Post entry

Min bästa vän Jolly Bob - inflationen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Molnen tornar upp sig

Igår satt jag och läste SvD om "Molnen tornar upp sig" med caffe latte i handen. Det är en intressant artikel av Leif Petersen. Det handlar om stigande oljepriser och dyrare livsmedel som har drivit upp inflationen i Sverige.

Petersen skrev "inflation är ordet på allas läppar". Ordet har fått mig intressera för att studera inflationshotet. Jag tänker på börsmarknaden sommaren 2007. Det var en positiv börsmarknad och många företag höjde sina prognoser. Det var därför Christer Gardell som talade om "superkonjunkturen". Några veckor senare mottogs marknaden en negativ statistik - den amerikanska sysselsättningen rasade totalt. Då har den internationella riskbilden ändrats successivt i samband med den tilltagande oron på de finansiella marknaderna.

Börskurserna rasade. Marknadens analytiker pratade om bolånekrisen. Många investerare underskattade deras varningar. Jag var en av dem som inte räknade med att bolånekrisen skulle slå hårt mot finansmarknaden. Oerhört dumt av mig faktiskt!

Oron på finansiella marknaderna i spåren av den amerikanska bolånekrisen har också lett till att priserna ökat. Vilket innebär att det blev dyrare att låna. Oljepriset har stigit vilket ledde till stigande matpriser. Högre löner har drivit upp inflationen. Tillväxten dämpades i den amerikanska ekonomin och spred till Europa och övriga i världen.

I Sverige har effekterna av oron på de finansiella marknaderna varit ganska begränsad än i USA och Storbritannien. FED agerade med att sänka styrräntorna från 5.25% till 2.0% på nästan 6 månader. Det var ganska illavarslande av USA. Oron påverkade Ericssons tillväxt negativt.

Avbryter mitt skrivandet pga händelsen.

Min bästa vän Jolly Bob gick bort igår kväll. Han orkade inte. Han visste att han skulle dö. De flesta hundar gömmer sig eller lägger sig mot en vägg. Men Jolly Bob kom till mig och tittade på mig när jag kom hem från affären. Han låg i mina armar och var svag. Jolly Bob dog i mina armar. Det är helt overkligt att han inte är med mig nu. Saknar honom enormt. Han var en härlig vän jag haft så mycket kärlek vi har haft till varandra. Han har haft ett fint och härligt liv. Älskar honom så innerligt.

Min familj och jag tänker på Jolly Bob. Oj så mycket kärlek vi har fått av honom. Den ska vi förvalta väl inom oss!

Puss lille fina Jolly Bob,

Din husse,
Oskar Fredrik

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?