Post entry

Börsens mest underanalyserade bolag?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fenix Outdoor är ett av de klockrenaste casen på börsen. Det låga intresset och dåliga likviditeten i aktien är som jag ser det enda anledningarna till att vi inte står i minst 80 kr i dag.

Betydligt lägre risk än i annan retail och dessutom fin tillväxt och lönsamhet, som grädde på moset är uppköp/utköpspotentialen stor.

Börsvärdet är idag 876 mkr, bolagets kassa är 120.6 mkr. Men när vi lägger in vinsten för 2007 på 81.9 mkr i balansräkningen och tar bort 26.55 mkr för vårens utdelning så får vi en kassa på nästan exakt 180 mkr.

Detta betyder att nästan 20.55% av börsvärdet är ren kassa, eller ca. 14 kr/aktie. Skulle bolaget (hypotetiskt) dela ut 14 kr/aktie imorgon så skulle antagligen aktien sjunka lika mycket, dvs. till 53 kr.

Med en vinsttillväxt på ~20% får vi 7.4 kr VPA 2008 och alltså ett p/e-tal (rensat för kassan) på 7.16!

En stor kassa kan användas till mycket bra, tex. återköp (lär komma, beslut vid bolagsstämman), eller varför inte förvärv och därmed ökad tillväxt? Annars kan man också amortera lån och därmed minska räntekostnader eller bara vara passiv och njuta av närmare 4.5%-5% ränta på stadsskuldväxlar. Samtliga händelser skulle förbättra VPA, varför jag inte tycker 20% förväntad vinsttillväxt (per aktie) är ett orimligt antagande.

Jag har köpt på mig i dagarna och tycker att ett kassajusterat p/e på 13 är en rimlig värdering i dagens börsklimat (dock högre vid starkare börs). Det ger en uppsida på 82% och en rikturs på ~122 kr innan årets slut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?