EpiCept - Tankar om nyemissionen
2009-06-20 19:28, Edited at: 2010-06-11 12:16Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Jahaja, nyss hemkommen efter midsommarfirande och finner en genomförd NE, vilket inte direkt var nästa nyhet från EpiCept som jag väntat mig, särskilt då man från ledningens sida under årsmötet ansåg att man inte såg något behov av ytterligare kapitaltillskott inom överskådlig tid. Min första spontana tanke var faktiskt ”varför?” och ska jag vara helt ärlig är nog besvarandet av detta ”varför” det som sysselsatt min hjärna mer eller mindre totalt sedan jag fick reda på emissionen. Just att emissionen kommer som en blixt från en klar himmel, helt utan några som helst förvarningar eller signaler gör det hela än mer intressant att spekulera kring.
Vissa slår givetvis direkt på stora trumman att detta innebär undergången, men glömmer då bort en hel del saker… Det kan t.ex. vara så att vi ser en ny, seriös, storägare kliva in i aktien. Jag tänker såhär; Ledningen säger sig inte behöva pengar och några andra signaler som tyder på motsatsen ges heller inte då kassan räcker till Q4. Omsättningen har den senaste tiden ökat kraftigt i både Sverige och USA och kursen har i samma veva ökat. När vi så minst anar det dyker det då upp ett PM som säger att någon har investerat i 12 miljoner aktier till priset av 80 cent (=9,6 miljoner dollar) samt tecknat sig för 4,2 miljoner warranter med lösenpriset 90 cent (=ytterligare 3,78 miljoner dollar vid inlösen).
Detta tycker jag kan tolkas som att en ny blivande storägare vill in i aktien utan att därmed göra alltför stort väsen av sitt inträde. Ni kan ju tänka er kursutvecklingen om dessa 12 miljoner aktier skulle gå via börsen… Nej, därför både mer logiskt och rationellt agerat att som hugad spekulant gå direkt till ledningen, förklara sitt uppenbara intresse och nå en överenskommelse som gagnar båda parter, den blivande storägaren får sina aktier och EpiCept får in pengar till kassan. Prissättningen på 80 cent för aktierna och 90 cent för warranterna är också annorlunda mot för tidigare emissioner där framförallt warranterna var otroligt billiga, nu har de ett lösenpris som i skrivande stund är högre än aktiepriset.
Det kan också vara så att förhandlingarna med BP gått helt i stå och att EpiCept därför nu väljer att sälja Ceplene helt själva i EU. Man kan ha fått in preliminära siffror från försäljningen genom Idis-avtalet som visar på stor efterfrågan och därmed valt att göra slag i saken och köra racet på egen hand, utan BP. Formuleringen “prepare for the commercial launch of Ceplene in the European Union” låter i mina öron inte som att man väntar på en partner, utan snarare på att utbilda en säljstyrka och ordna med logistik etc. Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien, eller ”EU Big five” som de också kallas, har tillsammans 34.000 AML-patienter och ungefär 12.000 nya, årliga fall. Jag tror det är möjligt att EpiCept sett efterfrågan från dessa länder överstiga deras prognoser via Idis-avtalet och därför tagit beslutet att sälja Ceplene helt själva. Nätverket finns onekligen redan.
Eller så är det helt enkelt ett krav från den blivande partnerns sida att EpiCept ser till att ha god kassa så leveranserna av Ceplene aldrig är hotade, utan kommer kunna levereras enligt tidtabell. Det som talar mot detta är att en eventuell upfront onekligen skulle lösa problemet, men å andra sidan så kan avtalet istället för en upfront innehålla en rejäl royalty och milestones vid uppnådda försäljningsnivåer då BP kan ha tvivel kring efterfrågan och försäljningen av Ceplene och istället vill se siffror från verkligheten.
Hur man än vrider och vänder på det hela så står ändå faktum kvar: Någon har investerat 9,6 miljoner dollar i EpiCept och kommer troligtvis att lösa in sina warranter en vacker dag vilket innebär ytterligare 3,78 miljoner dollar i investering (och till EpiCepts kassa). Vi pratar om väldigt mycket pengar och samtidigt andra förutsättningar (ingen ränta, inga billiga warranter) än under tidigare emissioner eller vinterns konvertibelemission där investeraren gick in enbart för att tjäna några enkla kronor och ören.
Prissättningen och avtalets utformning tycker jag helt enkelt tyder på någon som verkligen menar allvar med sin investering. Tidigare investerare har fått billiga warranter och därför kunnat sälja sina aktier direkt och behålla warranterna. Denna investerare förlorar på en sådan affär. Var det något som verkligen framkom på stämman så var det den stora besvikelse som ledningen känt då konvertibelinvesteraren sålde av sitt innehav direkt då räntan redan var säkrad. De skulle knappast gå till en liknande investerare igen, och summan för aktierna och warranterna tycker jag underbygger mitt argument, investeraren tjänar ju ingenting om han skulle få för sig att sälja sina aktier på direkten. Jag tror och hoppas därför att vi fått med oss en långsiktig storägare som ser det reella värdet i EpiCept.
Det vore mycket bra med ett förtydligande PM under kommande vecka som förklarar vad som är på gång, och med tanke på den överraskande emissionen och det troligtvis mycket höga antalet mail till EpiCept lär vi nog få ett sådant också. Jag personligen känner mig inte det minsta orolig över mitt innehav, utan ser emissionen som något positivt. Inget fundamentalt har ju ändrats, eller hur? Ceplene är fortfarande godkänt och har nu troligtvis börjat säljas till de över 100 länderna via Idis-avtalet. Ansökan för Ceplenes godkännande kommer skickas in till Kanada inom den närmsta tiden och till USA senare i år. Azixa är fortfarande utlicensierat till Myriad och kommer troligtvis övergå till registreringsgrundande Fas-III studier till hösten. NP-1 avvaktar fortfarande partneravtal. Den enda skillnaden som skett innan emissionen och efter är att EpiCepts kassa stärkts ytterligare och nu räcker till minst april nästa år, nästan 10 månader till utan en enda annan möjlig intäkt inräknad. Det hela kanske rent av är en passning till OMX att häva OBS-listningen? Finns ju en hel del företag vars kassor nu tar slut innan EpiCepts om man säger så…
Historiken kring EpiCept och emissioner kan vi alla vid det här laget, kursen brukar dippa och lär nog så göra även på måndag, men frågan är om dippen blir så stor som somliga tycks tro? Jag tror faktiskt inte det, många kortspeckare kommer säkerligen sälja sina aktier (någon riktigt bra anledning till detta kan jag inte finna i annat än att de brukar sälja av vid nyheter av denna karaktär), men däremot inbillar jag mig att marknaden som helhet kommer att inse att emissionen i slutändan faktiskt kanske inte är så dum, vilket ju förstås beror på anledningen till densamma, men ett större ras tror jag inte vi kommer att få se. Inget fundamentalt har ändrats annat än att kassan har stärkts och att någon har gått in med runt 76 miljoner kronor i EpiCept, frågan är varför…