Post entry

Ericsson mot 60 kronor!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vaknade tidigt på morgonen efter en god nattsömn kunde jag bara ta några steg till min Apple datorn. Fick reda på att Ericssons rapport har kommit in till marknaden. Studerade lite närmare rapporten. Jag kan bara konstatera att den var inte en godkänd rapport direkt.

Tyvärr har marknadens analytiker gett Ericssons resultat godkänt bara för att de uppskattade kassaflöde och utdelning. Men glömde bort att Ericsson under hela 2009 genomfört flera besparningar och nedskärningar, och detta dämpar ner vinstfallet. Varför tittar inte marknadens analytiker på brutto- och rörelsemarginalerna som har sjunkit?

Ericssons vinst för helåret 2009 uppgick till 1.14 kronor mot 2008:s vinst 3.52 kronor. Det är ett stort vinsttapp. Det innebär att p/e-tal har reviderats upp till 62.20 om aktien handlas för 71.15 kronor.

Marknaden tycks fokusera på svaga positiva nyheter från bolaget. Det är bara efterfrågan på drift- och underhållstjänster hos teleoperatörerna är fortfarande hög, och inget tyder på att den skulle mattas. Är det säkert att det finns en hög efterfrågan för att börsen har gått upp? Hur ser ekonomi hos konsumenterna ut när räntan stiger?

Ericsson har fortfarande problem med lönsamhet, och de tvingas varsla 1500 tjänster i de närmaste tiden. Det innebär stigande kostnader för bolaget. Samtidigt ville inte Ericsson uttala om bolagets resultat framöver. Bara försiktighet.......

Tidigare tyckte marknaden inte om en osäker prognos från bolaget. Aktien borde ha fallit ner med 5-6 procent. Jag undrar om marknaden har fortfarande problem att förstå värderingarna? Ericsson före rapporten har enligt min värderingsmodell överstigande 21.6 vilket är mycket högt värderad.

Har en säljrekommendation för Ericsson med riktkurs 60 kronor!

Räkna enligt värderingsmodellen:

(P/e) x (P/s)

_______________

kurs eget kapital

Värderingstal:

0 - 5 Mycket köpvärd

6 - 9 Köpvärd

10 - 12 Avvakta

13 - 15 Sälj

16 - 50 Kraftigt sälj

Observera att det är lättare att räkna ut efter Q4-rapporten. Egentligen borde det finnas bättre uppdaterade värderingsindex-systemet för att hjälpa investerare förstå värderingarna bättre. Börsen har gått väldigt kraftigt upp sedan botten i mars 2009. Alla följer "John" utan att följa fundamenta som faktiskt talar om för att börsen har överskridigt med +35%.

Många bolag har redan svårt att försvara höga aktiekurser. Marknaden har redan ställt låga förväntningarna på alla bolag som skall rapportera. Många av svenska bolag har för höga p/e-tal. Jag ska lista ut vilka bolag som är kraftigt övervärderade. Skriver i nästa blogg.

Observera att amerikanska börserna har utlöst säljsignal i fredags, och det blir en tidsfråga om börserna inte orkar fortsätta upp utan faller ner rakt. Tyska DAX föll också ner.

Men Stockholmsbörsen vägrar följa med ner - det är mycket märkligt med tanke på många svenska bolag inte visar höga vinster som de borde visa.

Må så gott,

Oskar Fredrik

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?