare.

Efter förvärvet har Apple valt att göra sig av med Authentec:s mjukvaruportfölj av säkerhetsprodukter (Embedded Security Solutions) vilket såldes till Inside Secure för 48 MUSD och även valt att kränga iväg en division av gamla fingersensorer till Digital Persona, en affär som inte omfattade IP-rättigheterna. Mjukvarudelen såldes billigt med tanke på att affärsområdet omsatte 21,4 MUSD under de nio första månaderna ifjol, växte snabbt och presterade bruttomarginaler över 90 procent. Priset för den gamla sensordivisionen har dock inte kommunicerats men prislappen lär knappast ha varit anmärkningsvärd hög, troligtvis kring 10-20 MUSD. Det intressanta efter utförsäljningarna av ointressanta enheter för Apple, var att den amerikanska jätten i praktiken betalade ca 300 MUSD för att komma över Authentecs sensorteknik optimerad för mobiler. 300 MUSD motsvarar ca 2 miljarder SEK och ger ett referensvärde på Fingerprint Cards.

Varför jag ser detta som referensvärde är naturligtvis den position Fingerprint plötsligt hamnat i då Authentec sedan årsskiftet endast levererar fingersensorer till Apple, och då det, förutom Authentec, endast idag är Fingerprint Cards som har en utvecklad och lanserad linjesensor optimerad för mobiler, dessutom med liknande funktioner som det nu på olika webbsidor beskrivs att Apple skall lansera. Det rör sig om en fingeravläsare integrerad i HOME-knappen och möjligheten att förprogrammera olika finger till olika applikationer. Det är innovativt, flashigt och det kommer att bli årets stora snackis!

Med tanke på att Authentec:s forna kunder nu letar nya leverantörer och då intresset för fingersensorer drastiskt ökat sedan Apple/Authentec-affären, efter att ha varit hyggligt stort innan, är det naturligtvis en självklar sak – att Fingerprint Cards nu springer väldigt fort. Eftersom ca 30 tillverkare av mobiltelefoner och andra konsumentelektronikprodukter för två år sedan befann sig i startblocket för att införa fingersensorer i sina produkter lär de ju nu befinna sig på upploppsrakan. Detta kommer att bli bra och räkna med att Fingerprint åtminstone kommer att dominera marknaden i år.

Jag har publicerat uppgifter om att fler än tio mobiltillverkare har något på gång med CrucialTec och länkat bild på en förmodad prototyp från Samsung med linjesensortekniken. Dessutom har en kinesisk distributör utvecklat en smartphone med areasensorn vars pris är mångfalt högre än linjesensorn. Fingerprint själva har därutöver avslöjat att prototyp-byggen pågår hos flera mobiltillverkare, bl a ett par av industrins giganter. Dessutom har företaget annonserat att ett antal av Authentec:s kunder kontaktat Fingerprint och inlett dialog. De har även skrivit att de bedömer att de positionerat sig som det ledande alternativet på marknaden, via feedback från potentiella kunder i Korea, Japan, Kina, Taiwan samt USA, och de har framförallt vunnit fem design win inom loppet av tre månader! Detta ger en kittlande känsla men potentialen tar inte slut här.

Jag har även beskrivit möjligheterna för areasensorn till banksektorn och till olika nationella ID-kortprogram. Flera banker står nu redo att rulla ut tekniken till bankkunderna, bl a i USA där t ex Bridge Community Bank igår annonserade att de rullar ut fingerigenkänning för online-banking. I Indien har världens största projekt med biometri lanserats omfattande samtliga innevånare som på sikt skall kunna betala en säck ris med sitt fingeravtryck. Marknaden för biometriska läsare i Indien spås tack vare detta växa med 42 procent per år och vara värd 359 MUSD per år om tre år, motsvarande 2,3 miljarder SEK.

I Kina går nu startskottet till ett liknande ID-projekt där det bedöms behövas en fingeravtrycksläsare, av i huvudsak areasensortyp, per tionde invånare. Kapar vi marknadspriset för areasensorn (ca 15 usd) med hälften innebär detta en marknad värd ca 6 miljarder SEK. Fingerprint är dessutom bra positionerat tack vare att areasensorn idag är standard inom banksektorn och då företaget är huvudleverantör av kapacitiva fingersensorer till Miaxis, som av kinesiska staten rekommenderats till leverantör av läsare till det kinesiska ID-kortsprojektet. Kontrollbehovet av befolkningen är i Kina skrämmande men ger samtidigt affärspotential till Fingerprint. Det spås t ex finnas 35 miljoner säkerhetskameror installerade i landet år 2015 och nu har en ny lag godkänts där internetanvändare måste identifiera sig varje gång de börjar surfa. Efterfrågan på fingersensorer kommer därmed sannolikt att rusa sky high och antagligen överträffa prognosen i takt med att internetanvändningen i landet ökar. Utöver detta rullar flera andra befolkningstäta länder nu ut nya ID-kort med biometri, i bl a Brasilien, Nigeria, Indonesien och Turkiet.

Jag har också beskrivit möjligheterna inom bankkortsmarknaden där CardLab och SmartMetric i år bedöms vara redo för massproduktion av deras biometrisäkrade kort, innehållande en inbyggd fingersensor, som de nu letar huvudleverantör till. Det finns idag 1,5 miljarder kreditkort i omlopp och marknaden för kontaktlösa betalkort spås i år öka med 33 procent. Förutom detta finns en stor potential inom ID-kort.

Jag har också beskrivit att SONY planerar att lansera spelkontroller med biometriska läsare till PS4 och därutöver spås tekniken nå genombrott inom fjärrkontroller för Smart TV och kameror. Redan i oktober lär t ex CrucialTec ha påbörjat massproduktion av BTP till en koreansk tillverkare av fjärrkontroller med uppskattad volym på 500 000 per år, enligt koreansk media.

VD har dessutom tankat aktier på relativt höga nivåer och nyanställningarna imponerar med flera giganter inom mobilbranschen. Rex anses t ex i telekomkretsar som en av de mest erfarna säljcheferna i branschen och med Lantto, som tidigare varit CTO hos ST-Ericsson, kommer sannolikt Fingerprint att kunna behålla försprånget till konkurrenterna. Men det finns också ett fantastiskt team som tagit företaget dit det är idag, som navigerat igenom den kris som präglade branschen för några år sedan, då lyckligtvis många konkurrenter stupade. Norska IDEX skriver att tre spelare slåss om 800 miljoner non-Apple-smartphones under nästa år. Det rör sig om IDEX, Validity Sensors och Fingerprint Cards, där endast Fingerprint idag har en färdig lanserad linjesensor optimerad för mobiler. Så det gäller naturligtvis nu att springa fort och få in foten hos så många mobilproducenter som möjligt, för det är också en tidskrävande process att byta sensorleverantör vilket bör gynna den som kommer först i mål.

Fingerprint Cards är upplagt för en riktig framgångssaga eller en solskenshistoria om vi även blickar tillbaka. Just nu riktar vi in oss mot lanseringen av den första mobilen med Fingerprints linjesensor, avslöjanden huruvida Samsung är med, och mot det accelererande antalet design win som spås komma under året. När vi närmar oss årsskiftet kommer förväntningarna att ytterligare stegras tack vare Apple som draglok och spekulationer hur stor marknaden kommer att bli under nästa år när den växlar upp från innevarande genombrottsår. Vågar vi ens fantisera om vad som händer under 2015, när det säljs 1,5 miljarder smarta telefoner samt surfplattor och när piloterna från iscensatta nationella ID-kortsprojekt påbörjat storskalig utrullning?

Veckans bloggserie har varit inspirerande att skriva och jag hoppas att ni kan ta åt er underlaget, värdera det kritiskt, och framförallt sudda bort tvivlen om att tekniken skall få sitt fullständiga genombrott. Det är få börsbolag som helt plötsligt hamnar i en situation där huvudkonkurrenten försvinner och samtidigt är väckarklockan till en marknad som exploderar i en flerfrontsattack av affärsmöjligheter. Det skulle kosta Samsung ca 2,5 miljarder SEK att förse deras årliga försäljningsupplaga av smartphones med linjesensorer. Fingerprint Cards marknadsvärde ligger idag på drygt 1 miljard SEK. En underlig jämförelse.

Håll ögonen öppna den 30 januari då RIM väntas presentera nya Blackberrys.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?