Post entry

Immunose Flu - droppar bättre än spray?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Eurocine anser att deras produkt Immunose Flu taget som droppar i näsan är bättre än om den skulle vara tagen som spray i näsan. Tveksamhet om så är fallet. Dessutom användbarheten är bättre vid spray.

Utanför "research"-området är det saker och ting om användbarheten beträffande droppar. Användbarheten människa-teknologi-interfacet, hur lätt tekniken är att hantera och använda.

Droppar kräver "samarbetsvillig" patient, eller "tvång" av patient att positionera denne i rätt position så att dropparna rinner ned i näsa och inte ut på läpparna eller i halsen. Droppar som ges för snabbt kan orsaka att läkemedlet (droppen) rinner rakt ned i halsen som leder till hosta, kväljningar och därmed dåligt upptag i näsa av läkemedlet.

En spray fragmenterar läkemedlet till fina små partiklar vid sprayningen, alltså fin/bred och exakt dos-distribuering exakt över slemhinna i näsa. Användbarhet, sprayning lätt och enkelt att utföra, patienten kan få läkemedlet med spray från vilken position som helst. Sittandes, liggande med huvud uppåt, liggande med huvud nedåt, liggandes på sidan. Det tar bara nån sekund att ge sprayen så patienten behöver ej hållas.

För alla dessa ovan nämnda skäl är de mesta läkemedel som tas via näsa idag paketerade som spray än som droppar.

Med dessa fakta i bagaget spelar det ingen roll om droppar skulle va effektivare i en liten intern "styrd" studie. När det gäller användbarheten så är spray överlägsen, enl ovan.

Dessutom så finns det externa jämförelser som visat motsatsen som Eurocine hävdar. Spray ser ut att va bättre än droppar även när det gäller effektiviteten. Alltså bättre upptag i näsa av ett läkemedel, se bilden:

http://dare.uva.nl/document/18441

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?