Vi har åkt bergodalbana de senaste veckorna på världens börser.skälv har jag garderat mig lite grann för ett Greklandsutträde. Det behöver inte bli så dramatiskt som många tror men det kan trotts allt bli fortsatt lite småtrist på börsen.
Vad noog inte alla tänker på är att deras utlandslån fortfarande är i Euro vilket betyder att lånen inte kan krympass med en deprecerad drachmer.Men de får ju igång exporten och blir mer konkurenskraftiga i varje fall.
De Spanska bankerna mår ju inte så bra så där är man tvungen att gå in med mera friska pengar.Vad som kan stödja kurserna är att europas politiker verkar vara överens om att man skall rädda ekonomin.
Tyskland har ju knorrat lite grann vad gäller förslaget om euroobligationer och det är ju dom som hela tiden får ösa in de största bidragen till de olika stödfonderna.
Dessutom så verkar kineserna vara på rätt humör för stimulanser liksom USA så konsensus verkar vara att man vill putta krisen framför sig.
Skulle det fortsättningsvis bli ytterligare signaler på avmattning i USA så står Fed redo med kvantetativa lättnader.För att kunna avgöra börsläget så måste man titta på vilka krafter som är igång och åt vilket håll de drar.
Skälv ägnar jag mig åt stockpicking då de finns många fina företag som mår bra på den svenska marknaden.För en vecka sedan var jag på Redeyes företagspresentation i Malmö och det var väldigt intressant.
De företag som presenterades var Moberg Pharma, Orexo, Probi och bredband 2. Probis fruktjoicer kan vi se i butiker och dom sköter lite av sin tillvärkning skälva. Eftersom jag skälv inte kan bioteknik så är mitt enda förslag att man kan titta på Probi.
Den återfinns i börsveckans portfölj som i år ligger över 30 % bättre än index. Ett viktigt bidrag är Betsson som förmodligen har mycket kvar att ge. Vill passa på tillfället att Tacka redeye för den intressanta presentationen och trevliga inramningen med god mat.
Värderingsmässigt så är ju börsen inte dyr men vi vet ju sedan tidigare kriser att vinsterna kan torka upp mellan kvartalen när man minst anar det (i och för sig kan vi ana att det är kris i europa men än har det inte avspeglat sig i vinsterna här hemma.)
Vad jag tidigare har varit inne på är att det kan vare en fastighetsbubbla i Peking och Shanghai med mycket tomma kontorsytor. Å andra sidan så sparar Kineserna frenetiskt och köper det mesta kontant så det blir nog inte ett säljras för att dom är överbelånade i sina lägenheter.
Byggandet har inte tagit fart riktigt i USA men som sagt QE3 kommer göra jobbet fram till och med presidentvalet i November.Men det amerikanska Banksystemet är illa rustat för nedgraderingar i kreditbetyg med åtföljande räntehöjningar.
Den stora frågan är när räntorna börjar att skena och så länge som vi inte är där än så kan börserna mycket väl fortsätta upp en bit till. Dessutom så kommer ju många som sälger sina obligationer att köpa aktier istället.
För någon stanns skall ju tillgångarna placeras och god tillväxt brukar ju följas av höjda räntor vilket är ett friskhetstecken i eknomin.Samtidigt som friska högre räntor drar ned bankerna i avgrunden med deras stora obligationsinnehav.
Summa summarum så kan man säga att man har målat in sig i ett hörn där det friska kapitalet hela tiden skall komma från skattebetalarna istället för som normalt privata investerare som gör bedömningar av framtidsutsikterna i det som dom skall investera i.
Euro skeptikerna menar ju att euron är felkonstruerad från början som en termostat som reglerar värmen i hela huset utefter värmen i hallen.Värmen kan ju variera mellan olika rum som tillväxten hos olika ekonomier som då behöver räntor som överensstämmer med inomhusklimatet.
USA har ju den fördelen som en valutaunion att amerikanerna kan flytta från områden med lågkonjunktur till områden som blomstrar i ekonomin.Det är större språkförbisstringar i EU och dessutom så kom grekland in med kokad bokföring.
Om man tittar på räntorna i krisländerna så är dom ju egentligen inte anmärkningsvärt höga (bidragande den allmänna lågräntemiljön.) Ca 6 % i Italien mot Sveriges 14 % under 90-tals krisen.
Men vad som är anmärkningsvärt är storleken på alla skulder tillsammans det är ju en skuldkris. Det är ofantliga belopp som framtida generationer kommer att få betala.
Det finns ju alltid möjligheten att ekonomierna växer ikapp sina skulder men det kräver nog allt annat lika att vi inte får några lågkonjunkturer mer under de närmaste 20 åren.
Titta på börskurserna i Japan de ligger fortfarande långt under sin topp på 90-talet och det verkar ju inte som om det håller på att vända än. Sony ligger på samma kurs som dom gjorde 1981 då Walkman lanserades.
Jag utesluter inte att börsen trotts allt kan gå bra ett par år här hemma( vi tillhör ju de som bör klara sig igenom krisen bässt) men det är så stora obalanser överallt så någon hämmande effekt bör det ha.
Fortsätt dock att leta efter intressanta företag för dom kommer finnas i alla tider. Hoppas att alla hår på Redeye hade ett bra nationaldagsfirande.Lycka till med era investeringar.