Huff, det är oroligt nu. Orden är frefecs, jag hoppas han ursäktar lånet. Inga sanningar är självklara, fundamenta styr inte, marknaderna darrar, vi handlar på rykten och hoppas hinna sälja före resultaten. Vart är vi egentligen på väg? Är börsen övervärderad eller undervärderad? Vilka sektorer kan vi våga tro på? Ge mig 100-%-bolaget!
Jag har verkligen varit rådvill. Företagen går ju generellt bra, med rimligt optimistiska framtidsprognoser. Ändå lyfter det inte. Vi skyller på Grekland och USA. Inte sant!
Grekland är en fnutt i EU. Problemen är politikerstyrda. Vi vågar inte säga att den som lånar ut pengar tar en risk, oavsett om vi lånar ut till det privata eller offentliga, oavsett om den som lånar ut är privat eller offentlig. Med politiskt skyddade verkstäder förhindras korrekta beslut. Basel III är en dimridå. Bankerna och finansinstituten måste ut i verkligheten.
USA är fortfarande störst och starkast. Politikerna riskerar hellre att köra ekonomin i taket, än att riskera att förlora en väljare. Obama visar mod. Jag tror han vinner på det. Amerikaner kan uppskatta någon som kämpar för det han tror på, även om de själva inte tycker riktigt samma sak.
Så aktiemarknadens problem är orsakade av politikernas oförmågor. Och Peter Malmqvist säger att börsen ska upp nu. Det är dags att gå till skärmen.
Aktiemarknadens utveckling består för mig av rimligheter. Vad är mest rimligt att tro på? Är företagen starka? Är andra kvartalets rapporter bra? Ser företagen en bra framtid? Är det rimligt med en god kursutveckling?
I stabila marknader räcker svaren som underlag.
I skakiga spelar de mindre roll.
I mitt TA-system ser jag under veckan över ett 60-tal företag, plus några index. Dagligen följer jag 18 företag, plus index. Jag kan välja period från 5 minuter till månad och antal från dag till 175 månader.
Ser jag möjlighet till hög volatilitet i någon aktie eller index, kan jag, när jag har tid, följa 5-minutersintervaller i realtid och göra lite snabba in- och uthopp. Inga stora pengar, men några hundra extra per dag blir pengar det också.
Min normala utsikt är dag och sex månader candle-stick, med 20, 50 och 200 dagars MA. Mycket traditionellt. RSI, DMS och volym finns också inne. Bollingerband är ofta med och ibland kollar jag mot MACD. Jag tycker om MA därför att det är enkelt och okomplicerat i sin grund, och kan anpassas efter tycke och situation. En high/low MA-kanal med 5 och 10 dagars MA kan ge ett helt nytt perspektiv. Och här är egentligen det jag tycker bäst om med TA-systemet; Förändringen av perspektiv.
En förflyttning av min utsikt till vecka och två år kan verkligen förändra en bild, liksom månad och 175 månader. I långa perspektiv ser börsen inte alls billig ut. Snarare är det så att det utan vidare finns utrymme för ytterligare mellan 10 och 20 procents nergång. Jag pratar inte här om vad som är rimligt fundamentalt, utan bara vad som är möjligt utan att utseende och rytm i kurvorna förstörs. Låt mig ge ett exempel med OMXS30.
I februari och maj har vi haft två likvärdiga toppar, följda av likvärdiga nergångar i mars och juni. 8 juli toppar vi igen, men når bara två tredjedelar upp mot tidigare topp, vilket följs av en ny, snabb nergång. Dock når vi inte lika djupt, utan repar raskt mod och svävar nu en bit över botten med beslutsvånda. DMS visar att trendstyrkan sjunker, säljarna dominerar fortfarande lite över köparna och RSI nalkas översålt. MACD är nära en köpsignal. Index står för lågt och ska upp.
Ser jag på index två år och vecka ändras bilden en del. I juli -09 stod index i 850, ett år senare i 1050 och nu i 1086. Helt plötsligt har fallhöjden ökat dramatiskt. En nedgång till 950-980 skulle inte alls se konstig ut. I det här perspektivet är trenden starkare, säljarna mer dominerande och RSI i mitten. En köpsignal i MACD är inte aktuellt. Dessutom smyger det in en nedåtgående trendlinje överst i diagrammet.
Den kommer ifrån mitt längsta perspektiv, 175 månader och perioden månad. Binder jag ihop toppen från början av 2000 med toppen mitten 2007, så har den linjen idag ett fallande värde på 1200. Motsvarande nedre trendlinje uppåt har ett värde på 625. Vi ligger alltså mycket högt i en stor triangelformation och borde i det perspektivet landa kring ett indexvärde på 700 i slutet av 2012. Index är för högt och ska ner.
Så vad verkar rimligast? En börs som går upp i oroliga tider, där marknaderna troligen kyls av, eller att den går ner.
DJIA och S&P500 uppvisar till viss del andra utsikter och ser betydligt starkare ut, men inte heller där skulle nergångar med 12 till 15 procent störa bilden.
Så vad blir det? Upp eller ner? Mitt emellan duger inte!
Det blir ner. Sett över de närmaste 18 månaderna ska börsen ner och jag tror det blir rejält. En rimlig botten ligger kring 930, en ytterligare nedgång med 15 till 20 procent. Eller 17,5 % för att vara exakt.
Blir det bara björnar nu, eller finns det ett liv efter idet.
Jag är rädd att svaret kommer i nästa blogg – Vilka aktier.