Post entry

Eurocine Vaccines - In på upploppet!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den 1/2-2010 skrev jag en mindre analys med rekommendation köp av företaget Eurocine Vaccines AB. Aktiens kurs var då 33,8 och har sedan dess toppat på inte mindre än 49,8 vilket är en ökning med cirka 47%. Kursen har de senaste veckorna pressats en del efter toppen pga diverse oroligheter runt det insidermål som Eurocines forskningschef Ulf Schröder varit anklagad för inblandning i.

Det påstods att Ulf skulle ha läckt insiderinformation till en vän och att vännen genom detta skulle ha gjort sig en slant på aktiehandel. I Januari 2008 friades Ulf vilket kändes som en självklarhet då bevisningen var oerhört svag. Motpart valde ändå att överklaga beslutet och idag den 22/4 skulle målet tas upp i hovrätten. Pga av olika omständigheter har nu målet blivit uppskjutet ytterligare och sannolikheten för att Ulf kommer gå fri i slutänden är enligt många stor. Orosmolnet över att dagens rättegång skulle påverka kursen negativt eftersom en viss osäkerhet alltid infinner sig kring osäkra investerare är nu som bortblåst. Mer kring detta:

http://www.realtid.se/ArticlePages/201004/20/20100420121926_Realtid945/20100420121926_Realtid945.dbp.asp

Jag anser nu att vi går in i en slutlig fas där genombrottet för aktien är mycket nära. Fredagen den 16/4 publicerade företaget ett PM där man fått humandata från sin Fas I/II-studie som bekräftar god säkerhet att inta det nasala vaccinet. Biverkningarna var få eller små vilket vi alla räknat med och genom detta PM bekräftar även bolaget att fullständigt resultat inklusive immunologisk data kommer presenteras i Q2 som planerat. Man har alltså inte stött på några problem som skulle kunna försena detta.

Ett positivt studieresultat innebär att företaget snabbt kommer kunna börja förhandla om licensavtal för efterkommande Fas III-studie vilket ger direkta och framtida intäkter. Flertalet vaccin/läkemedelsföretag har redan visat intresse och med humandata där man kan påvisa att vaccinet är minst lika bra eller bättre än ett traditionellt sputvaccin kommer ännu fler och större aktörer krypa fram. Parallellt med sin Fas I/II-studie genomför även Eurocine en effektstudie på illrar för att påvisa det korsskydd man enligt teori och äldre studier ska få genom nasal vaccinering i mukosa. Kan man genom prel-data även använda sig av effektstudiens resultat är förhandlingssitsen extremt god. Frågan är om inte ett bud kommer bli aktuellt på företaget med detta i ryggsäcken.

Lite annat intressant är den intervju VD Hans Arwidsson gav realtid i länken ovan där han andades optimism:

"Men du ser själv stor potential i Eurocine? – Ja, jag ser stor potential. Definitivt.

– Och under förutsättning att resultaten från vår kliniska studie är bra.

– Då pratar jag inte bara om produkten är säker att ta, utan vilken immunologisk effekt den ger."

"Hur stora kan sådana betalningar till Eurocine bli innan produkten har lanserats? Är det hundratals miljoner? – Det är svårt för mig att gå in på innan vi är klara med att få fram forskningsresultaten för den studie vi nu har genomfört.

– Men det är stora summor."

"Men du tycker själv det ser bra ut?

– Vi driver det här projektet enligt vår plan just nu, och ser fram emot attpresentera studieresultatet senare under kvartalet."

Tänk er den dagen ni droppar några droppar i näsan och sen är ni vaccinerade och klara! Tekniken är helt klart intressant för aktörer med fler intressen än influensamarknaden. Det är bara de köper Eurocines patenterade adjuvans....men det kommer kosta!

Vi har nu mindre än 70 dagar kvar av Q2 och resultatet kan komma vilken dag som helst. Jag rekommenderar starkt köp enligt min högaktuella analys: http://www.redeye.se/medlemsanalys/32549 Lycka till!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?