Post entry

Small cap pharma kriget

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Diskussioner går vilda över vilket small cap pharma bolag som går "först i mål", spaltmeter skrivs varje dag och stenar kastas i glashus.

Senaste tidens turbulens som initierades av annonseringen av den framtida vägen för Karo Bio's läkemedel Eprotirome har nått oanade proportioner. I ena ringhörnan har vi gedigna Karo Bio fantaster och i andra ringhörnan Epicept extremister. Vett och etikett i skydd av anonymiteten bakom ett "forum-nick" eller ett "chatrum-nick" har helt flugit ut genom fönstret.

Bortsett från EpiCept och Karo anhängare har vi de enstaka spydigheter från Topotarget anhängarna och i någon mening har jag på grund av mina skriverier blivit vad tillsynes skulle vara en upprorsmakare. Åsikter som delas mellan lägren bemöts med en gedigen fientlig stämning och hård kritik, den objektivitet som skulle önskas av aktieägare är som bortblåst. I reflektion till de diskussioner som uppkommit fattar jag nu pennan och sätter ner foten med vit flagg hissad.

De faktum som föreligger är att de bolag som nämns här inom är alla vinnare i mina ögon varvid det fientliga meningsutbytet känns helt onödigt. Den enda skillnaden mellan bolagen är precis som ingressen säger, vem som går först i mål, vänder skutan och börjar tjäna pengar i stället för att suga ut rim och reson från aktieägarna först. I diskussionerna har det uppkommit argument att dessa bolag ej kan jämföras med argument som:

1. Bolagsledning
2. Medicinska indikationer
3. Tillgängligt kapital
4. Kvalitet

I slutändan vill alla som investerar sina pengar i aktier få utdelning på sitt kapital och ovanstående argument som bollas är kraftigt objektiva beroende på vilket bolag envar investerat i. Dessa argument har diskuterats till leda och skulle nog kunna diskuteras vidare till död dagar. De fakta som dock föreligger för alla bolag i sektorn är de immateriella värde som finns i deras pipeline där i värderingen på bolaget ovanstående argument vägs in. Vad är rätt och fel i argumentationen att vid byte av bolagsledning så skulle värderingen på bolaget gå upp? Jo att de immateriella rättigheter som bolaget har är densamma som innan. Med ny och kompetent ledning kan visserligen preparet bli mer eller mindre framgångsrika, men värdet på preparatet i en värderingsmodell, vilken som, förändras inte.

Dessa bolags utveckling på börsen har sedan årsskiftet lämnat mycket att önska vilket ytterligare ökar den fientlighet som råder mellan lägren då surt förvärvat sparkapital går om intet. Med viss desperation försöks kurser pratas upp, vilket om möjligt påverkar en promille av aktiesparare, en obefintlig mängd med andra ord.

Min ståndpunkt är att om jag hade trippelt mitt kapital hade jag investerat i alla bolag. Men i nuvarande läge, då de flesta av oss small cap pharma aktieägare ligger seriöst minus i aktiedepån, -30%, -40%, -50%, så måste varje person avgöra själv vilket bolag som för tillfället är för nedtryckt och har en uppsida inom den närmaste perioden. Klart som solen är att åsikterna är delade som Grand Canyon även här, dock tycker jag att viss respekt kan hållas för individers val.

Slutligen så vill jag bemöta en personlig kritik som uppstått, där jag liknas med en domedagsprofet för Karo Bio. I all välmening, vid min senaste aktieanskaffning satt jag i valet och kvalet mellan Karo Bio och EpiCept. Vilket av bolagen har mest uppsida på kort sikt? Med 50/50 chans som jag såg det föll valet på en ökning i EpiCept där min personliga åsikt var att här fanns det mest pengar att hämta på kort sikt. Nu i efterhand då kurserna bägge fallerat ser jag egentligen ganska neutralt på mitt val. Besvikelsen i mitt val dock var att den senaste kapitalanskaffningen blev en emission och inte ett förväntat avtal. Men precis som i Karo Bio lyser även där avtal med sin frånvaro. Vidare spekuleras hejvillt och med liknelser till Countermine anhängare om min och andras mejlkommunikationer med ledningen. Det påstås att det skulle förekomma falsifieringar av påstådda mejl. Låt mig klargöra detta, INGEN av dessa mail innehåller på något sätt någon hemlig information, däremot klargöranden i frågor som är oklara och INGET mejl som jag delat med mig av publikt är falsk. Jag har vid tillfällen bidragit med översättningar till Svenska som på något sätt skulle kunna förvanska kontenten vid en fel översättning. På senare tid dock har jag valt att ej publicera mejl kommunikation då dessa skadat responsen jag fått och jag klargör det väldigt tydligt till eventuella aktieägare som får en vidarebefordring. Så dessa hemliga, suspekta samt falska mejl som påstås är inget jag har en del i.

/Pfenix

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?