Post entry

Karo Bio vs. EpiCept

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rubriksättningen upprör, jag vet, men det är också det som Jill Bederoff vill illustrera när hon under gårdagen spolade ner Karo Bio i toalettstolen samtidigt som hon bredde ut ett paket Bregott över EpiCept. Det som vi i första hand bör lägga uppmärksamhet på gällande denna manöver är att Jill är en ekonomijournalist, och i hennes verksamhetsbeskrivning står det uttryckligen att hon regelbundet skall släppa "mediala bomber"!

Gårdagens säljrekommendation av Karo Bio var också en "bomb", som även innehöll en skaplig mängd granatsplitter i form av en provokativ tilläggsblogg om EpiCept, som alltså presenterades som ett intressantare placeringsalternativ än Karo Bio. Då båda forskningsbolagen förväntas presentera partneravtal i närtid, kring högaktuella substanser, var det alltså lite av ett genidrag av Jill, att föra dem upp på slagfältet för att göra en jämförelse. Nu lär ju inte Jill bli nominerad till årets ekonomijournalist för dessa två artiklar, men ordentligt med uppmärksamhet skapade hon ju under gårdagen som säkerligen också följs av efterföljande svall de närmaste dagarna. Sett ur ett journalistiskt perspektiv visade Jill alltså sin proffessionalism, för skulle hon istället ha skrivit en köprekommendation, skulle den för det första ha försvunnit i mängden bland alla andra redan tidigare publicerade köprekommendationer kring Karo Bio, och för det andra riskerade hon ju även att stämpla tidskriften Veckans affärer som en "efterföljare", något som varje tidning till varje pris försöker undvika. Nää, draget var genialiskt, för marknaden blev grundlurad och aktierna skickades åt varsitt håll, samtidigt som besökarantalet på Veckans affärers hemsida hade ett uppsving.

Personligen hyser jag inte något agg mot Jill Bederoff gällande detta, snarare tvärtom, för jag tycker faktiskt att hon med sitt rätt så stora tunnelseende med stort fokus på risken gör marknaden en tjänst. I dagens tuffa marknadssituation kan det ju faktiskt gå så att Karo Bio eventuellt tvingas nöja sig med en relativt låg upfront för sitt eprotirome och visar de å andra sidan att de har tillräckligt med uthållighet för att förhandla upp förskottsbetalningen finns det även en stor risk för att partneravtalet drar ut på tiden. Desto längre tid som Karo Bio förbrukar i förhandlingarna, desto oroligare blir sedan marknaden, då bolaget i princip kategoriserat in sig själva som en "one-drug-story", även fastän det finns fler lovande läkemedelskandidater i botten på forskningsportföljen.

Hos EpiCept blåser det dock andra vindar, åtminstone kring Jills halvlånga hår. I den granatsplittrande efterföljande bloggen avslöjas nämligen att EpiCept nu är nära ett partneravtal för sitt cancerpreparat Ceplene, och att kommersialiseringen alltså är nära. Veckans affärer har även en liggande köprekommendation i arkivet på EpiCept och Jill förklarar alltså i ett drag med smörkniven att EpiCept är en tryggare placering än Karo Bio, då EpiCept framförallt sitter på ett godkänt läkemedel. Ytterligare avslöjas att EpiCepts VD under en intervju med författaren, inte tror att bolaget under överskådlig framtid kommer att behöva något ytterligare kapitaltillskott. För en EpiCeptägare finns det alltså skäl att bräsera av glädje över bloggen, men även här finns det en kortsiktig risk att beakta.

EpiCepts VD Jack Talley avslöjar nämligen att bolaget inte strävar efter att få en stor upront, utan det är viktigare att finna en bra partner som tryggar den långsiktiga potentialen. Det finns således skäl att tro att Talley fokuserar på att få upp royaltysatsen på bekostnad av förskottsbetalningen. Frågan är då hur marknaden, kortsiktigt, kommer att tolka en låg upfront? Det finns ju även en risk för att bolaget vid partnerpresentationen inte avslöjar hur hög royaltysatsen är och med tanke på hur kursutvecklingen blev för Orexo efter att FDA godkänt Edluar (Sublinox), som resulterade i en milstensbetalning på 5 MUSD istället för det "förväntade" 30 MUSD, är det tydligt att just "cash is king" för biotech och värderingarna i detta utmanande börsläge, vilket alltså kan resultera i att marknaden i värsta fall sänker aktien.

Nu tror jag dock inte att presentationen av partnern kommer att vara så pass innehållslöst, utan jag misstänker istället att det kommer att finnas rätt mycket inbakat i avtalet och att dessutom Talley kommer att vara rätt så munvig vid presentationen då han eventuellt avslöjar hygglig upront, royaltysats, försäljningsprognos samt dessutom även en utlicensiering av Ceplene mot någon annan blodsjukdom. Gällande Karo Bio är jag även hoppfull kring eprotirome och trots konsolideringar inom Big Pharma, finns det fortfarande gott om tänkbara partnerkandidater som är villiga att slåss om kolesterolsänkaren. Det känns dock ibland välbehövligt att någon uppmärksammar riskerna och Jill Bederoff gjorde också det under gårdagen, när hon slog två börsflugor i samma smäll, samtidigt som vi också vet att redaktören på eftermiddagen gratulerade henne för artiklarnas dragningskraft till hemsidan!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?