Post entry

Oraklet i Tarrytown

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Läser på Wikipedia: Orakel är en spådom eller budskap som anses härröra från en högre makt och som framförs av en specialist (också kallad orakel) och som tolkas av det närvarande prästerskapet.

Jack Talley, VD för EpiCept, bör rimligtvis vara specialist, självklart inom bioteknik, men även inom sitt bolag som han är VD för. Således bör hans uttalanden vara professionella och rimligtvis även någorlunda förtroendefulla.

Angående det förhoppningsvis kommande partneravtalet för Ceplene och den europeiska marknaden avslöjade Talley redan i februari 2008, innan den preliminära omröstningen skulle ske vid EMEAs rådgivande komitté, att intresset från möjliga partners varit stort. Dock snubblade ju Ceplene på mållinjen eftersom EMEA gav ett negativt utlåtande om preparatet vilket tvingade läkemedlet att göra ett extra varv via överklaganden, för att slutligen nå ett positivt utlåtande under sommaren och ett slutgiltigt godkännande i oktober samma år.

I samband med godkännandet avslöjade Talley att han förväntade sig att partnerdiskussionerna skulle gå snabbt och att EpiCept skulle ha en partner klar ”under det sista kvartalet 2008”. Några månader senare ändrade dock Talley sitt uttalande till ”snarast möjligt under 2009” och vid Q2-rapporten rann smolket i bägaren slutligen över då Talley avslöjade att partnern i sista stund ångrat sig. I november gjorde Talley sitt senaste utlåtande om att bolaget aggressivt nu letar efter en partner och att de förnärvarande är aktivt involverade i diskussioner med flera intressenter.

Som bekant så letar dock inte bara EpiCept efter en partner till Ceplene utan även till smärtkrämen NP-1 som står redo för att inleda fas III-studier. Rullar vi åter igen tillbaka bandet tills februari 2008, avslöjade då Talley även att EpiCept påbörjat diskussioner med möjliga partners för smärtkrämen och till nyhetsbyrån Direkt sade han t.o.m.: "Jag tror det är mycket uppnåbart att hitta en kvalitetspartner i år, särskilt när bolagen ser resultaten från fas II-studien.” I augusti samma år reviderades uttalandet till att partneravtalet troligtvis dröjer tills första kvartalet 2009. Vid Q3-rapporten i år ändrades dock uttalandet ännu en gång till ”förmodligen någon gång under 2010”, även fastän det förstås inte var helt osannolikt med ett avtal redan i år.

Han är sannerligen en riktig prognosmakare herr Talley men något orakel är han knappast tillräckligt kvalificerad för eftersom partneravtalen fortfarande dröjer samtidigt som kassan sinar för det svensk/amerikanska bioteknikbolaget. På aktieforumen har dock dagshandlarna idag fått eld i baken och spammar hejvilt om att avtalet är klart och att nyheten läckt - och ännu en gång, som så ofta förr, blir det tokrally i aktien. Frågan är dock om dagshandlarna har bättre orakelförmåga än Talley för det sunda förnuftet säger att så länge det fortfarande finns intressenter som befinner sig i olika skeden av DD-processen, lär det knappast bli något avtal. Personligen ringde även mina varningsklockor när jag lyssnade på frågestunden under telefonkonferensen vid senaste rapport där Talley plötsligt avslöjade att ett Big Pharma-bolag återvänt till förhandlingarna som tidigare lämnat förhandlingsbordet. I mina öron lät inte uttalandet trovärdigt utan jag fick direkt en känsla av att det endast var kursvård som vred till tungan på Talley. Det som dock skulle ge ett behövligt förtroendepoäng för VDn är om EpiCept lyckas köra igång fas III-studier för Ceplene mot MDS före årsskiftet, något som Talley, hör och häpna, estimerat.

Jag är alltså uppenbart misstänksam mot bolaget men jag är dock trots allt aktieägare, för kursrörelserna blir ju ofta våldsamma när plötsligt hela fårskocken skall in. Risken finns dock att många snubblar i hagen och blir renrakade medans de som först klivit in hunnit smita ut och samtidigt lagt på ullet!

Lycka till i denna uppgång!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?