Ondskans herrar
2008-06-10 16:09, Edited at: 2010-06-11 11:29Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Det känns så skönt att FED inte sänker räntan i USA. Det känns skönt att Sveriges Riks bank så klart att har sänt ut budskapet att det är räntehöjningar som väntar.
Det känns skönt att Europeiska Centralbanken i Frankfurt har meddelat samma sak.
Nu finns det chans att bekämpa inflationen och på det sättet få bort allt det tråkiga vi haft i vår ekonomi det senaste året.
Jag läser just nu boken "Ondskans herrar". Den är som bekant skriven av makarna Aleksandar Adamovic och Emelie Andersson-Adamovic.
Det är en otrolig bok. Som avslöjar vad som hänt i nutid.
Jag har bara ett förslag efter att läst boken:
Trading måste skiljas från bank och mäkleri. Att mäkla aktier är en sak. Att trada i aktier och derivat är en annan.
Det är många som förstått hur det var. Aleksandar var 27 år när han blev trading-chef på Carnegie. Ni som läser det här har följt vad som hände på Carnegie. Jag har inte följt det i detalj. Jag har varit utomlands.
Men jag vet vad som hände på Carnegie för några år sedan. Nu berättar Aleksandar (i nyckelromansform) vad som hände.
Jag personligen såg vad som hände för några år sedan. Jag följde Ericsson-handeln dag för dag. På det sätt som inte går att göra på Stockholmsbörsen efter den 1 juni 2008.
Jag såg när Alexandar (Carnegie) slängde ut orders från Carnegie i Ericsson och fullständigt behärskade marknaden.
Jag ringde Carnegie då och fick bekräftat att det jag såg hände verkligen hände. Carnegie stod för det här.
Det blev otroliga vinster för Carnegie och Aleksander för de bestämde kursen genom otroligt stora orders.
Alexander skriver i boken hur det gick till. Hur Carnegie blev största aktören i Ericsson. Det var ingen rolig tid för "vanliga" aktieägare.
Det är märkligt att Carnegie lät aktiehandeln bli en "lekstuga". Jag kan inte bättre kalla det. Hur kunde det utnämnas en 27-åring till trading chef på anrika Carnegie.
Aleksandar gjorde enorma vinster för Carnegie. Det var grundbulten för ledningens stora options-ersättningar.
Sedan fick hans skulden för förluster i 700-miljonersklassen. Det går inte att bedöma vem som har fel eller rätt där.
Carnegie sålde ut hela trading-portföljen sedan Aleksandar slutat. Men till vrakpriser.
Problelmet var som det är i dag med till exempel SEB. Skall en option upptas i boken till dess marknadsvärde eller till det värde det beräknas få om något år på grundval av den strategi som är uppbygd.
Jag kan inte mer än rekommendera boken "Ondskans herrar". Jag trodde personligen inte jag skulle få läsa en så ärlig skildring i livet på ett mäklarhuset ett år före kraschen. Dels av Carnegie men även av börsen i dess helhet.
Det behöver inte finnas någon tvkesamhet att det som hände 1990 när Sveriges Riksdag på inrådan från dåvarande statsrådet Lundgren (i dag generaldirektör på Riksgäldskontoret) och hans dåvarande statssekreterare Urban Bäckström (f.d. riksbankschef och i dag VD på Svenska Industriförbundet) var ett misstag.
Det var när man beslöt att tillåta att bankerna handlade i eget lager. Det vill säga en bank och mäklarfirma skulle få gör egna affärer. Tidigare hade de bara fått göra affärer på uppdrag av en utomsående kund.
Häromdagen sa Schweiz riksbankschef att bankerna i världen är orsak till vår stora kris i dag. Detta har flera sagt. Bland annat Tysklands finansminister och flera andra.
En bank och en mäklare skall mäkla aktie- och derivataffärer som en kund beställer, de skall inte göra affärer själva, "i eget lager" som det heter.
Då går det fel. Vilket skulle bevisas och härmed är gjort!