Post entry

Eyeonid är nu klart för nästa nivå

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nu har ledningen i Eyeonid bäddat klart för att ta bolaget till nästa fas. Det har säkerställt 23,4 miljoner på kontot, pengar som räcker för att bygga företagsstrukturen för att nå nästa nivå. Jag ser tre faktorer som kommer driva upp värdering och kurs i närtid.

Tre saker har på kort tid ändrat förutsättningarna för hur Eyeonid bör värderas:

  • Pengar, kunder, certifikat och organisation är på plats – välkomna alla nya kunder.
  • Bolagsvärdet idag baseras på att många avtal är i slutskedet och att information läcker
  • Det är naturligt att de inleder processen mot ett listbyte. Kanske mot Stockholmsbörsen och small cap.

Fokusområden är Försäkring, Bank/Finans, Telekom och E-handel.

Försäkringsdelen är redan klar då man arbetar med mySafety även om det sannolikt kommer in fler försäkringsbolag i framtiden. E-handel – en avsiktsförklaring är klar med Alltele, PCI DSS certifieringen var förmodligen sista puzzelbiten. Återstår två affärsområden som vi aktieägare inte fått information om. Jag tror att de är långt gångna med flera avtal inom de områdena också, ska strax förklara varför jag tror det.

PCI DSS certifieringen är en säkerhetsstandard framtagen av bland annat Visa och MasterCard. Standarden omfattar 6 huvudområden [mer info]:

  1. Säkerheten i nätverket,
  2. Skydda kortinformationen,
  3. Skydd mot sårbarheter,
  4. Behörighetskontroll,
  5. Övervakning och test samt
  6. Användning av säkerhetspolicy.

Det är bankerna som kräver certifieringen, men det är inom e-handel som PCI DSS certifieringen är mest frekvent, t ex vid betalväxlar, leverantörer av e-handelsplattformar och e-handelsbutiker.

Bankerna ställer genom sina avtal krav, framför allt mot e-handelsbutiken att säkra upp transaktionerna så att dessa uppfyller kraven enligt PCI DSS. Brott mot reglerna, till exempel vid ett dataintrång där kortnummer exponeras, kan leda till att inlösaren drabbas av böter om de inte uppfyller PCI DSS. För att se till att detta sker, ställer inlösaren i sin tur krav på sina säljföretag att säkra sina miljöer enligt standarden.

Daniel har sagt att certifieringen skulle vara klar i september. Men de har inte kommunicerat att det är klart än. Skulle finna det underligt att han säger att det ska vara klart i slutet av september bara för några veckor sedan och då inte vara det. Jag tror det är klart redan men att de inte har kommunicerat det av olika skäl, t ex att de vill kommunicera det ihop med ett case och en kund.

Tror alltså på goda grunder att de arbetar med att slutföra avtal både med e-handel via Alltele och även med någon bank. Det ihop med att de nu har fullt av pengar i kassakistan gör att jag upplever att de är redo för nästa fas i sitt företagsbyggande.

Men vän av ordning tycker kanske att detta redan är inprisat i dagens kurs. Det tror inte jag, jag har en annan teori. Återkommer om det längre ner, först lite reflektioner om nuläget och rapporten vi fick i V-loggen den 3 oktober.

Två nya kompetenta människor in i organisationen, vilket gör att det nu finns resurser att ta hand om nya kontrakt och kunder samt ändå jobba i högt tempo för att etablera sig i nya länder med nya kontrakt.

Utdrag ur prospektet:

Det finns inga tekniska hinder idag för att lansera Eyeonids tjänst i vilket land som helst, efter eventuella språkändringar. Istället handlar det om respektive lands regler för personuppgiftshantering, motsvarande PUL och Datalagringsregler.

I strategiskt viktiga länder kommer Eyeonid sätta upp egna försäljningskontor. Valet av land kommer till viss del att baseras på den statistik Eyeonid samlar in på sin plattform över länder som är mer utsatta av ID-stölder än andra

Försäljning

Nya försäljningsdirektören Fredrik Hultner berättade i V-loggen att han bara har arbetat i 3 veckor, men har spenderat dessa ute hos kunder och knappt varit på kontoret. Vanligtvis brukar en ny person på ett företag ha en introduktion den första månaden på ett nytt företag?

Fredrik kastade sig ut och träffar kunder direkt, vilket tyder på att det pågår både förhandlingar och affärsuppgörelser i slutskedet. Och att Tom berättade att han lämnade bolaget SRS där han är delägare för att ta en anställning på Eyeonid talar också sitt tydliga språk.

Det finns med all tydlighet kunder som är på väg in att arbeta med. All heder åt Daniel, men han kan inte ha haft mycket tid att lägga på att avsluta kontrakt. Han har haft ansvar för kunder, implementering, personal, rekryteringar, utveckling, förvärv och försäljningen – samtidigt. Måste vara skönt att nu växla upp med nya seniora medarbetare och pengar i kassan.

Dagens värdering

Jag återkommer här till varför jag inte tror att dagens aktievärde speglar bolagets riktiga värde. Jag gissar att alla kundbesök och det arbete det har lagt ner sedan i våras väldigt snart resulterar i avtal. Och på varje stort bolag finns det stora avdelningar som just nu arbetar i slutskedet med konkretiseringen av tjänsten. Stora banker, Allteles kunder och kanske någon av våra stora telekombolag, typ Telia eller mobiloperatören 3. 

På dessa bolag jobbar många människor på allt från IT–avdelningen, till reklam och säljavdelningen. Tillsammans med inköpsavdelningen och IT i varje bolag borde det vara närmare 100 personer på ett bolag som tror sig veta att de kommer att teckna avtal med Eyeonid. Och är det 10 stora bolag Eyeonid ligger i förhandlingar med så är det närmare 1000 personer som vet om att kursen och bolaget kommer att växa och kursen sticka iväg uppåt. Jag tror det är det här fenomenet som gjort att kursen har stuckit iväg och är stark samt att många nya ägare tillkommer. Informationen läcker helt enkelt ut på marknaden på ett naturligt sätt.

Sedan hoppas och tror jag att ledningen tittar på att byta handelsplats inom kort. Det är väl inte bråttom tänker många men det är de facto så att många större aktörer som exempelvis fonder, investmentbolag och utländska aktörer i stadgarna har inskrivet att man inte kan köpa aktier på NGM marknaden hur som helst. De kommer förmodligen snart flytta till en mer ansedd handelsplats där de stora investerarna kan handla i aktien.

Jag tror att både insatta personer i branschen och andra internationella aktörer redan har börjat undersöka möjligheten att investera i Eyeonid – konstigt vore det annars. Det finns nog institutionellt intresse, och dessa investerargrupper kan lättare gå in i bolaget efter ett listbyte. Sedan skulle ju bara en listning i sig på Nasdaq First North utgöra en kvalitetsstämpel som skulle underlätta för deras pågående internationella marknadsetablering.

Så oavsett om man tycker att kursen har skenat iväg den sista tiden är inte det ett mått på deras värde i framtiden. Man måste titta på möjligheten för bolaget att tjäna pengar för att förstå vad värdet är inom en snar framtid. Gör man en jämförelse med Fingerprint, så steg deras aktie från 35 kr till 682 kr på mindre än ett år. Nu är Eyeonid inte samma bolag som Fingerprint. Men likheten är att de har unika nya innovationer med en gigantisk marknad att leverera till. 


Detta är ingen analys utan bara mina egna funderingar. Jag äger aktier i Eyeonid och är inte neutral i min syn på bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?