Post entry

Hälsovårdsreformens effekt för läkemedelsbolag?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hälsovårdsreform i USA positiv för små läkemedelsbolag

Hälsovårdsreformen som nyss röstats igenom USA:s senat kan ge en rejäl marknadshöjande potential på den amerikanska marknaden då 32 miljoner människor som tidigare inte haft en sjukförsäkring nu plötsligt kommer få rätt till sjukvård till ett rimligt och humant pris. Historiskt sett så räknas USA:s hälsovård som en av de minst utvecklade inom ramen för länder i I-världen, något som denna hälsovårdsreform kommer ändra på. Inte nog med att marknaden utökar, även skyddet på läkemedelspreparat förlängs med hela 5 år för att förhindra konkurrens och försäljning av ”fusk märken”. För bolag i sen fas utveckling på läkemedel eller som har en ansökan ”pending” kan detta väsentligt ändra marknadspotentialen.

Som ett exempel i rent beräknings syfte har jag valt att utföra beräkningar på EpiCept’s Ceplene för underhållsbehandling av AML. För att först få lite mer kött på benen hämtar jag info från ”National Cancer Institutes” hemsida:

http://seer.cancer.gov/statfacts/html/amyl.html

På de 32 miljoner människor som nu kommer omfattas av sjukförsäkringen så beräknas att 1152 människor kommer drabbas av AML. Av dessa kommer ca 70% att, genom kemoterapi behandling, hamna i första remission (CR1), ca 807 st patienter. Årligen skulle detta patient tillägg kunna generera en försäljning på ca 32 miljoner dollar. Behandlingskostnaden för Ceplene är antagen till 40.000$ efter uttalanden från VD:n Jack Talley. Vi vet också efter uttalanden från VDn Jack Talley att marknaden är antagen generera en försäljning på 235-275 miljoner dollar, vilket skulle innebära att med denna hälsoreform så utökar EpiCept sin årliga försäljningspotential med 11,6% - 13,6%.

Utöver ovanstående årliga intäkt så betyder en förlängning av marknadsskyddet en ackumulerad potentiell vinst på ca 160 miljoner dollar efter 5 år.

Den enda frågan som återstår för läkemedelsbolag generellt är när kan ansökan skickas in för att omfattas av det nya marknadsskyddet?

/Pfenix

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?