Det som hant de sista tio aren inom svensk banking ar att stora banker skulle bli “finansiella " varhus som ocksa skulle innefatta forsakringar.
SHB och SEB kopte upp stora forsakringsbolag.
SHB gick pa en riktig blasning och har forlorat manga miljarder som val davarande VD Martensson fick sota for. Han ar ju inte kvar i banken.
Innan krisen salde ocksa SHB sin forsakringsrorelse. Det borde ju SEB ha gjort ocksa. Eller vad har de for fordelar med att ha den kvar.
En signatur Transparance med forflutet inom finansiellt foretaget skriver som en kommentar till tidigare blogg av ar 2008 fick SEB bota 15 miljoner till finansinspektionen for att de haft samma direktor som chef for forsakringsrorelsen som for holdningbolaget som agde forsakringsbolaget.
Kontroll-mekanismen var borta.
OBS! CITAT
Sparar man i pensions- eller livsparande är man utlämnad till bolaget. I den bästa av världar förstår bolaget dels att förvalta medlen på ett sätt som gynnar andelsägarna, dels att administrera verksamheten på ett sätt som är förenligt med en god intern kontroll.
En hörnsten i en god kontrollmiljö är att verksamheten har en adekvat rollfördelning, vad engelsmännen kallar “segregation of duties”. Det är emellertid inte alla bolag som lyckas med detta.
På fi.se finns detta meddelande om sanktionsbeslut, daterat 2008-06-03. Hela meddelandet finns på hemsidan.
FI varnar SEB Gamla Liv
Finansinspektionen meddelar Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv en varning och en straffavgift om 15 miljoner kronor. FI anmärker därtill på att Anders Mossberg är vd för Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv samtidigt som han är vd i SEB Trygg Liv Holding AB och styrelseordförande i Fondförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv.
M v h Transperance | 2010-02-19
(Slut citat)
Nu borjar min bloggkommentar igen:
Den borde nog ha funnits pa Swedbank ocksa. Vi forra bokslutet kunde deras forsakringsbolag ge extra udelning som fordes vidare till Swedbanks fonder som sedan gav den som utdelning till sjalva banken som plotsligt okade vinsten med flera miljarder.
Aktuell grej med maklaren som kriiserar SEB galler foljande:
1) Han blev uppsagd da han kritiserat hur SEB skulle andra forvaltningen av Trygg-Hansas pengar. Han ansag att forsakringstagarna skulle forlora, medan banken skulle tjana.
2) Darefter har han visat banken och FI papper pa att det forekommit “frontrunning” pa SEB i Luxemburg.
3) Dar har cirka tjugo SEB-fonder forvaltats plus en SEB German Fond dar man varit radgivare.
4) SEB:s forvaltare bestammer att German Fonden (kallad tyska fonden) skall kopa 2 procent i ett foretag. Eftersom fonden ar stor ar det en stor summa pengar som skall kopas for.
5) Innan det kopet sker har SEB:s andra fonder gatt in och kopt denna aktier. Kursen stiger och nar tyska fonden antligen koper blir det dyrt. Men for ovriga fonder blir det mumma. Det ar sadant har som kalla “Fontrumming”.
6) Just nu pagar en debatt i USA om just “Frontrunning”. Det ar en f.d. anstalld i Goldman Sachs som anklar Goldman Sachs for exakt samma sak. Man har latit en fond ga fore (springa fore).
7) I SEB fallet i Luxemburg anklagare maklaren sina kollegor att privat handlat innan saval ovriga fonder som tyska fonden handlat. Maklarna har ju vetat innan (insider-in formation) att stora kop skulle goras.
8) Dar maklaren ar mest forvanad ar att SEB genomfort sin friande interna undersokning utan att begara in dokumentation av anmalande maklaren och utan att ens tala med honom,
9) Daremot har Annika Falkengren handlat resolut genom att direkt efter anmalan flytta forvaltningen av de kritiserade fonderna fran Luxemberg till Stockholm for att ha battre kontroll.