Post entry

Hit the road Jack...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Att skriva att "spänningen tilltar" med hänvisning till kommande partneravtal för EpiCept, gällande läkemedlet Ceplene och den europeiska marknaden känns lite urvattnat, men sommaren riskerar faktiskt ändå att bli "het" för bolaget.

I första hand är det givetvis avtalet för Ceplene som marknaden väntar på, med en kommersiell lansering som följd på den europeiska marknaden - en marknad som EpiCept räknar med att nå en toppförsäljning på mellan 150 - 200 MUSD per år. Avtalet gäller Ceplene mot leukemisjukdomen akut myeloisk leukemi (AML), men personligen blir jag mer och mer övertygad om att avtalet även kommer att innehålla de kommande fas III-studierna mot andra blodsjukdomar, såsom multipelt myelom (MM), kronisk myeloisk leukemi (KML) och myelodysplastiskt syndrom (MDS). Frågetecknen kring dessa är dock ännu många men då sjukdomsfallsfrekvensen för såväl MDS som MM är i nivå med AML, skulle marknadspotentialen drastiskt kunna ökas ifall Ceplene visar framgång inom immunterapi även inom dessa.

När avtalet för Ceplene presenterats kommer blickarna naturligtvis att ligga på avtalets kontantersättning, royaltybelopp samt preparatets prissättning. EpiCept har tidigare estimerat att ett pris på minst 20 000 USD bör vara möjligt per behandling men detta beror givetvis på partnern. Då Ceplene har särläkemedelsstatus, vilket i Europa ger 10 års marknadsexklusivitet, möjliggör detta en hög prissättning. Studerar vi t ex Novartis preparat Glivec som har särläkemedelsstatus och används för behandling mot KML, så kostar en månadsbehandling i Sverige med en dos på 400 mg/tablett och dag drygt 23 000 kronor (2007). Med tanke på att en patient kan behöva behandling livet ut, ibland med ännu högre dos, bevisar alltså detta möjligheten läkemedelsbolagen har för att kunna ta ut ett riktigt saftigt pris för preparaten och dess påverkan på kassaflödet då sannolikt bruttomarginaler på upp emot 95 procent förekommer. Ett högre pris bör även öppna upp för en högre royaltysats och amerikanska Evaluate Pharma estimerade ifjol efter marknadsgodkännandet att EpiCept kommer att erhålla royalties på 60 MUSD år 2012 från försäljningen av Ceplene på den europeiska marknaden. Är detta beräknat på en toppförsäljning på 200 MUSD skulle detta motsvara en royaltysats på 30 procent.

När partneravtalet är i hamn kommer blickarna onekligen att riktas mot smärtkrämen NP-1 som också spås omfattas av ett partneravtal i år då preparatet framgångsrikt avslutat fas II-studier mot nervsmärta och nu står redo för att inleda fas III-studier. EpiCept räknar här med en potentiell marknad på 0,5 - 1 miljard USD per år, vilket även bör vara möjligt eftersom marknaden för nervsmärta beräknas växa från 2,9 miljarder USD (2008) till 6 miljarder USD år 2017, vilket alltså öppnar upp en rätt så trafikfri väg för nya spelare. Här estimerar Evaluate Pharma att NP-1 kan nå en försäljning på 256 MUSD redan år 2014 och bolaget värderar NP-1 med ett NPV på 395 MUSD, vilket i jämförelse med dagens börsvärde skvallrar om att EpiCept sitter med rätt så stora dolda värden i portföljen, som kan börja att synliggöras efter ett partneravtal. Det intressanta är att Evaluate Pharma beräknat ett NPV på hela 633 MUSD för EpiCepts hela läkemedelsportfölj, vilket i dagsläget känns absurt då börsvärdet uppgår till mindre än en sjättedel.

EpiCept har alltså 2 partneravtal på gång och med tanke på att avtalet för Ceplene dragit ut på tiden kan det sluta med att signatursdatumen sammanfaller tätt inpå varandra, vilket givetvis skulle resultera i ett stort marknadsintresse för aktien. Med tanke på att Myriad Genetics i samma veva nu står redo för att knoppa av forskningsverksamheten (Myriad Pharmaceuticals) som omfattar cancerpreparatet Azixa så kommer även EpiCept att få uppmärksamhet till sig från detta eftersom Azixa sannolikt kommer att vara huvudnumret i Myriads roadshow mot investerare. Azixa befinner sig även i slutet av fas II-studier och presentation kring dessa kommer sannolikt att presenteras under andra halvåret med förhoppningsvis en inledning på fas III-studier, vilket kommer att resultera i en milstensbetalning till EpiCept på 4-5 MUSD.

Det jag slutligen börjat grubbla på är ifall partnern för Ceplene kommer att köpa in sig i bolaget via en riktad emission. Då EpiCept avslöjat att de kommer att sälja Ceplene själva i USA samt även önskar behålla rättigheterna för Nordamerika för det lovande cancerpreparatet Crinobulin som befinner sig i startfasen av fas 1b, skulle partnern kunna få del i detta via ett ägande i EpiCept, vilket som motåtgärd skulle öppna upp för ett lukrativt avtal i Europa. En sådan lösning skulle sannolikt innebära att aktierna emitteras till ett rejält överpris och eventuellt skulle även EpiCept med detta alltså kunna förhandla upp royaltysatsen för Ceplene och få bra avtal för Ceplenes kommande fas III-studier. Ytterligare utspädning av aktier skulle således riskeras att ske men långsiktigt skulle detta eventuellt kunna vara en gynnsam lösning, särskilt ifall partnern även skulle intressera sig för NP-1 och Crinobulin. Det skulle ju kunna finnas lite logik i detta, att EpiCept skulle sy ihop framtida royaltyströmmar från partnern och den icke-amerikanska marknaden från Ceplene mot ett flertal blodsjukdomar, från NP-1 samt från Crinobulin i utbyte mot en ägarandel som på sikt skulle generera tillbaka kapital. Lite långsökta funderingar kanske men vad skall man annars spekulera i när vi går i väntans tider...Hit the road Jack!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?