Post entry

Jack-pot Talley!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag måste erkänna att jag har haft rubriken i bakhuvudet rätt länge och idag fanns det ju äntligen skäl att använda den då EpiCept efter sju sorger och åtta bedrövelser äntligen fick till ett partneravtal för huvudprodukten Ceplene. Champagnekorkarna slår nu alltså i taket i Tarrytown men det fanns dock några placerare som var övertygade om att det var endast billigt skumvin i flaskorna eftersom det efter den initiala kursrusningen skedde vinsthemtagningar vilket resulterade i ett kraftigt hack i kurvan. Anledningen till att några placerare lämnade aktien berodde högst troligt på den låga upfront på 3 MUSD som licenstagaren Meda betalar samt då det finns orostecken kring royaltyn eftersom EpiCept endast avslöjar att royaltysatsen är tvåsiffrig. Då förtroendet på börsen varit mycket lågt för EpiCept finns det säkerligen en stor oro för att royaltysatsen således är låg och att det totala avtalsvärdet är litet för EpiCepts del.

Min personliga övertygelse är att avtalet är mycket baktungt med en hög royaltysats. Att bolagen överhuvudtaget meddelar roytaltysatsen vid avtal är ovanligt och sneglar vi på Meda så är det sällsynt. Det är alltså branschmässiga termer som single- samt double-digit som gäller vilket innebär utrymme för spekulation. Min gissning är att royaltysatsen befinner sig på minst 30 procent. Det som talar för detta är att Ceplene är ett godkänt originalläkemedel med särläkemedelsstatus. Risken för licenstagaren Meda är alltså begränsad och därtill är läkemedlet även skyddat från konkurrens. Det bör således vara en självklarhet att Meda tvingas betala en premie för detta, antingen kopplat till upfront, milestones eller royalties. Då såväl upfront som milstensavgifter är mycket begränsade i avtalet är sannolikheten således stor för att premien landat ovanpå royaltysatsen. Noterbart är även att originalläkemedel inom cancer vanligtvis genererar en bruttomarginal på över 90 procent vilket innebär att det finns flera kakbitar att dela på. Värt att poängtera är också att avtalet även omfattar Ceplene mot övriga blodsjukdomar som MDS och KML, vilket om Ceplene blir godkänt för dessa fördubblar marknadspotentialen. Sannolikheten är således stor för att Meda bekostar dessa ytterligare studier samt att dessa indikationer även påverkat roytaltysatsen positivt.

Med en upfrontbetalning på 3 MUSD väcks dock oron för att EpiCept skall tvingas genomföra en nyemission eftersom upfrontbetalningen endast finansierar EpiCepts verksamhet för ett par månader. Då nuvarande kassa (exkl Meda:s upfront) estimerats räcka in i det andra kvartalet skulle alltså EpiCept eventuellt kunna tvingas till kassapåfyllning under det andra halvåret. Det finns dock goda möjligheter för att bolaget skall kunna undvika fler nyemissioner.

För det första finns det en milstensavgift på ytterligare 2 MUSD kopplat till lanseringen vilket knappast är så långt borta. För det andra finns det en möjlighet att Myriad Pharma påbörjar fas III-studier för Azixa vilket triggar en milstensbetalning på cirka 4 MUSD till EpiCept. För det tredje förväntas EpiCept i år även ingå ett avtal för smärtkrämen NP-1, vilket alltså skulle kunna resultera i ytterligare upfront. Slutligen förbättras nu EpiCepts kreditvärdighet när partnern nu äntligen är på plats vilket bör resultera i att bolaget har möjlighet att finna en bryggfinansiering via lån tills något av ovanstående målsättningar slagit in eller tills försäljningen av Ceplene börjat generera tillräckliga royaltybelopp så att EpiCept blir självfinansierade.

Angående det förväntade partneravtalet för NP-1 tror sig Talley även att detta kommer att kunna materialiseras under första halvan av innevarande år. Detta är självklart positivt och det är även inte heller otänkbart att Meda kan dyka upp som partner även här då läkemedelskoncernen har smärtmedicinen Onsolis i porföljen sedan tidigare. NP-1 skulle således ytterligare kunna öka Meda:s ställning inom smärta och det är kanske inte helt otänkbart att det redan nu finns ett preliminärt avtal mellan bolaget då Talley vågar göra en såpass våghalsig prognos som att de tror sig få till ett avtal redan under H1. Dock känner vi ju sedan tidigare till att den gode Jack ofta gör våghalsiga prognoser.

Slutligen tycker jag personligen att det är dumt att överhuvudtaget överväga att sälja aktien i detta skede eftersom avtalet nu sannolikt kommer att medverka till att den förtroendekrisstämpel som EpiCept haft på sig nu börjar suddas bort. Ser vi framåt ser även agendan högintressant ut med avtal för NP-1, ytterligare studieresultat för Azixa och förhoppningsvis steget in i fas III, uppstart av Crinobulin in i fas 1b samt publikation av fas 1a och slutligen framförallt inlämnandet och förhoppningsvis godkännandet av Ceplene på den amerikanska marknaden. Jag har under den senaste tiden varit skeptisk till EpiCept men det finns nu skäl för att ändra tron och jag är även mycket glad över att ha bevarat en chanspost, nämligen cirka 18 procent av portföljen. :o) Då jag råkar befinna mig i Frankrike tror jag att jag nu tar tillfället i akt och smyger iväg för att leta upp en riktig skumpa likt den som Talley & Co nu smuttar på. Grattis alla EpiCeptare!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?