Post entry

EpiCept - uppköpsspekulationer

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Eftersom jag ligger "tung" i ett riskfyllt forskningsbolag som EpiCept så går min "trygghetsmekanism" på högvarv. Detta innebär att jag suttit timtal framför datorn och googlat efter ny info som beslutsunderlag med syfte att övertyga mig om att investeringen har en bra risk/reward-profil. Utfallet under förmiddagens googlande blev synnerligen intressant och jag hittade följande:

Den 3 juli i år pressrealeade bioteknikbolaget Jerini AG att de erhållit ett bud från Shire Limited. Shire Limited:s syfte var att komma över Jerini:s preparat Firazyr (fd Icatibant). Firazyr är ett läkemedel med "orphan-status" och preparatet fick en positiv rekommendation från EMEA den 24 april och ett slutgiltigt EU-godkännande den 15 juli. Läkemedlet används för behandling av Hereditärt angioödem (HAE) som är en ärftlig kärlsvullnad som även kan vara livshotande. Den globala marknaden vid toppförsäljning uppskattas till 350 - 400 MUSD per år, varav Europa står för drygt hälften. Läkemedlet fick dock ett negativt utlåtande från amerikanska FDA i april i år.

Bolagets strategi är att med hjälp av teknologiplattformen P2D (Peptides-To-Drugs) nå forskningssamarbeten med större forsknings- och läkemedelsbolag. Utöver Firazyr har Jerini även en substans (JSM 6427) som befinner sig i fas I mot AMD samt flera lovande preparat i preklinik inom bl.a. oftalmologi, onkologi samt inflammatoriska sjukdomar.

Vid bolagets halvårsrapport uppgick omsättningen till 5,3 MEUR (6,9) med ett negativt EBIT-resultat om - 21,3 MEUR (-13,3). Likvida medel uppgick vid periodens slut till 17,8 MEUR.

I jämförelse med EpiCept har alltså Jerini ett särläkemedel som erhållit positiv rekommendation från EMEA samt även fått ett slutgiltigt EU-godkännande. Ytterligare estimeras marknaden till ungefär samma nivå som för Ceplene. I jämförelse med EpiCept har dock Jerini en betydligt svagare forskningsportfölj, då endast ett preparat befinner sig i fas I-studier och övriga inom preklinik. I EpiCepts forskningsportfölj finns 3 preparat i gränslandet mellan fas II och fas III, varav Azixa befinner sig i en registreringsgrundande kombinationsstudie. Ytterligare finns substansen EPI 2407 i fas I. Det som slutligen återstår är att avslöja vad Shire Limited bjöd för Jerini?

Märkbart här är att Shire gav ett bud på Jerini före EU-kommissionen godkände preparatet Firazyr men budet kom dock efter EMEA:s positiva rekommendation. Shire:s bud uppgick till 328 MEUR! Rensat för Jerinis befintliga kassa uppgick budet till 310,2 MEUR, alltså till cirka 3 miljarder kronor!

Jag anser därmed att denna information är högintressant då EpiCept i princip befinner sig i liknande situation som Jerini, då nu Ceplene står inför ett slutgiltigt EU-godkännande. Det som även gör att det kittlar lite extra i jämförelsen är att EpiCepts övriga läkemedelskandidater Azixa, NP-1 och Lidopain BP befinner sig i långtgångna studier. Räkna därmed med att om det dyker upp ett bud, ja då blir det synnerligen lukrativt!

Här är slutligen en kommentar angående budet från styrelsen i Jerini:

"The Management Board believes that the offer price reflects the value of the shares upon the successful market introduction of Firazyr"

Ha en fortsatt trevlig helg!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?