Helgfunderingar kring EpiCept
2008-08-16 19:07, Edited at: 2010-06-11 11:33Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Ceplene, Azixa, EPC2407 och NP-1. Det skulle kunna vara namn på olika rollfigurer ur Stjärnornas Krig. Det kanske det eventuellt är också men i denna filmatisering så gestaltas den "mörka sidan" av "smärta" och "cancer", alltså de sjukdomar som EpiCept riktar sina läkemedel mot. Frågan är vem som blir filmens stora hjälte, om det nu överhuvudtaget blir någon?
EpiCepts börsvärde bör efter den senaste riktade emissionen ligga kring 300 Mkr. Bolaget har nu tillräckligt med kapital för att klara sig ett par månader framåt i tiden, alldeles tillräckligt länge för att den första hjälten, Ceplene, skall få äntra scenen tillsammans med ett lukurativt samarbetsavtal gällande läkemedlets lansering i Europa. För att lite få någorlunda insikt i hur stort ett sådant avtal kan bli har jag valt att titta lite på ett annat läkemedel med liknande marknadspotential som Ceplene men med betydligt sämre förutsättningar ur en konkurrenssynvinkel.
BioDelivery Sciences utlicensierade ifjol läkemedlet Bema Fentanyl till Meda. Bema Fentanyl används för behandling av genombrottssmärta vid cancer och en registreringsansökan lämnades ifjol in till FDA. Meda uppskattar den potentiella marknaden i USA till minst 200 MUSD, alltså ungefär liknande potential som Ceplene har i Europa. Hur mycket betalade då Meda för licensrättigheterna för läkemedlet?
Meda betalar först två stycken milstolpsbetalningar om 30 MUSD styck. Den ena infaller vid godkänd konkurrensprövning av Federal Trade Commission och den andra infaller vid ett godkännande från FDA. Ytterligare skall Meda betala totalt 30 MUSD när olika försäljningstoppar nås. Men det är inte slut med det för Meda skall även betala en tvåsiffrig royalty, något som analytiker när pressmeddelandet kom uppskattade till minst 20 procent, eventuellt mer än så. Analytiker som uttalade sig vid köpet tyckte även att Meda köpte licensrättigheterna för ett attraktivt pris. Totalt sett så får alltså BioDelivery Sciences 60 MUSD före lansering och sedan cirka 20 procent i royalties, plus 30 MUSD vid försäljningstopparna. Frågan är då om EpiCept kan få ett liknande avtal gällande Ceplene och Europa?
Det finns faktiskt rätt mycket som talar för att EpiCept kan få ett betydligt bättre avtal än så. I första hand så klassas ju Ceplene som särläkemedel vilket ger sju års marknadsexklusivitet. I jämförelse med Bema Fentanyl är ju detta som att skilja mellan dag och natt då konkurrensen inom smärtlindrande läkemedel är stor och andra nya läkemedel mot just smärta vid cancer är ju även på väg in på marknaden, bl.a. Orexos Rapinyl. Ytterligare bör ju marknadspenetreringen gå betydligt snabbare för Ceplene eftersom det saknas konkurrens och då det alltså inte finns något annat läkemedel mot AML.
Det är kanske inte så relevant att jämföra Ceplene med Bema Fentanyl men det ger ju i alla fall en vink om värderingen och att EpiCepts börsvärde just nu är ganska lågt. Skulle EpiCept få liknande avtal så skulle ju redan de första milstolpsbetalningarna (t.o.m. FDA-godkännande) redan överträffa nuvarande börsvärde. Skulle därtill EpiCept få en 20 procents royalty, skulle EpiCept erhålla cirka 40 MUSD/år, vilket eventuellt skulle kunna öka ytterligare då Talley vid webkonferensen som följde på EMEAs godkännande avslöjade att de räknat rätt blygsamt på den potentiella marknaden. Men för att få en rättvisare jämförelse måste vi ju även lägga till den väl så viktiga "orphan-statusen" i våra beräkningar, vilket i så fall eventuellt skulle innebära betydligt förmånligare avtal än det mellan Meda och BioDelivery.
Och när vi ändå är inne på smärtlindrare så har ju även EpiCept en smärtlindrare på väg, nämligen krämen NP-1, där bolaget ämnar hitta en partner till fas-III studierna. Då den potentiella marknaden värderas till 500 - 1 miljard USD kan man ju åtminstone lite grann börja drömma om att EpiCept når ett lukruativt avtal även här. Sedan skall vi ju inte heller glömma bort Azixa som utlicensierats till Myriad och där den potentiella marknaden beräknats till cirka 3 miljarder USD, varav EpiCept får royalties på 5 - 10 procent. Här finns slutligen även milstolpsbetalningar på cirka 24 MUSD att hämta och om inte det vore nog så kan vi väl fortsätta snegla lite på ett annat av EpiCepts läkemedel inom smärta, nämligen LidoPain BP som utlicensierats till Endo och som omgärdas av milstolpsbetalningar på 52,5 MUSD vilka kommer att betalas successivt via produktutveckling, godkännanden samt försäljningstoppar.
Sist men inte minst har vi ju kvar att betrakta det man helst inte skulle vilja ta itu med, alltså risken för misslyckanden. Det finns ju faktiskt en risk för att EpiCepts blivande läkemedel är lika effektiva som ett glas vatten, alltså att EpiCept råkar ut för vattenplaning och kör ner i diket. Personligen ser jag dock EpiCept som en högintressant placering, mitt i en bear-market som vi ännu inte ser slutet på och som kan med lite tur ge mycket god avkastning lagom till det är dags att ta tjuren vid hornen!
För att avsluta detta "spammande" så måste jag bara slutligen nämna en liten intressant historisk detalj. När EpiCept under 2005 fusionerades med Maxim så beräknades Drug delivery-delen motsvara 70 procent av bolagsvärdet. Om vi idag skulle räkna med liknande kalkyler så skulle Ceplene, Azixa och EPC2407 värde ligga kring 90 miljoner kronor!
Ha en fortsatt bra helg!