Finepart - Miljardmarknad Väntar!
2016-12-11 20:33, Edited at: 2017-01-16 16:32Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Finepart tillverkar och säljer mikrovattenskärare med hög precision.
En vattenskärare fungerar så att man under högt tryck (4000 bar) formar en tunn skärstråle av vatten och sand.
Fineparts maskin som kallas Finecut har en skärstråle som endast är 0,2 mm bred och med en 5-axlig plattform så kan man skära, svarva, fräsa och borra och skapa mycket komplexa geometrier.
Finecuts skärstråle har en hastighet på tre gånger ljudets hastighet och innehåller 100 000 korn per sekund.
Fördelen med mikrovattenskärning mot andra tekniker är att man kan skära i alla material och materialblandningar.
En annan fördel är att vatteskärning är en kall metod vilket gör att materialet inte påverkas av värme under bearbetningen och att snittytan inte förändras efter bearbetningen när materialet kallnar.
Detta kan vara lätt att förstå när det gäller olika plaster men även metaller påverkas av detta.
Det finns flera industrier som har en stor fördel av mikrovattenskärning som flygindustrin, rymdindustrin, medicinteknik, smyckesindustrin, elektronikindustrin m.fl.
Ett bra exempel är det danska bolaget Bellinger som tillverkar glasögon där bågarna utgörs av ett blandat material av kolfiber och titan och som med hjälp av Finecut har minskat bearbetningstiden per glasögonbåge från 20 minuter till 3 minuter och finishen blir så bra att man ej behöver någon efterbearbetning av bågarna längre, även andelen felproducerade bågar har minskat.
Finepart har även utvecklat en prototyp till nästa generation av mikrovattenskärare med en snittbredd på ner till en femhundradels millimeter vilket är unikt på marknaden idag och där man har ett brett patentskydd.
Liten cykel som skurits till med Finecut.
Bolaget har en färdig produkt och sålde nyligen två maskiner, den ena till SKF Aerospace för 3,2 mkr och den andra till schweiziska Dohner för 2,8 mkr, priset skiljer sig lite p.g.a. olika tillval.
Maskinerna ska installeras i december.
SKF har även tecknat ett intentionsavtal om att beställa ett flertal maskiner till.
Dohner är en legotillverkare och ser stor potential att utveckla sin tillverkning med Fincut, Dohner kommer även att utföra demostrationer, tester och service åt nya kunder i området.
Man har även en återfösäljare i Tyskland, Wager & Wedemeyer som täcker in hela Tyskland och i Norden så säljer Finepart själva direkt till kund.
Bolaget söker för närvarande också återförsäljare för Frankrike och Storbritannien, där bolaget redan har maskiner installerade hos kunder.
Finepart för just nu dialoger med kunder om försäljning av ett flertal maskiner vilket kan ge betydande intäkter.
"Bolaget för dialoger, i olika stadier, med ett flertal potentiella kunder som kan medföra betydande order. "
Marknad
Vattenskärmarknaden bedöms vara värd ca 11 mdr kr per år och Fineparts del, mikrovattenskärmarknaden bedöms vara värd 2,2 mdr kr år 2020.
Finepart räknar även med att ta andelar från trådgnistmarknaden (EMD) som beräknas vara värd ca 77 mdr kr år 2020.
Hur stor del Finepart kan ta av denna marknad har man ej sagt, men tar man endast 2% så skulle det ge en omsättning på 1,5 mdr kr så potentialen är enorm.
Finepart har sålt en maskin till svenska trådgnistbolaget JDT som nu med Finecut kan skära delar 5-10 gånger snabbare jämfört med trådgnisttekniken, dom kan även skära i fler material än förut.
Finepart har som mål att ta minst 30% av marknaden för mikrovattenskärning.
"Det bör dock poängteras att marknaden för en alternativ metod, trådgnistmarknaden, är cirka fem gånger så stor som marknaden för vattenskärning. Genom mikrovattenskärningens förmåga att i många fall skära motsvarande produkter avsevärt snabbare med mindre ledtid samt dess flexibilitet att kunna komplettera verksamheten med att bearbeta fler materialtyper finns en god potential att ta marknadsandelar därifrån vilket ökar potentialen i mikrovattenskärning. "
https://press.aktietorget.se/FinepartSweden/Documents/
finepart_memorandum_06_web.pdf
"Global Industry Analysts Inc. (GIA)officials announce the release of a comprehensive global report on electrical discharge machines (EDM).
The global market for EDMs is projected to reach $8.5 billion by 2020, driven by the increasing use of complex materials in production such as alloys, composites, and ceramics."
Emissionen
Finepart fick in ca 10 mkr i emissionen och 70% av summan ska användas till marknadsföring vilket känns väldigt bra att bolaget satsar hårt på att öka försäljningen istället för som många andra bolag satsa större delen av emissionslikviden på vidare utveckling av sina produkter.
Mikrovattenskärning är en ny teknik jämfört med traditionell vattenskärning och en stor del av marknaden känner inte till vilken precision mikrovattenskärning har och därför har man ej börjat använda den ännu och nu ska Finepart satsa hårt på att informera och bearbeta marknaden och då är SKF Aerosspace en riktigt bra referenskund.
Ägare
Finepart har två väldigt intressanta ägare, den första är Don MIller som anses vara uppfinnaren av vattenskärning, han äger ca 5% av bolaget sen har vi Arcams vd Magnus René med familj som äger ca 2% av bolaget.
Att Don Miller och Magnus René med sin kunskap om marknaden för tillverkning av komplexa detaljer är ägare, är en riktigt bra kvalitetsstämpel för bolaget och dess teknik.
Sedan äger grundaren och VD Christian Öjmertz ca 9% och styrelseorförande Per Danielsson äger 6%.
Totalt äger VD och styrelse ca 35% av bolaget.
Almi Invest är största ägare och äger 17,4% av bolaget.
Värdering
Börsvärdet är 54 mkr vid en aktikurs på 9,25 kr och man har ca 10 mkr i kassan.
Finepart har en bruttomarginalen på 50% och man kommer att kunna höja den ytterligare vid högre volymer framöver.
Finepart räknar även med att nå positivt kassaflöde nästa år.
Lycka till med investeringarna!
Ovanstående text är ingen köprekommendation och är inte en heltäckande beskrivning eller analys av bolaget utan är endast en sammanfattning av min egen nuvarande syn på bolaget.
Jag äger aktier på både kort och lång sikt och mitt ägande och syn på ett bolag kan förändras snabbt när ny information kommer.
Gör alltid en egen analys innan ni köper aktier.
Fler exempelbilder