Jag har länge varit intresserad av rörelsen kring frivillig enkelhet (voluntary simplicity). Det är en möjlig väg till ett rikare, mer stilla liv med mindre negativ stress och konsumtion. Faktorer som inverkar positivt på mitt liv är bl.a: flera perioder av sammanhållen ledighet utspridd över hela året (gärna 6-8 veckor), möjlighet att vara spontanledig om jag känner mig sliten, vara i naturen och vandra och åka skidor, laga gourmetmat, läsa böcker, besöka restauranger eller museer nån gång ibland. Jag är även intresserad av att kunna ta längre perioder av sammanhållen ledighet på 3-12 månader flera gånger redan innan jag går i pension. Faktorer som påverkar mig negativt är: ha lite kontroll över planering av arbetsuppgifter och arbetstider, spendera timmar i bilköer, åka kommunalt och bo i ett dålig boende. För att kunna leva ett rikt liv måste man lära känna sig själv.

Men jag tror inte nödvändigvtis man behöver leva fattigt eller åstadkomma mindre yrkesmässigt bara för att prioritera ledighet. Jag ser många som jobbar mycket och ineffektivt tills de går på tandköttet. De belönas med tapperhetsmedalj för slitet. T.ex. verkar det vara en naturlag att en egenföretagare måste jobba sinnessjukt i ett par år medan stressen jobbar upp ett rejält midjemått. Det måste finnas en annan väg. Jag vågar påstå att de flesta inte kan jobba effektivt med ett tankekrävande jobb mer än 20-30 timmar i veckan. Jag tycker det är synd av våra smartaste ynglingar går in i arbetslivet med 60-timmars arbetsveckor. Jobbar du 60 timmar i veckan så löser du fel problem eller så jobbar du på fel sätt.

Att jobba effektivt och få maximal avkastning på ett visst antal nedlagda timmar kräver tankemöda och fokus. Det finns dock bra böcker i ämnet!

När jag skulle söka mitt första jobb var jag på intervju på en amerikansk konsultfirma med högt anseende. Chefen på företaget beskrev det närmast som en naturlag att det ”alltid” blev övertid i slutet på projekten. Övertiden var obetald och timlönen utslagen på alla timmar man behövde jobba närmade sig att sitta i kassan på ICA. Det var inte vad jag hade tänkt efter 4 år på universitetet så jag tog ett annat jobb.

Men även om du lyckas skaffa ett välbetalt jobb är det inte du som är den stora vinnaren, det är staten. Jag har aldrig och kommer aldrig att betala statlig inkomstskatt. Du betalar då 70% i skatt på sista kronan och får inget för det. Om du växlar pengar mot ledighet är denna dock skattefri. Det är en perfekt motivation för att inte fastna i ekorrhjulet.

Om man är egenföretagare äger man sin tid och kan kapitalisera på en förbättrad effektivitet, men som anställd är det lite annorlunda. Om du effektiviserar verksamheten du jobbar i kommer du troligen inte få mer tid i skidspåret, utan chefen kommer lasta på dig ännu mer arbete och eventuellt lite mer betalt (som staten tar 70% av). Därför ska man försöka sträva mot anställningar där man får betalt för kompetens och resultat, inte efter arbetad tid. Det här kommer vara en tuff nöt att förklara för chefen, men givet att du slipar din förhandlingsteknik så finns det möjligheter att lyckas.

Om man trots att man tar sin önskade ledighet har pengar kvar finns det ytterligare sätt att skaffa sig ännu mer ledighet i framtiden genom investering i t.ex. aktier. Det finns måga sätt som ni vet, men här är en sätt som tilltalar mig då det är så illustrativt:

Investera i högavkastande aktier i bolag som med allra största säkerhet uthålligt kommer höja utdelningen med melllan 5-10% per år. Tänk inte så mycket på aktiekursen. Om bolaget kommer lyckas höja sin utdelning kommer aktien gå bra med tiden. Exempel-aktie kan vara H&M. Bolaget ger idag ca 4.6% direktavkastning. Vi säger att du startar med 100 000 kronor i en kapitalförsäkring. Efter att skatten är betald får du ca 3600 kronor i utdelning Defensivt tillämpar jag att värdet på aktien endast följer inflationen så jag vill inte sälja aktier för att finansiera ledighet. Om du har en kapitalförsäkring har vi nu dessutom undvikit en latent skatteskuld, så vår investering är garanterat inflationsskyddad. För mig räcker de 3600 kronorna det till minst en veckas extra ledighet per år redan idag. Om tio år kanske H&M årligen delar ut 10% av kurs och då får jag två veckors extra ledigt per år. Jag är 28 år. Fram tills att jag är 65 år räknar jag defensivt med att utdelningen på mina H&M-aktier i snitt har betalat ca 3 veckors ledighet per år. Det blir totalt nästan 2 år i ackumulerad ledighet! Det är alltså en god idé att komma igång med sparandet i tid för att sparandet ska kunna ge dig maximalt med ledig tid.

Min drömaktie är ett bolag som har en utdelningstillväxt på minst 7% per år, ett P/E-tal under 15 och en utdelning över 5%. De är tyvärr svåra att hitta, speciellt om bolaget har en lång historik av god utdelningstillväxt. Men de är riklinjer man kan tillämpa i alla fall.

Årets ledighet från mina H&M-aktier spenderade jag just med att med åka långfärdsskidor uppe i Norrland. Nu avslutar jag med att titta på femmilen i skid-vm. Heja Sverige!

Hälsar en fantastiskt mående Whimsical