Man läste om att USA-marknaden lyfte upp kraftigt igår. Det kom uppmuntrande nyheter om att EU hjälper Grekland lösa med skuld- och budgetproblem?
Marknaden har inte FÖRSTÅTT att EU:s statsfinanser är mycket ansträngande just nu. Greklands problem är bara i början. Det kan smitta över till andra länder inom EU. Titta på Storbritannien som ligger mycket långt efter, och ekonomin i Spanien, Portugal, Irland och Italien är mycket sköra och riskerar för en ny recession.
Nyligen har EMU kommit med nya siffror över industriproduktionen i euroområdet sjunkit med 1.7 procent i december jämfört med föregående månad. Förväntningarna var på +0.1 procent. Tyskland noterade för -2.6 procent. EU:s BNP steg endast +0.1 procent under fjärde kvartalet mot analytikernas förväntningarna +0.3 procent.
Det visar sig att EU:s tillväxt har redan avtagit, och det kommer att fortsätta bli svagt framöver. För att börserna skall fortsätta upp måste EU ordna ett nytt stimulanspaket med 500 miljarder euro. Men det har inte EU råd med.
EU är på väg mot krisen igen!
Alla vet att en lågkonjunktur innebär inte en dålig utveckling för oss i världen, utan börjar om på nytt. Kreativiteten och logik föder nya framgångar som t.ex Richard Branson Virgin. Han startade företaget under lågkonjunkturen. Det gjorde också Steve Jobs, Larry Ellison och Bill Gates.
Efter finanskrisen drog börserna upp rejält med 60-70 procent. Det var kostnadsbesparningarna, nedskärningarna, stimulanspengarna och låga räntor som låg bakom uppgångarna. Men samtidigt har marknaden glömt bort arbetslösheten och skulder som växte hela tiden.
Igår medgav Riksbanken att svenskarnas skulder har ökat mycket kraftigt, och de beslöt sig att vinka till marknaden att de tänker höja räntan. Nu måste hushållen betala tillbaka, och det betyder att företag får lite svårt att sälja sina varor och produkter. Det kan leda till nedrevidering av prognoser för svenska bolag.
Egentligen borde inte börserna stiga upp så kraftigt. Börserna borde följa den reala ekonomin med hänsyn till stigande arbetslöshet och skulder. Det borde finnas en balans mellan negativ och positiv utveckling. Tyvärr har marknaden gått för långt med sina optimistiska analyser. De rapporter som har inkommit inte har varit så lysande. De senaste makrostatistiken har inte varit så positiva, utan den har avtagits eller viker ner.
OMX på Stockholmsbörsen handlas till överkurs med 25 procent. Det är dags för alla att sälja aktier och fonder innan stora bankerna säljer. En korrigering nedåt är den bästa lösningen för världsekonomins stabilitet. Dämpa ner tempot!
Som man brukar säga: Stanna upp och reflektera över situationen!
Må så gott,
Oskar Fredrik