Post entry

Ericsson & Alan Greenspan

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Äntligen hausse på Stockholmsbörsen utom Ericsson som backar med 5 procent. Gårdagens Nasdaq steg kraftigt efter bra statistik som pekar att USA ekonomin befinner sig i en stabil utveckling. Men utesluter inte att faran är över än.

Ericsson backade med över 5 procent med tanke på att Ericsson innan dagens öppning har gått över 28 procent efter rapporten. Det finns två orsaker till aktiens nedrekyl. Vinsthemtagningarna och nyheten om att Ericssons mobiltelefonverksamhet skulle göra en del justeringar i räkenskaper. Det har gått rykten om att de skulle justera om. Men Ericsson har gått med nyheten till marknaden att bolaget inte känner till det.

Jag tänker på förre FED-chefen Alan Greenspan som varit centralbankschef mellan 1987 och 2006. Det är en intressant person som följde utvecklingen i världsekonomin. Han skrev en bok "Turbulens tid". Det är en oerhört intressant bok.

Alan Greenspan har arbetat i kontrollrummet av den globala ekonomin under längre tid och med större inflytande än någon annan nu levande människa. I "Turbulensens tid" förmedlar han sin livsberättelse i ljuset av den enorma mängd historia som han upplevt och varit med om att skapa. Han ger personliga porträtt av de världsledare han arbetat med och lärt känna. Vi får följa alla amerikanska presidenter från Nixon till George W Bush och premiärministrarna Blair och Thatcher genom de kriser och utmaningar de stått inför. Alan Greenspan börjar sin berättelse på morgonen 11 september 2001 då han befann sig ombord på Swissair Flight 128 mellan Zürich och Washington DC när han fick beskedet om terrorattackerna i New York och Washington DC. En stor och känsloladdad upplevelse.

Blickarna tillbaka på sin barndom i fattiga Washington Heights, och följer de vägar som hans märkvärdiga liv tagit honom på och som sträcker sig över de 18 åren som chef för Federal Reserve.

I bokens andra del förmedlar Greenspan sin syn på vilka faktorer som driver ekonomisk tillväxt, hur han ser på samtliga stora länder och regioner i världen, och förklarar med detta som utgångspunkt vilka trender som globaliseringen följer och vad vi konkret kan vänta oss av framtiden.

Greenspan skrev "Turbulensens Tid är mitt försök att förstå denna nya värld - hur vi kom hit, vad vi går igenom och vad som finns bortom horisonten, på gott och ont"

Alan Greenspans hävdade i sin bok att han anser dåvarande president Bill Clinton var den bäste president han arbetade med när det gäller amerikanska ekonomin. Clinton lyckades genomföra sitt arbete, vända upp budgetunderskott till budgetöverskott på några år. Greenspan var besviken på nuvarande president George W Bush som körde sönder ekonomin.

Jag rekommenderar er köpa bok "Turbulensens Tid" och läsa den när det passar er för tillfället.

Må så gott,
Oskar Fredrik

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?