Post entry

Eurocine - Lösningen på problemet Tamiflu

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I kvällens Kalla Fakta handlar programmet om den antivirala medicinen Tamiflu som varit ett hett ämne under svininfluensans intåg i världen under det senaste året. Stora mängder har köpts in för skattebetalarnas pengar och effekten ifrågasätts.

Tamiflu eller Oseltamivir som produkten även heter är inte som många tror ett vaccin utan en medicin som bromsar influensavirusets repliktion, dvs enkelt sagt den process som vid celldelning kopierar över virusets DNA-molekyl till den nya cellen. Genom att stoppa denna process förhindrar man spridning av viruset i kroppen och på så sätt mildrar virusets effekt. Tamiflu ifrågasätts nu efter att flera tester visat att flertalet vanliga influensastammar är mycket resistenta mot dess effekt.

Anledningen till att man ändå använt sig av Tamiflu och andra antivirala medel för bekämpning av influensa är att många gånger hinner inte vaccintillverkarna få ut behövliga vaccin till marknaden tillräckligt snabbt. Problemen vi ser är dels den mängd sprutor som krävs vid en pandemi likt svininfluensan, även den tid det tar att lokalisera rätt influensastam som ger upphov till säsongens influensan och den tid det sedan tar att tillverka stora mängder vaccin med rätt stamuppbyggnad. Summan av problemen blir att vaccinet inte når marknaden I tid för att förhindra spridningen och att så få som möjligt insjuknar.

Det finns idag några bolag som håller på att försöka lösa detta problem och ett av de främsta är Eurocine ****Vaccines****. Idag bedriver EV forskning kring nasal vaccinering där användaren enkelt tar sitt vaccin via näsan i form av näsdroppar. Eurocine analyserar I dagsläget resultatet av en Fas I/II-studie som pågått under hösten och vintern. Man planerar på att presentera detta under Q2 och man kommer även inom kort på börja en kompletterande effektstudie I en djurmodell för att påvisa det korsskydd vaccinering via näsan enligt flertalet studier ska ge. Det finns redan bevis I form av liknande djurstudier med skillnaden att Eurocine nu tillsätter sin Adjuvans som förstärker effekten och gör upptaget av vaccinet I mukosan/slemhinnan enklare.

Korsskydd innebär enkelt sagt att de virusstammar man bygger upp vaccinet med inte behöver vara exakt samma som det influensavirus som härjar för säsongen. Detta då korsskyddet ger en immunitet mot fler stammar än den som vaccinet är uppbyggt av. Genom detta kan man lösa många frågor I pandemiträsket där vi I framtiden förhoppningsvis inte behöver stressa fram nya vaccin mot en viss virusstam. Vi slipper också att I väntan på vaccin köpa in stora mängder antivirala lösningar för dyra pengar som ändå kanske aldrig ger någon effekt.

Länk till 10-punktsanalys för den som är intresserad:

http://www.redeye.se/medlemsanalys/32549

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?