Post entry

Eurocine pålitliga fettsyror!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det var en tråkig nyhet som Karo Bio kom med igår. Deras Eprotirome-program avbryts efter det att man funnit oönskade effekter i djurstudie, hund. Tråkigt! Säkerhet är a och o när det gäller utveckling av nya substanser/läkemedel, och inte minst inom området blodfetter och liknande.

Om vi tittar på Eurocines teknologi inom vaccinområdet, adjuvanset Endocine (fd L3 adjuvanset) består av en blandning av två olika grupper av lipider (monoglycerider och fettsyror), fettämnen som återfinns i varje cell i kroppen, alltså kroppsegna substanser. Bildas bl.a. efter nedbrytning om du tar en slurk olivolja. Det är upp till var och en att bedöma om olivolja är farligt! :)

Den aktiva delen i Immunose FLU (näsdroppar mot influensa) är själva vaccinkomponenten eller antigenet, som det också brukar namnges. Kan bestå av avdödat influensavirus i någon av formerna; -split, -subunit eller -hel. De två första typerna är ytfragment av ett avdödat influensavirus och den sistnämnda som det låter, ett avdödat virus i hel form. Dessa typer av olika antigen finns i dag i sprutor mot främst säsongsinfluensan tillsammans med ett adjuvans för injektion (genom spruta). Säkerhetsprofilen är redan fastställd därmed!

Det säger sig själv att säkerhetsprofilen för näsdroppar med samma avdödade influensaantigen som i sprutan är bättre, eftersom man inte skickar in lösningen i kroppen utan låter kroppens ”first line of defence” (nässlemhinnan) få arbeta. Lägg till att Endocine består av kroppsegna substanser.

-Eurocine har utfört ett antal studier i möss med sitt adjuvans tillsammans med olika antigens.

-Ett antal studier i människa, difteri Fas I, influensa Fas I/II.

-Illerstudie, influensa

I samtliga studier utklassade näsdropparna sprutorna.

Den blandning som utgörs av Endocine gör så att slemlagret som finns i näsan tillfälligt tvättas bort så att ett vaccin lätt kan tas upp av slemhinnorna. I näsan finns 150 cm2 slemhinnor som har ett starkt immunförsvar, och en bättre förmåga att ta upp vaccin än blodet. Skyddet blir också starkare om man tar vaccinet i näsan i stället för i blodet.

Förenklat:

Näsdroppe: Ger upphov till antikroppar i nässlemhinnan och i blodet. Alltså dubbelt skydd!

Spruta: Ger upphov till antikroppar i blodet. OBS! Skydd i nässlemhinnan saknas…

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?