Laholms sparbank handlade med optioner för att hjälpa sina kunder. Det slutade med brakförlust.

I november 2003 lyckades banken locka Roland Svensson att satsa hela sitt kapital på två miljoner på optioner.

I början gick allt bra. Då ökade mäklaren takten och började köpa mängder med riskfyllda Electrolux-papper. Utan att teckna något skydd mot kursfall.

Det slutade i katastrof. I september 2004 var alla pengarna borta.

Det är fem år sedan Laholms Sparbank lade ned verksamheten i det så kallade Aktiebordet där ett trettiotal personer fick hjälp att placera sina pengar mellan 2001 och 2004.

Advokat Percy Bratt företräder de fyra som har stämt banken.

– Grunden är att det här är en vårdslös placeringsrådgivning. Här har givits rådgivning om väldigt riskfyllda finansiella instrument och man har inte haft de säkerhetskrav och rutiner som borde ha stoppat det här på ett tidigare stadium

Allt började bra, kundernas portföljer ökade i värde och höga provisioner betalades ut till de nyanställda mäklarna, men efter ett par år började det gå sämre. Konton övertrasserades och kredit som kunderna fått hos banken spekulerades bort. En av mäklarna fick då också lämna sin tjänst.

Mäklarna hade tagit stora risker med kundernas kapital, som till stor del satsades på terminer. På kort tid kan handel med terminer ge stora vinster, men också stora förluster.

Efter att Aktiebordet lagts ned gjorde Finansinspektionen en utredning av Laholms Sparbank och påpekade att brister fanns i bankens sätt att sköta kundernas portföljer. Bland annat var man för dålig på att informera kunder om riskerna med handeln. En annan brist var att man inte spelat in de rådgivningssamtal man haft med kunderna, vilket är god sed.

Det finns alltså inga inspelade samtal att tillgå.

Strategin som Laholms Sparbank använde sig av skall ha varit

\"….en strategi med options- och terminshandel som skulle innebära mycket begränsade risker och stora utsikter till växande kapital\"

Redan efter ett år var Roland Svensson övertrakaserad med 6,3 miljoner kronor.

Kunderna rekommenderades att ge sig in i säljoptionsaffärer.

Jag tolkar det som att banken ställde ut nakna säljoptioner, utan täckning. Kundkassan var för liten för att klara kursnedgången.

Electrolux rasade våldsamt.

Även utställda säljoptioner i Tele2, Skandia, TeliaSonera och Ericsson blev förlustaffärer.

Det finns inga andra dokument att tillgå, än avräkningsnotorna. Inga överenskommelser är inspelade.

Bankens försvarare å sin sida menar att kunderna var medvetna om riskerna.

Tingsrätten har valt att gå på bankens linje i samtliga fall utom ett.

http://www.derivatinfo.com/forum.php?selpost=1306

….