Post entry

EpiCept - you broke my heart, again!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

OK, vi är väl alla överens om att varningsklockorna ringt eftersom Jack Talley sedan offentligörandet av partneravtalet med Meda haft en ”reklamkampanj”, men visst känns det ändå som att vi blivit grundlurade ännu en gång då EpiCept nu meddelar att de tänker genomföra en ytterligare nyemission?

Denna nyemission är dock av det lite uddare slaget eftersom EpiCept kommer att sälja aktier direkt över marknaden eller utanför börsen via privata förhandlingar. Summan de vill ta in är 15 MUSD och håll i er nu, för bolaget kommer att anlita Maxim Group LLC som säljagent för att sköta försäljningen! Är du vidskeplig bör du således spotta 3 gånger, ha silverkulor i bakfickan samt vitlök på frukostmackan - eller sälja aktierna på studs på måndag!

Motivet till denna nyemissionsmetod är även dunkel. I princip handlar ju detta om ett omvänt återköpsprogram. Börsbolag brukar ju nu som då köpa tillbaka aktier på börsen för att sedan makulera dem eller använda dem som betalning vid förvärv. Detta brukar aktiemarknaden gilla, framförallt eftersom det skapar en extraordinär efterfrågan på aktierna, ett extra köptryck alltså. I EpiCepts fall blir det nu tvärtom om säljagenten Maxim säljer aktierna över börsen då det skapas ett extraordinärt säljtryck och dessutom vet ju aktiemarknaden om detta och istället för makulering blir det alltså frågan om en utspädning av aktiestocken. I EpiCepts fall är inte glaset längre halvtomt eller halvfullt – det är överfullt - och smaken av Ceplene känns knappt längre på tungan!

Det finns alltså anledning till en pessimistisk hållning till EpiCepts agerande och om vi återgår till att spekulera i motivet till denna kommande kassapåfyllning finns det även många spekulationsscenarion:

1. EpiCept har under lång tid letat efter någon villig placerare till en PP men bolaget har ej funnit någon.

Kommentar: Måste ses som troligt scenario pga att ledningen marknadsfört bolaget rätt kraftigt den senaste tiden. Raka rör med en PP skulle aktiemarknaden sannolikt även tolka positivare istället för att som nu hamna i ”osäkert läge” då vi inte vet hur stor utspädningen blir eller hur stor påverkan det extra säljtrycket kommer att medföra. Det är ju även helt uppenbart att mystiken tätnar då EpiCept sitter med ett färdigt läkemedel och en högintressant pipeline men inte kan förmå sig hitta en villig riskkapitalist. Varför är intresset så lågt, särskilt på andra sidan Atlanten? Personligen kan ju direkt avslöja att jag kände nervdaller när finanschefen Bob Cook plötsligt avslöjade att EpiCept räknar med en toppförsäljning för Ceplene på den europeiska marknaden om minst 100 MUSD. Under ett par års tid har alltså bolagets estimering angående peak-sales successivt minskat från 200 MUSD till 150 MUSD och slutligen nu plötsligt bara till 100 MUSD. Varför skruvar EpiCept ner prognosen?

2. EpiCept väljer detta tillvägagångssätt för att kunna sälja ut aktier till en partner, antingen till Meda, eller partnern för NP-1, eller kanske till en partner för Ceplene på den amerikanska marknaden.

Kommentar: Nää, detta är bara en försvarsmekanism som talar. Det är bara dumt att hoppas på detta för skulle aktier i EpiCept ingå som delbetalning i ett partneravtal skulle det självfallet först offentligöras vid partneravtalet. EpiCept kommer att sälja aktier direkt via marknaden eller via hembesök till vanliga aktieplacerare. Punkt slut.

3. EpiCept behöver kapital för att stärka sin förhandlingsposition i partnerförhandlingarna för smärtlindringskrämen NP-1.

Kommentar: Troligt scenario. Med en nuvarande kassa som beräknas ta slut i början av Q3 och då ledningen hoppas på en partner till halvårsskiftet spelar EpiCepts kassa en avgörande roll. Partnern vet att EpiCept är i behov av pengar och kan således spela ut korten i egen favör. En kassapåfyllning ger alltså EpiCept ett trumfkort och i förhållande till utspädningen kanske avkastningen ändå blir betydande tack vare EpiCepts förstärkta förhandlingsposition.

4. EpiCept kommer inte att kunna hitta en partner för NP-1 innan kassan tar slut.

Kommentar: Tyvärr ett mycket troligt scenario. Ledningen i EpiCept har ett mycket lågt förtroendekapital sedan de gång på gång estimerat att ett partneravtal för Ceplene varit nära utan att få ett avtal till stånd. Risken är alltså stor att det bara är Talleys kursvårdande tunga som talar även denna gång och att partneravtalet för NP-1 dröjer till andra sidan årsskiftet. Ett troligt scenario är även att EpiCept eller partnern väljer att vänta in studieresultaten inom kemoterapiframkallad neuropatisk smärta innan avtalet skrivs på för att få bättre risk/reward-förhållande. Det är inte heller otänkbart att någon ny potentiell partnerkandidat tillkommit och att EpiCept väljer att ge denna kandidat extra tid till DD-processen.

5. Avtalet för NP-1 kommer att bli sämre än förväntat eller åtminstone med en lägre upfront.

Kommentar: Inget omöjligt scenario, även fastän starka studiedatan från fas II talar för ett bra avtal.

6. EpiCept har misslyckats med att få Meda att bekosta studierna för Ceplene mot andra blodsjukdomar.

Kommentar: Kanske detta trots allt är det mest troliga scenariot. Talley har tidigare avslöjat att de hoppas att Meda skall vara med att bekosta studierna då det ligger i Medas intresse. Det kan dock vara så att de inte kommer att delta i detta eller att de kanske bara delfinansierar studierna, vilket eventuellt är det mest troliga. EpiCept behöver således pengar till dessa och jag är rätt säker på att Talley inte räknat med dessa kostnader när han gjort bedömningen hur långt kassan skulle räcka. Det som även förstärker detta scenario är att Talley till en nyhetsbyrå i samband med att partneravtalet med Meda offentligjordes gjorde uttalandet att han önskade återkomma senare i veckan angående en estimering hur länge kassan skulle räcka. Finansieringsfrågan för de nya studierna var således inte löst och tvingas EpiCept betala betydande belopp för dessa behöver bolaget självklart förstärka kassan.

Summa summarum är väl det att det finns flera tänkbara scenarion och att ”nyemissionen” sannolikt kommer att medverka till att den efterlängtade raketuppskjutningen fördröjs för aktien. Vad vi lärt oss under åren gällande EpiCept är även att det brukar vara lönsamt att använda sig av försiktighetsprincipen; "att sälja när Talley snackar och köpa efter att bolaget annonserat sin kapitalanskaffningsstrategi". På måndag bör rimligtvis aktien handlas ner då osäkerheten ökat kring bolaget men om det är köpläge låter jag vara osagt. Kanske det vore bättre att ringa Talley direkt och prisförhandla? Det är bara en sak som är säker gällande EpiCept och det är att bolaget kontinuerligt fortsätter att släppa stinkande sjunkbomber!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?