Dagens finger: det piper i budörat
2013-05-22 16:25, Edited at: 2014-01-28 13:02Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Fingerprint Cards har anlitat amerikanska Piper Jaffray som finansiell rådgivare. Enligt pressmeddelandet är syftet rådgivning inför kommande förvärv men det råkar även vara samma bolag som var rådgivare åt Authentec i samband med Apple:s förvärv av sensorutvecklaren ifjol. Detta väcker naturligtvis spekulationer huruvida det verkliga syftet är att Fingerprint Cards kontaktats av eventuella budgivare.
Authentec hade ursprungligen, sedan slutet av 2011, inlett diskussioner med Apple angående ett utvecklingsprojekt, högst sannolikt då omfattande fingersensorer i kommande iPhones och iPads. Den 1:a maj ifjol möttes representanter från bolagen för att komma överens om ett kommersiellt avtal mellan parterna. Med tanke på Apple:s storlek och att biometri i mobilen ännu inte nått ett storskaligt genombrott var naturligtvis ett kommande avtal med Apple oerhört värdefullt. Apple:s förhandlingsposition var således också bra eftersom de som kommande kund kunde få enorm betydelse för Authentec:s tillväxt och lönsamhet och de spelade även ut sina kort väl. Vid mötet informerade de Authentec att den enda vägen de var villiga att gå för att få till stånd ett avtal var genom ett uppköp av sensortillverkaren, annars var de helt enkelt inte intresserade.
Dagen efter samlades parterna igen tillsammans med rådgivare från Piper Jaffray, med syfte att diskutera budet på 7 USD per aktie. Förhandlingarna fortsatte tillsammans med Piper Jaffray den 8:e maj då Authentec:s VD försökte kontra med att driva upp priset till 9 USD per aktie. Apple:s representanter gav då ett slutgiltigt bud på 8 USD per aktie motsvarande en premie på 116 procent jämfört med slutkursen dagen före.
Den slutliga köpesumman när affären klubbades ifjol höstas landade på 382 MUSD vilket idag motsvarar ca 2 500 MSEK, alltså ca 40 procent högre än FPC:s nuvarande marknadsvärde. Intressant att påpeka var att inget kring prisförhandlingarna under maj och i början av sommaren kommunicerades till aktiemarknaden före den 27 juli.
Vart jag vill komma med detta är naturligtvis att Fingerprint Cards, i praktiken, just nu, skulle kunna sitta och förhandla med någon större aktör angående ett lagt bud och att dagens värdering inte alls är så skrämmande hög, i synnerhet inte med tanke på vad FPC presterat angående vunna Design Wins tillsammans med deras prognoser gällande marknadsandelar och marknadspenetrationen av tekniken.
Alternativen för eventuella budspekulanter är också få och dyra sett till var de ligger på tävlingsbanan och vilka ägare de har att övertyga. Norska IDEX som påbörjat utvecklingen av en skräddarsydd sensor för mobiler och därmed sannolikt ligger 1-2 år efter FPC värderas idag till knappt 800 MSEK. Det norska företaget skyltar dock med att de knutit till sig en betydande aktör inom mobilbranschen men högst sannolikt rör det sig snarare om en modultillverkare likt CrucialTec och ett utvecklingsprojekt än en Design Win från en mobilproducent. Onoterade amerikanska Validity är visserligen nu på banan men har ännu inte annonserat någon Design Win och har dessutom bl a Qualcomm och Intel som storägare varför de sannolikt är svåra att köpa upp.
Det saknas däremot inte tänkbara budspekulanter där Samsung givetvis är en tillsammans med t ex Microsoft. Sajten SamMobile rapporterar nu att Samsung testat fingeravtrycksläsare i Home-knappen till Galaxy S4 då en tekniknörd plockat isär modellen och hittat kvarglömda filer som avslöjar detta. Med tanke på att CrucialTec:s BTP innehållande Fingerprint Cards linjesensorteknik, bl a i en variant som ser identisk ut med Galaxy:s Home-knapp, behöver vi knappast fundera särskilt länge över vilket bolags teknik Samsung testat. Därutöver har ju endast Fingerprint, exkl Apple, tidigare funnits på banan med en färdigutvecklad sensor anpassad för mobiler. Men det finns naturligtvis flera tänkbara spekulanter.
Med tanke på att vi snart kommer att få se kapacitiva fingersensorer under glas, alltså under eller i telefonens display, och då Fingerprint Cards troligtvis även här ligger i vinnarspåret, skulle företaget kunna vara intressant för t ex Synaptics eller Atmel. Det vore dock tråkigt om framgångssagan tog slut innan vi avverkat första kapitlet. Det började i början av 2011 då FPC avslöjade att fler än 30 tillverkare av mobiltelefoner och andra produkter av konsumentelektronik övervägde att släppa produkter med fingersensorer under 2011, 2012 och 2013. Kapitlet har blivit lite utdraget men en gissning är att japanska operatören Docomo nu åtminstone presenterat två Fujitsu-telefoner med tekniken.