Post entry

Oraklet i Tarrytown 2

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är bara att konstatera – när oraklet i Tarrytown talar – då sjunker aktiekursen – igår med hela 6 procent!

Jag tror det är mycket uppnåbart att hitta en kvalitetspartner i år” sade Jack Talley i februari 2008, gällande smärtlindringskrämen NP-1. Drygt 27 månader senare(!), alltså under gårdagen, krängde nyhetsbyrån Direkt ut ett pm om att Talley avslöjat att det fanns en risk för att partneravtalet dröjer in i 2011, eftersom partnerkandidaterna inte ännu varit villiga att betala den upfront på 20-30 MUSD som EpiCept önskar. Med tanke på hur lång tid som gått till letande efter en partner för NP-1, samtidigt som vi vet att bolaget tillbringade plågsamt lång tid till letande efter en partner för Ceplene och till slut erhöll en blygsam upfront på 5 MUSD (3+2), börjar man ju undra om EpiCept verkligen kommer att lyckas bättre denna gång. Eller är det så illa att ledningen medvetet fördröjer avtalet för att ha någonting kvar att måla upp för en tänkbar investerare då det finansiella läget i bolaget nu ännu en gång nått kritisk nivå då kassan är slut om ett par månader?

Talley & Co ter sig givetvis saliga över marknadspotentialen för smärtlindringskrämen och spår peak-sales på 0,5 – 1 miljard USD. Problemet är dock att fas II-studien för diabetesneuropati, vilket är den största indikationen inom nervsmärta, misslyckades med att nå statistisk signifikans. Och även fastän EpiCept tror att statistisk signifikans kan nås i fas III då behandlingstiden förlängs till 12 veckor bör man ju fråga sig om salvan verkligen har så stor kommersiell potential om det dröjer såpass länge för att nå effekt. Det finns dock miljontals patienter som lider av nervsmärta inom olika sjukdomar men å andra sidan är ju inte salvan något cancerläkemedel som kostar 30 000 USD utan snarare ligger prislappen närmare hundralappen vilket alltså innebär att det krävs väldigt många patienter innan någon märkbar försäljningsframgång kommer att kunna skönjas. Konkurrensen är även tilltagande och ytterligare finns det frågetecken kring de substanser som ingår i salvan även fastän biverkningarna visat sig vara milda. Så hur är läget egentligen i Tarrytown? Show me your cards Jack! Sitter du på Svarte Petter?

Om jag gör en vågad gissning tror jag tyvärr att EpiCept vet att de högst sannolikt kommer att tvingas acceptera en låg upfront och fördröjer därmed partneravtalet för att inte spela ut alla kort för tidigt till eventuella investerare som bolaget hoppas locka med guld och gröna skogar i form av en upphaussad bild av NP-1. Spelkorten börjar även bli få på Jacks hand, åtminstone efter gårdagens artikel i VA då ännu ett kort synades där det framkom att det skulle dröja tills slutet på 2011 innan EMEA eventuellt skulle ändra produktbeskrivningen för Ceplene.

EMEAs rekommendation för Ceplene är i dagsläget att läkemedlet skall användas för patienter under 60 år men EpiCept jobbar alltså på för att få rekommendationen ändrad så att fler patienter (60+) kommer att få tillgång till läkemedlet. Problemet är att medianåldern för insjuknandet i AML i t ex Sverige ligger på 71 år, vilket alltså innebär att majoriteten av patienterna som insjuknar är över 60 år och utanför EMEAs rekommendation. Det är således endast en bråkdel av patienterna som omfattas av EMEAs rekommendation och som sannolikt kommer att höra till den grupp som lättast kommer att få tillgång till Ceplene under de två första försäljningsåren, vilket dels kommer att fördröja eventuella försäljningsbaserade milstensbetalningar från MEDA samt framförallt ge betydligt lägre royaltyintäkter än vad vi kanske hoppats på. Peak-sales på 200 MUSD ser alltså rätt så avlägset ut och vi behöver kanske fråga oss om Ceplene överhuvudtaget i någon större utsträckning kommer att ges till patienter som ligger ovanför medianåldern? Läkemedlet är ju inte direkt billigt och det finns trots allt biverkningar vilket innebär att läkaren garanterat kommer att göra en kostnadsmässig övervägning gällande äldre patienter beräknat på dennes allmänna hälsa.

Studerar vi slutligen facit ser det alltså magert ut på intäktsfronten framöver. Eventuellt kan EpiCept hoppas på en milstensbetalning från Myriad när Azixa påbörjar fas III-studier men frågan är om detta verkligen kommer att ske under innevarande år och även om det inträffar så motsvarar milstensbetalningen endast drygt 3 månaders kassaförbränning. Hoppas du därtill på en markant aktieuppgång med hjälp av inlämndandet av en NDA för Ceplene eller tack vare bra Azixa-resultat så vet vi att saftblandarn i ATM-programmet riskerar att slå omkull kursuppgången. Nä, det är bara att inse verkligheten, att investerarna skyr biotech som elden, vilket bevisas med att det idag faktiskt finns bioteknikbolag med en lovande portfölj som värderas under den egna kassan. Skulle det vara så illa i EpiCepts fall skulle jag dock kunna tänka mig att köpa aktien. Kanske Jack har något att tillägga så kanske bolaget blir gratis?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?