Post entry

Nitlotten Ceplene

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Så blev det som det oftast går, helt åt skogen!

Syftar givetvis på dessa forskningsbolag som det ofta spekuleras och haussas vilt kring på aktieforumen. Dessa har ju ofta enligt skribenterna en helt revolutionerande produkt och även om det rör sig om läkemedelsprojekt som har ”orphan status” så basunerar optimistiska drömmare ut att plötsligt skall halva världens befolkning drabbas av denna ovanliga åkomma. I fantasin jämförs sedan dessa forskningsbolag med Astra Zenecas börsvärde för att aktieägaren skall kunna fantisera om hur hög den eventuella avkastningen blir när läkemedlet kommersialiserats till fullo. När sedan bakslagen kommer så tröstar sig aktieägarna med att deras pengar går ju trots allt till välgörande ändamål. Vadå välgörande ändamål? Det blev ju ingenting!

Okej, visst är det bra att ge pengar till forskning men jag syftar på de förhoppningsfulla småsparare som övertygats av allt haussande på forumen utan att ha gjort en egen analys och kanske t.o.m. spekulerat bort största delen av portföljen. Det är sannerligen inte så kul för dessa när nästan allt kapital plötsligt försvunnit och när möjligheten till en kursåterhämtning inte kan ses under överskådlig tid då fokus snabbt lagts på nästa forskningsprojekt som befinner sig i tidig utvecklingsfas.

Idag fick Epicept ett ordentligt bakslag när en knapp majoritet av EMEAs vetenskapliga kommitté röstade emot att bolagets huvudprojekt Ceplene skall godkännas som läkemedel för behandling av blodcancersjukdomen AML. Det är dock ännu inte kört för Ceplene, utan EMEA kräver en ytterligare klinisk studie på den behandlingsindikation som ansökan gällde. För de som varit med sedan bolaget hette Maxim, darrade antagligen till en extra gång då dagens pressmeddelande kablades ut eftersom just Ceplene stött på patrull förr, men då riktat mot en annan åkomma.

Huttrade aktieägare får nu vänta ytterligare en månad på slutligt beslut. Ceplene visar dock både effekt och säkerhet men det är ett betydligt högre spel som Epicept nu spelar jämfört med tidigare. Det är ju i princip som att stå framför Idoljuryn och se en gråtande Kishti vädjande för godkännande och vid hennes sida Peter Swartling sittande med tummen ned. Utslagsrösten hamnar således på Daniel Breitholtz och oss män emellan Daniel, inte tänker väl du rösta med Kishti eller? Och att därtill hoppas på att Epicept skulle få den sittande EMEA juryn att säga upp sig i protest, det är väl lite för fantasifullt ändå?

Låt istället de större finansiella spelarna stöda forskningsbolagen och köp istället bolag som inte faller på en enstaka produkt. Det finns gott om sådan på börsen som även kan ge betydligt högre avkastning på sikt än ett forskningsbolag som sitter på ett läkemedel med ”orphan status”. Och om du nödvändigtvis måste köpa en lott, köp då hellre än Triss eller en Harry Boy!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?