Post entry

EpiComeback

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I fredags steg EpiCepts aktiekurs med 7 procent. Orsaken till kursuppgången var sannolikt att aktiemarknaden förväntade sig att Myriad Pharma senare på kvällen skulle släppa intressanta datan angående Azixa som är en substans för behandling av hjärncancer som EpiCept utlicensierat till Myriad i ett tidigt skede. Azixa befinner sig i fas II-studier för behandling av primär samt sekundär hjärncancer och Myriad rapporterade även i fredags intressanta icke-kliniska datan att substansen lyckats reducera hjärntumörer hos möss med 98 procent samt att preparatet tillsammans med Avastin i kombinationsbehandling gav bättre effekt än vad Avastin kunde åstadkomma i monoterapi.

Azixa är av stor betydelse för EpiCept eftersom licensavtalet innehåller milstolpsersättningar på 27 MUSD, eventuella vidarelicensieringsintäkter samt en eskalerande royalty baserad på försäljningen. Då marknaden för Azixa i USA estimerats till 3 BUSD per år och då EpiCept tidigare avslöjat att royaltysatsen vid peak-försäljning kan komma att uppgå till uppemot 10 procent skulle givetvis ett godkännande av preparatet få stor effekt för EpiCepts framtida intjäning.

Det intressanta är att Myriad vid en konferens i Boston under nästa månad (15-19 nov) kommer att rapportera interimdata från en fas II-studie där Azixa prövas för behandling av metastaserande melanom. I Myriads protokoll till fas II-studierna är det inbyggt att studierna övergår till registreringsgrundande fas III-studier när lämplig dosering hittats. Under fas II-studien prövas alltså olika doser och när sedan lämplig dos bestämts och när den första patienten i fas III-studien doserats kommer EpiCept att erhålla en milstolpsbetalning på 4-5 MUSD. Då partneravtalet för Ceplene dröjer samtidigt som kassan urholkas är således Azixa-studien på kort sikt av stor vikt för EpiCept och en övergång till fas III skulle sannolikt innebära att EpiCepts kassa skulle fyllas på så att den skulle räcka en bit in på andra halvåret 2010, vilket skulle ge bolaget utökat förhandlingsutrymme i jakten på en partner för såväl Ceplene som för smärtkrämen NP-1. Angående Azixa är det även så att Myriad tidigare fått besked från FDA att de skulle kunna lämna in en registreringsansökan när Azixa visar effekt i den registreringsgrundande studien. Således skulle eventuellt Azixa kunna finnas på marknaden redan under 2011, eventuellt tidigare om substansen därtill beviljas ”fast-track”.

Min bedömning är att investeringsläget i EpiCept just nu är attraktivt på kort sikt. Den stora triggern i närtid är givetvis studieresultat för Azixa men då även kvartalsrapporten närmar sig bör aktiekursen även kunna utvecklas positivt tack vare att aktiemarknaden sannolikt förväntar sig att få se försäljningssiffror för Ceplene via Named Patient-programmet. Personligen har jag dock låga förväntningar på rapporten och misstänker att vi inte kommer att få se några större intäkter ännu men det kanske räcker med en bekräftelse på att försäljningen har startat för att trigga en kursuppgång, särskilt eftersom aktiemarknaden sannolikt kommer att ha svårt att släppa aktien tack vare förväntningar inför Myriads interimdata för Azixa. Visserligen skulle ju även bolaget kunna överraska med att presentera en partner för Ceplene i närtid men vi har ju bevisligen upplevt att Big Pharma är svårfångade just nu så därför räknar jag helt kallt med att det fortsättningsvis bildas svett under rumpan på deltagarna vid förhandlingsbordet.

Dock noterar jag att EpiCept idag på morgonen släppt ett pressmeddelande som bör förbättra förhandlingsläget något. Bolaget har tydligen utfört en studie i Storbritannien som bevisar de ekonomiska fördelarna med Ceplene. Å andra sidan avslöjar EpiCepts engagemang att bolaget tydligen har uppenbara problem med att få till ett attraktivt partneravtal. Hur marknaden kommer att tolka dagens pressrealease är således svårt att förutse. Jag har dock efter några månaders frånvaro åter tagit position i EpiCept tack vare ovanstående triggers. Uppenbarligen är det så att ”gammal kärlek rostar aldrig!” ;o)

Lycka till därute!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?