Post entry

EyeOnID har hittat en ny marknad med över 30 miljoner personer.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Internationellt avtal redan 2017, drygt 1 år före plan. Direktingång till Nigerias största företag (2,5 mdr USD i omsättning, 26000 anställda) och Afrikas rikaste person. En målgrupp på över 30 miljoner köpstarka personer - samt finansiell styrka och marknadskompetens att snabbt nå ut till målgruppen. Detta LOI kommer rita om kartan för EyeOnID - vi står inför en mycket snabb expansion.

Eyeonid aviserar ytterligare ett samarbete, denna gång med en internationell partner. Bolaget har tidigare sagt att ambitionen var att växa utanför Sverige med start 2018. Uppenbarligen är ID stölder ett stort problem även i andra länder, helt klart har man fått upp ögonen för EyeOnID.

Det är ingen djärv gissning att det är Mowa i Nigeria som har tagit kontakt men Eyeonid och inte tvärt om. Det naturliga för Eyeonid är att vända sig till den närbelägna marknaden i Europa och inte Afrika. Men om det kommer en öppning för ett samarbete med en partner i en strategisk världsdel med stor marknad så tackar man nog inte nej.

Daniel nämnde många kommande avtal i sin vlog – under våren lär vi få se fler internationella avtal i klass med detta.

64% av alla dataintrång i världen är enligt säkerhetsföretaget Gemalto, just ID stölder (http://www.nigeriacommunicationsweek.com.ng/e-business/mobility-64-data-breaches-linked-to-identity-theft). Gemalto är sannolikt även ett intressant prospect för EyeOnID.

Problemet med kapade identiteter, kreditkort och brott på internet är lika aktuellt världen över. Framsynta företag som Mowa letar säkert efter en lösning på problemet på samma sätt som alla andra bolag med ambitioner. Detta pågår självklart även i Asien och andra världsdelar.

Planer är en sak men ibland hinner verkligheten före. Jag tror inte EyeOnID kan stå emot trycket från den internationella efterfrågan, jag tror vi kommer få se en mycket snabb expansion i olika länder/världsdelar redan 2017. Tidigare tillväxtprognoser får betecknas som blygsamma – detta kommer gå mycket fort!

Men om vi nu koncentrerar oss på Nigeria. Hur ser möjligheterna ut där för Eyeonid?

Fakta om Nigeria

Slutsatser om Nigeria

Med stor korruption och stor svart sektor syns inte alla rikedomar. De rikaste 25% är sannolikt betydligt rikare än officiella siffror visar.

Samhällsapparaten har dålig beredskap vad gäller dessa brott, den drabbade står ofta ensam med hela kostnaden och allt besvär. Man drabbas helt enkelt hårdare än i Sverige. Viljan att betala för ett bra skydd mot ID stölder lär vara betydligt högre än här hemma.

Marknaden för EyeOnID

  • Jag gissar att 70% av de rikaste också är internetanvändare vilket ger ca 31 miljoner invånare med uppkoppling OCH bra inkomster.
  • För EyeOnID är det därför rimligt att bedöma privatmarknaden i Nigeria till ca 31 miljoner individer. Jämför detta med Sverige där den totala privatmarknaden av EyeOnID bedöms till 6-7 miljoner konton så förstår ni att Nigeria är en synnerligen intressant marknad.
  • Företagsmarknaden tillkommer, där bl a Danote Group med 26.000 anställda lär bli en av de första kunderna – mer om det längre fram.

ID stölder i Nigeria

Är ett större problem än i Sverige och det växer snabbare. Myndigheterna har sämre beredskap än hos oss, individen drabbas därför mycket hårdare. Sammantaget medför detta att ID stölder är ett akut problem i Nigeria med mycket svåra konsekvenser för de som drabbas. Eftersom det är lönande för brottslingarna sker dessa stölder nu organiserat av ligor som är mycket effektiva i sin brottsliga gärning.

Det finns inget socialt skyddsnät som i Sverige. Kronofogden existerar inte, UC (Upplysningscentralen) lyser också med sin frånvaro. Det är inte möjligt att få skuldsanering. Människor och företag är utelämnade till att skapa ett eget skyddsnät.

Behovet av EyeOnIDs tjänster bör således vara både stort och akut = extrem tillväxt i antal abonnemang.

Kostnader för ID stölder i Nigeria (2012)

Källa: https://www.pinigeria.org/download/cybercrimecost.pdf

Totalt 30% av de tillfrågade drabbades av ID stöld år 2012. Det totala värdet för de drabbade beräknas till 13,5 miljarder USD. Kostnaden för samhället nämns inte i denna rapport. Sedan 2012 har antalet internetanvändare ökat med 56%. Givet att ID stölder fortsätter på samma nivå bör även kostnaderna ha ökat med 56%, dvs totalt 21 miljarder USD.

Men IT stölderna ökar i omfattning även i Nigeria. Enligt Nigerias nationella säkerhetsrådgivare (https://www.thisdaylive.com/index.php/2016/04/19/nigeria-loses-over-n127bn-annually-through-cybercrime/) ökade internetbedrägerier med 183% bara mellan 2013 och 2014. Han beräknade samhällets totala kostnad för ”cybercrime” till 450 miljoner USD, dvs 0,08% av Nigerias BNP.

450 miljoner USD i kostnader för samhället, 21 miljarder USD i kostnad för de drabbade. Det är uppenbart att de drabbade får ta den största smällen själva. Min bedömning är att andelen drabbade år 2016 är betydligt högre än 2012, troligen närmare 50% jämfört med 30% 2012. ID stölder är ett gigantiskt problem i Nigeria med svåra konsekvenser för de drabbade. Viljan att betala för skydd lär vara betydligt högre än i Sverige.

Vi har alltså drygt 80 miljoner internetanvändare varav nästan hälften på något sätt blivit drabbade av ”cybercrime” under 2016. Hur många av dessa som rör ID stölder är okänt men vi kan nog utgå ifrån att det handlar om merparten.

Vem är Eyeonid nya samarbetspartner i Nigeria?

I Nigeria, precis som i alla statsskick med en ung historia av demokrati är personliga relationer fortfarande oerhört viktiga. VD och ägare i bolaget MOWA som EyeonId har skrivit ett LOI med är Mohammed Sani Dangote. Hans far (Sani) och farbror (Aliko) tillhör absoluta näringslivstoppen i Nigeria.

Ska man nå framgång i Nigeria och flera andra länder, är det viktigt att vara i rätt sällskap, i rätt familj. Bra personliga relationer blir förutsättningen för all framgång i näringslivet.

Vem är Aliko Dangote?

Aliko är farbror till Mohammed Sani Dangote (CEO för Mowa Information Systems). Alika har grundat och är huvudägare i Dangote group. Han är Afrikas absolut rikaste man med en privat förmögenhet över 12 miljarder USD. (Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Aliko_Dangote).

Om man startar med ett lån, utan någon vidare utbildning och sedan skapar Nigerias största företag med 26.000 anställda – då har man bevisat sin kompetens. Aliko har säkert både rätt släkt, rätt kontaktnät och har genom åren lyckats överleva i ett av världens mest korrumperade länder.

Dangote Group är Nigerias lysande stjärna, en koncern med totalt 18 företag (http://www.nairaland.com/2734421/list-18-companies-owned-aliko). Samtidigt är det i kraft av sin storlek säkert den största måltavlan för diverse internetbrottslingar.

Det du inte visste om Mowa

Mowa är en relativt ny och snabbväxande aktör inom IT säkerhet. Huvudägaren har alltså en farbror som äger Nigerias största företag och är Afrikas rikaste man – det öppnar nog rätt dörrar när så behövs.

Mowa har många uppdrag åt Dangote redan idag. Dangote är stort och deras behov av IT säkerhet är ännu större. För dem passar det troligen perfekt att ägarsonen genom sitt bolag Mowa, säkrar ett exklusivavtal med EyeOnID. Ska vi gissa att Dangote med 26.000 anställda blir den första kunden för EyeOnID?

Hur bedömer man värdet av ett avtal med Mowa?

De rikaste 25% i Nigeria har gott om pengar och de flesta har internet. Dom bor i ett av världens mest drabbade länder när det gäller IT brott. Konsekvenserna för individen att bli utsatt för en ID stöld är fruktansvärda. Detta ger oss en stor målgrupp på drygt 30 miljoner människor som dels har ett stort problem och dels har råd att betala för en lösning.

De som är i målgruppen är nog mer motiverade att betala för skydd mot ID stölder än genomsnittskunden i Sverige.

Företagen i Nigeria är lika hårt drabbade som privatpersonerna, företagen är också angelägna om att skydda sig. Jag tror alla kommer skynda sig ”till pumpen” när de väl förstått att det största företaget, förebilden, redan har kört igång.

Mowa har gjort ett smart avtal. Timingen är perfekt och med hjälp av Dangote kan de snabbt nå stor marknad. Mowa består av två ben, IT säkerhet och en reklamdel. Den senare kan säkert bidra till effektiv marknadsföring också.

Avtalet med Mowa har helt enkelt alla förutsättningar att dra in betydligt mer pengar än vad t ex mySafety kan göra. 30 miljoner människor är en stor målgrupp, nästan 5 ggr så stor som hela Sverige (beräknas till 6 miljoner prospects av EyeOnID).

Slutsatser

Avtalet med Mowa innebär en smakstart på EyeOnIDs internationella karriär. Det som skulle ske 2018 har redan inträffat – tidigare tillväxtprognoser får helt enkelt uppgraderas. Rejält.

Avtalet ger även fler nya kunder på kortare tid. Istället för 10.000-tals kunder (mySafety) pratar vi nu om miljoner kunder på samma tid. Hade detta hänt i Sverige (om vi hade haft 30 miljoner i landet) så hade kursen varit uppe runt 15 kr. Men nu blev det ett avtal i Nigeria istället och kursen reagerade knappt.

Vår kollektiva världsbild är tyvärr varken positiv eller uppdaterad när det gäller Afrika och Nigeria. Vi tror att folk springer runt i höftskynken på grusvägar på väg till hyddan i byn – när vi istället möter en av världens snabbast växande ekonomier. Med lika stort BNP som Sverige, med 80 miljoner internetanvändare, med betydande oljeexport och en snabbt växande infrastruktur. Ett modernt land som snabbt förvandlas från råvara till industri, från landsbygd till stad, från stamkrig till exportnation.

Öppna nu ögonen och inse att vi i lilla Sverige börjar bli frånåkta. EyeOnID satsar internationellt – det hedrar dem att deras ambitioner sträcker sig längre än till våra grannländer.

Vi kommer att få se fler avtal liknande Mowa, det är jag övertygad om. Vi kommer få se fler länder i olika världsdelar som plötsligt blir kunder till EyeOnID – redan nu i vår. Vänta bara, detta blir en snabb resa mot stjärnorna.

-------------------------------------

Upplysning: Detta är ingen analys utan mina personliga slutsatser och åsikter. Jag äger aktier i EyeOnID, hade jag kunnat hade jag köpt fler eftersom jag anser aktien vara extremt billig.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?