Post entry

Eurocine - När inser marknaden vad som är på gång? Avtal mycket nära!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag letar ständigt nya intressanta bolag med stor potential, huvudsakligen inom medicinteknik, bioteknik och då oftast inom det område jag har mest erfarenhet av - cancerbehandlingar och olika metoder för att förbättra cancerbehandlingar.

Bakgrund - Resultat med Immunose™ FLU

Eurocine har i FAS I/II-studien för Immunose™ FLU redovisat följande mycket positiva resultat:

•Proof-of-concept i människa för detta influensavaccin.
•Proof-of-concept i människa för den patenterade teknologin.
•God säkerhet, ingen avbröt pga biverkningar. Endast lindriga biverkningar.
•Ökad mängd antikroppar i slemhinna (ökat immunologiskt skydd).
•Uppnådde EMAs HAI-krav för godkännande efter två doser. (skydd i blodet).
•Positivt resultat på mätning av viktiga T-celler.
•Indikation på korsimmunitet, dvs att vaccinet skyddar mot flera stammar än de som ingår i det använda antigenet. Detta indikerar på att detta kan vara ett pandemivaccin som kan användas år efter år då det väntas skydda mot många influensatyper. Detta är en av de mycket stora fördelarna med nasal vaccinering.

Ovanstående resultat är för branschkunniga och immunologer mycket imponerande och det ger klara signaler om att Eurocine här har ett mycket effektivt och attraktivt nasalt vaccin på väg ut på marknaden. Dessa resultat har gjort att en rad potentiella licenstagare nu blivit mycket intresserade. Bla så har ett stort internationellt läkemedelsbolag (tips: Novartis) blivit så pass intresserat att man nu tillsammans genomför en studie i illrar med det aktuella bolagets egna antigen, man är även med och finansierar denna studie där kompletta resultat väntas under våren. Illerstudien kommer att visa bra resultat och leda till ett avtal, FAS I/II-resultaten var så pass bra att även illerstudien kommer att bli mycket framgångsrik, men självklart vill även det aktuella bolaget se resultaten med sitt egna antigen innan avtal skrivs.

Nuläge - Illerstudie

Det som nu görs är alltså en illerstudie i 2 syften:

1) Big Pharma (ev Novartis) vill testa med sitt egna antigen och se resultaten. Givetvis anser både detta bolag och Eurocine att resultaten upprepas i denna lilla studie på illrar.

2) Huvudsyftet är att få resultat på det immunologiska skyddseffekten mot influensa, dvs efter vaccinering av illrarna så smittas dessa med influensa och man ser då hur pass bra skyddet är.

I FAS I/II-studien användes ett antigen av typen avdödat (inaktiverat) helvirus.

Olika typer av inaktiverade influensaantigen är subunit, split eller helvirus.

Nu används i illerstudien ett antigen från ett stort internationellt läkemedelsbolag av typen subunit, med likvärdiga egenskaper som det som användes i FAS I/II-studien.

Eurocine har i en klinisk studie testat Immunose™ FLU baserat på just ett subuntit-antigen från Novartis.

Resultaten var mycket tillfredsställande och det var en tydlig fördel för Immunose™ FLU jämfört med alla olika varianter, bla injicerbar form av detta antigen.

Det aktuella antigenet finns redan på marknaden i injicerbar variant (Fluvirin från Novartis), med bevisad effekt mot influensa.

Publikation av studie med subunit-antigen i tidsskriften Vaccine:

www.eurocine.se/Eurocine/ftp%20papers/L3-chall.pdf

Nu behöver vi bara ställa oss 2 frågor:

1) Kommer illerstudien att visa på lika bra resultat som i FAS I/II-studien?

2) Kommer Immunose™ FLU i illerstudien att visa på skyddseffekt mot influensa?

Jag tycker att svaren är självklara:

1) Ja. Publicerad studie i "Vaccine" bevisade att resultaten för Immunose™ FLU baserat på ett subunit-antigen hade stora fördelar och mycket bättre resultat jämfört med de andra varianterna.

2) Ja. Med de positiva resultaten i ovan nämnda studie i beaktande så är det uppenbart att detta kommer att ge ett skydd mot influensa.

Den injicerbara varianten av ovan nämnda subunit-antigen finns redan på marknaden idag och är ledande på USA-marknaden!: Fluvirin från Novartis.

Immunose™ FLU visade ju på bättre resultat än den injicerbara varianten så det kommer att leda till en mycket stor framgång i denna illerstudie!

Detta stärks också av ett svar jag fick angående det till synes uppenbara skyddet mot influensa:

"Jag har frågat en insatt och mycket sakkunnig person om dessa resultat i FAS I/II-studien, då det pekar helt i en riktning: nämligen den att detta är ett vaccin som kommer att ge ett riktigt bra skydd mot influensa och tack vare de kroppsegna ämnena i adjuvanset så kommer det även att kunna ges i alla åldersgrupper.

Svaret jag fick var mycket tydligt: ”Om en handläggare på en läkemedelsmyndighet skulle se de resultaten som framkommit i denna FAS I/II-studie, så skulle denna person anse att detta ger ett mycket bra skydd mot influensa”.

Nästa steg - Resultat illerstudie - Avtal

Resultatet i illerstudien kommer definitivt att innebära att Eurocine skriver ett mycket attraktivt avtal med detta Big Pharma!

Detta kommer också att innebära betyligt högre kurser. Snart kommer resultat från illerstudien och på det följer avtalet. Jag tror att vi kommer att se 75 SEK innan avtal och över 100 SEK när det är påskrivet.

Var och en kan ju gissa åt vilket håll kursen kommer att gå när resultaten och avtalet kommer, jag vet vad jag tror!

För er som inte läst mina sammanfattningar om Eurocine och det som pekar mot en kommande partner i Novartis, så rekommenderar jag (liksom redaktionen på Redeye) att läsa dessa:

www.redeye.se/aktiebloggen/eurocine-vaccines/vill-du-bli-rik

www.redeye.se/aktiebloggen/eurocine-immunose%E2%84%A2-flu-novartis

Mvh

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?