Post entry

Kina-relaterade aktier

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Att Kina är ett land i tillväxt, med stor potential, torde de flesta vara överens om. Men vilka aktier är lämpliga att välja om man vill köpa dem här på Stockholmsbörsen? Med lite eftertanke så finns det ett flertal som passar i en "kinaportfölj".

Ericsson och Nokia försökte tidigt tränga in på den kinesiska marknaden med sina mobiltelefoner, och Ericsson dessutom med sitt nätverk. konkurrensen är stenhård, då det finns en tradition i Kina att kopiera och tillverka billiga piratkopior. Därmed kan det vara svårt att få nya produkter att bli riktigt lönsamma. Det räcker med att någon kunnig köper en telefon och sedan försöker massproducera en likadan, men med lågpriskomponenter. Detta tycks vara svårt att förhindra även om man har patent och produktskydd av olika slag.

ABB är en annan självklar kinaaktie. Generatorer och elektrisk kompetens behövs i landet som bygger i stor skala och börjar kräva elektrisitet till alla.

Även Autoliv kan komma i fråga. Krockkuddar till de kinesiska bilarna, är en självklarhet, och bilmarknaden kan bli riktigt stor. Tillväxtpotential med andra ord.

Sandvik levererar verktyg till den framväxande industrin. Efterfrågan på kvalitetsprodukter gör Sandvik till ett självklart val för den som vill ha en fot inne i Kina.

Elekta, strålkniven, har haft stora framgångar i Kina. Det kanske kan betecknas som en av bolagets främsta marknader?

Även Oriflame, försöker expandera i Kina, även om det inte kommer att bli en lika självklar framgång som i "moderlandet" Ryssland. Det är nämligen inte helt enkelt för kvinnor att anordna Oriflamepartyn på samma enkla sätt som i andra länder. Dels finns politiska hinder, och även vissa kulturella svårigheter.

Jag har tidigare skrivit om att danska Carlsberg kan bli en lyckad kinaaktie. De har stora planer för de törstiga kineserna.

Även Aarhus Karlshamn står i startgroparna för att etablera sig i Kina. I nuläget är det gigantiska landet en väldigt liten chokladmarknad, men det kan snabbt komma att förändras, när kineseran lägger sig till med västerländska matvanor.

Även en del råvaruaktier, som Boliden och SSAB säljer gärna högkvalitativa mineraler och högförädlat stål till Kina.

Ovanstående är bara "ett skrap på ytan" av vilka företag som har etablerat sig, eller har potential att växa till sig i Kina. Jag hoppas att någon bloggare kan komplettera ovanstående lista, eller eventuellt korrigera den. Allt för att förteckningen av kinaaktier, som går att köpa från Stockholmsbörsen, eller angränsande länder, skall bli så komplett som möjlig.

Jag tänker mig att det kan vara lika lönsamt att välja de kinsesrelaterade aktier som vi har på den svenska marknaden, som att köpa kinafonder, och betala dyra avgifter.

..

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?