Post entry

EyeonID en het uppköpskandidat på en enormt expanderande marknad

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den globala IT-säkerhetsmarknaden förväntas omsätta 1850 miljarder år 2022. Detta kan förmodligen bli avsevärt mer eftersom GDPR implementeras som lag inom EU samt även kommer att gälla de företag som innehar personuppgifter och handlar med EU. EyeonID befinner sig på en enorm marknad och verkar inom sitt område närmast utan konkurrenter. Den enda konkurrenten, amerikanska Lifelock, köptes upp av amerikanska Symantec för hisnande belopp. Kommer EyeonID gå samma öde till mötes?

IT-säkerhetsmarknaden

Om några år kommer IT-säkerhetsmarknaden att vara värd enorma 1850 miljarder. Det motsvarar en årlig ökning från 2016 om 11% årligen.

Med tanke på problemets omfattning, ID kapningar, och den massiva mediabevakningen, kommer EyeOnID säkert kunna växa med 50% per år bara i Sverige. När utlandssatsningen tar fart, får vi räkna med ännu högre tillväxttal. Med en etablering i Tyskland eller Polen kommer exportförsäljningen kunna ge minst 1 miljon kunder redan efter 1–2 år.

I en kalkyl, tack mr Muscle, visar att med PE på mycket låga 20 och med fjuttiga 1% marknadsandel kan ge EyeonID en kurs på 167kr per aktie. För mycket? Nej faktiskt inte. Givetvis måste ett antal faktorer inträffa, såsom en ökad kundstock förstås, men faktum är att det ser mycket lovande ut och bolaget är fortfarande enormt undervärderat.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/09/14/etf-med-het-cyber-sakerhet.html

Lifelock köps upp

IT-säkerhetsbolaget Symantec och utköpsfirman Permira och riskkapitalfirman TPG var bland de aktörer som ville köpa upp LifeLock. Det var ett flertal intressenter som ville köpa upp bolaget från börsen.

Slutligen hamnade prislappen på 21 miljarder kronor.

http://www.vafinans.se/aktier/nyheter/Symantec-potentiell-koepare-av-LifeLock-1001523462

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.669970/symantec-koper-lifelock

https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-14/symantec-permira-said-to-be-among-interested-lifelock-bidders

Hur kan vi räkna på EyeonID

21 miljarder betalade Symantec för Lifelock. De säljer i princip samma tjänst så därmed kan vi räkna på ett värde på EyeonID i fall ett visst antal kunder tillkommer.

Lifelock kostar 600kr per år. Deras tjänst är dock mer heltäckande och kan därmed kanske vara högt räknat. Vi säger att EyeonID får 300kr för ett abonnemang som löper i tre år med uppsägningstid. Under 2018 bör den svenska kundbasen vara cirka 500 000 och befinna sig i en intensiv tillväxtperiod.

Skulle EyeonID komma in på den tyska marknaden kan vi räkna på minst 1 000 000 kunder inom 1-2 års tid. Norge och Finland kan tillsammans ge en kundstock på ytterligare en miljon. Polen kan ge en miljon. Ni ser säkert själva att en kundstock på några miljoner abonnemang på några års sikt inte alls är verklighetsfrämmande. Snarare kan det bli mycket mer än så. Tänk er 100 miljoner? Vart skulle vi ligga då kursmässigt? Mellan 100- 200kr eller mer. Detta inom några års tid.

Slutsats

EyeonID har högst troligen flera intressenter som har bolaget inom sitt blickfång. Anledningen till att inget bud kommer just nu är att de vill försäkra sig om att tjänsten verkligen fungerar och att den drar till sig kunder. Det spelar ingen roll om bolaget kostar 600 miljoner kr eller två miljarder. Större kundstock. Etablering i flera länder. Ibland är det skönt att slippa bygga upp det från grunden. Ett bud kommer högst antagligen men när exakt är svårt att sia om. Imorgon eller om ett år är svårt att veta. Att det råder köpstämpel på bolaget kan nog ingen säga emot iallafall.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?